Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

11.Пасивна і активна політика на ринку праці.

Використання трудових ресурсiв характеризується показником зайнятостi. Зайнятiсть населення являє собою дiяльнiсть частини населення щодо створення суспiльного продукту (нацiонального доходу). Саме в цьому полягає ii економiчна сутнiсть. Зайнятiсть населення — найбiльш узагальнена характеристика економiки. Вона вiдбиває досягнутий рiвень економiчного розвитку, внесок живоi працi в досягнення виробництва. Зайнятiсть об'єднує виробництво i споживання, а ii структура визначає характер iхнiх взаємозв'язкiв. Соцiальна сутнiсть зайнятостi вiдображає потребу людини в самовираженнi, а також у задоволеннi матерiальних i духовних потреб через дохiд, який особа отримує за свою працю. Демографiчна сутнiсть зайнятостi вiдображає взаємозалежнiсть зайнятостi з вiково-статевими характеристиками населення, його структурою тощо. Принципами зайнятостi в ринкових умовах є: * право громадян розпоряджатися своєю здатнiстю до продуктивноi i творчоi працi. Тобто людина незалежно вiд статi, вiку, має прiоритетне право самостiйно вибирати для себе зручнi режими працi i зайнятостi. * вiдповiдальнiсть держави за створення умов для реалiзацii права громадян на працю. Реалiзацiя цих принципiв сприятиме активному впливу на стан зайнятостi, полiпшенню всiх ii якiсних характеристик, таких як освiтнiй, професiйно-квалiфiкацiйний склад зайнятого населення, його галузева i демографiчна структура, соцiально-економiчна мобiльнiсть, конкурентоспроможнiсть тощо.

12.Зайнятість як соціально - економічна категорія.

Зайнятість – це трудова діяльність громадян, пов’язана із задоволенням особистих потреб і суспільних потреб, що не суперечить законодавству і , як правило, приносить заробіток.

Згідно з Законом України «Про зайнятість населення» відносини зайнятості в Україні ґрунтуються на таких принципах: 1)виключене право громадян розпоряджатися своїми здібностями до праці,заборона примусової праці. Цей принцип передбачає право людини працювати чи не працювати, а якщо працювати – то та і стільки,де і скільки це їх потрібно. 2)створення державою умов для реалізації права громадян на працю,на захист безробіття, на допомогу в працевлаштуванні і матеріальну підтримку в разі звільнення з роботи згідно з Конституцією України.

Зайнятість – це складна і багатоаспектна економічна категорія, що характеризує дуже важливі соціально - економічні відносини. Вона характеризується різними аспектами, основними з яких є її види, форми.

13.Форми і види зайнятості.

Форми. За способом участі працівника в суспільній праці розрізняють зайнятість за наймом і само зайнятість. За формами власності підприємств розрізняють зайнятість на державних, колективних і приватних підприємствах. За легітимність працевлаштування розрізняють формальну – зайнятість на підприємствах і організаціях реального сектору та неформальну(не зареєстровану в офіційній економіці)– вулична торгівля, домашнє виробництво.

За формами організації розрізняють стандартну зайнятість, що характеризується стабільністю трудових відносин, стаціонарність робочого часу та нестандартну зайнятість, що характеризується протилежними ознаками:нестабільність трудових відносин,не стаціонарність робочого місця. Одним з різновидів нестандартної зайнятості є нетоварна зайнятість, вона означає всі види неоплачуваної роботи, результати якої споживаються самими працівниками.

За мірою охоплення економічно активного населення розрізняють неповну зайнятість, що виявляється, з одного боку,як нестача робочих місць для всіх бажаючих працювати, а з іншого боку, - як вимушена зайнятість неповний робочий час та повну зайнятість.

За способами власності підприємств:на державних, колективних. За способами участі в суспільній праці:зайнятість за наймом,самостійна зайнятість.

Основними видами зайнятості є повна, продуктивна, раціональна і ефективна зайнятість.

Враховуючи принцип добровільності праці, повна зайнятість в ринковій економіці означає не максимально можливе залучення до роботи працездатного населення,а достатність робочих місць для всіх добровільно бажаючих працювати. Повна зайнятість є важливою характеристикою соціально захисту населення у трудовій сфері.

Продуктивна зайнятість – це економічно доцільна, вигідна зайнятість. Вона означає перевищення економічних вигід, отриманих в результаті цієї зайнятості порівняно з витратами на організацію цієї роботи.

Раціональна зайнятість – це одночасно і економічно, і соціально доцільна зайнятість. Визначається ефективністю трудової діяльності в найширшому розумінні цього поняття:суспільною корисністю результатів праці,оптимальністю суспільного поділу праці.

Ефективна зайнятість – повна зайнятість,що водночас відповідає вимогам раціональності. Відображає стан кількісної і якісної збалансованості між потребою населення в роботі робочими місцями, за якої створюються сприятливі умови для соціально – економічного прогресу і дотримуються інтереси як окремих працівників, так і суспільства в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]