Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

56.Планування праці, його роль в управлінні людськими ресурсами.

Персонал органiзацii є об’єктом управлiння, продуктивною силою, основною складовою кожного виробничого процесу. У зв'язку з цим планування, формування, перерозподiл i рацiональне використання «людських ресурсiв» в органiзацii є основним змiстом управлiння персоналом. У сучасних умовах поряд iз фiнансовим та виробничим капiталом дедалi важливiшими ресурсами стають знання, досвiд, трудовi навички, iнiцiатива, дiловитiсть, цiннiсно-мотивацiйна сфера працiвникiв. Тому кадри є суб’єктом управлiння. Здатнiсть персоналу бути об’єктом i суб’єктом управлiння основна особливiсть управлiння персоналом в органiзацii. Ефективнiсть внутрiшнього ринку виявляється у зменшеннi плинностi трудових ресурсiв, скороченнi витрат, пов'язаних з купiвлею-продажем робочоi сили, з навчанням персоналу, сприяннi просуванню працiвникiв службовими схiдцями. Аналiз внутрiшнiх ринкiв передбачає вивчення системи соцiально-трудових вiдносин, управлiння трудовими ресурсами на рiвнi пiдприємства, тобто дослiдження проблем управлiння персоналом, нормування i органiзацii працi, управлiння продуктивнiстю праці, систем оплати працi, планування працi тощо.

57.Види планів з праці.

У цьому процесі вирішуються такі групи завдань: визначення в потреби в робітниках, спеціалістах, службовцях та керівниках за спеціальностями, професіями; мобілізація колективу на підвищення продуктивності та якості праці.

Трудові показники підприємства знаходять втілення в усій сукупності планів, що розробляються на підприємстві. Класифікація планів здійснюється за рядом ознак;зокрема за об’єктами планових рішень, інтервалами планування та іншими аспектами діяльності конкретного підприємства можна виділити такі види планів:

Стратегічний план відображає стратегію розвитку підприємства і має на меті забезпечення результативності підприємства та освоєння ним нових можливостей., в ньому відображено рішення, які стосуються сфер діяльності та вибору її напрямків. Стратегічний план не залежить від функції часу, він має переважно концептуальний характер.

Довгостроковий план охоплює значний плановий інтервал часу та містить завдання, поєднанні за часом і ресурсами. Найважливішими складовими довгострокового плану є певна хронологізація проектів, зміст і послідовність здійснення найважливіших заходів.

Середньостроковий план – певною мірою деталізований довгостроковий план,який містить основні завдання на встановлений період, передбачає розробку в певній послідовності заходів, окреслений в довгостроковому плані.

Поточне планування полягає в розробці планів на всіх рівнях управління підприємствах та за всіма напрямками його діяльності на більш короткі періоди.

Оперативне управління – різновид поточного планування, передбачає розробку оперативних планів, спрямованих на вирішення конкретних питань діяльності підприємства та його окремих підрозділів у короткостроковому періоді.

Інвестиційні проекти - плани капіталовкладень, спрямованих на створення нових чи модернізацію наявних виробничих потужностей підприємства.

Бізнес – план – план створення нової фірми, започаткування нової справи чи окремого проекту на існуючому підприємстві, програма діяльності фірми, план конкретних заходів для досягнення конкретних цілей з оцінкою очікуваних витрат і доходів.

Всі перераховані види планів на практиці взаємопов’язані та можуть бути поєднанні в три основних видів планів:плани цілі (набір якісних і кількісних характеристик бажаного стану об’єкта управління та його окремих елементів в майбутньому.

Плани для повторюваних дій(передбачають їх строки та порядок здійснення в стандартних ситуаціях,за необхідності забезпечується простір для здійснення коректування у різних ситуаціях).

Плани для неповторюваних дій(складаються для вирішення специфічних проблем).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]