Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pratsi_teoriya_testi_zadachi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
146.76 Кб
Скачать

47.Аудит у сфері праці.

Аудит є незалежним контролем, здійснюваним аудиторськими організаціями на комерційній основі. Окрім перевірки фінансово – господарської діяльності, обґрунтованості собівартості продукції та послуг, реалізації продукції аудит передбачає комплексний аналіз господарської діяльності, що включає також аналіз

соціально - трудових відносин та їх відповідності критеріям чинного законодавства. Аудиторська діяльність ґрунтується на взаємній зацікавленості держави, адміністрації підприємств та їх власників у достовірності облікової інформації щодо об’єктивного висвітлення різноманітних процесів.

Метою аудиту у сфері праці є виявлення проблем економного та ефективного використання ресурсів праці,дослідження їх причин, надання необхідних рекомендацій з їх усунення. Персонал – головний предмет та об’єкт аудиту в трудовій сфері, а сам аудит виступає як незалежний аналіз системи соціально - трудових показників.

Аудит здійснюється за будь - який закінчений період часу - місяць, квартал, півріччя, рік. Класифікація аудиту здійснюється за періодичністю та за повнотою охоплення об’єктів дослідження.

Здійснення аудиту у сфері праці дає змогу виявити , що трудовий потенціал підприємства використовується повністю, ефективно. З метою аудиту персонал підприємства і його діяльність представляють у вигляді системних показників, які дають змогу охарактеризувати: ефективність організаційно - трудових відносин;раціональність методів оцінки праці.

Аудит у сфері праці можна розглядати у трьох основних аспектах: організаційно – технічному – перевірка документації і аналіз показників, які свідчать про легітимність та ефективність діяльності підприємства.

Соціально – психологічному – оцінка соціально – трудових відносин на підприємстві. Економічному - виявлення конкурентоспроможності підприємства у сфері праці,яка оцінюється шляхом порівняння економічних і соціальних показників в діяльності підприємства з законодавчо установленими нормами і нормативами, з середніми і кращими в галузі показниками на аналогічних підприємствах;визначення ефективності функціонування служби управління персоналом, виявлення її ролі у підвищенні конкурентоспроможності підприємства;розрахунку економічної ефективності самого аудиту,порівняння витрат на аудиторську перевірку з її результатами.

Перевірка сама по собі може надати лише необхідну інформацію про стан справ на підприємстві , як реального практичного значення може й не мати . лише підготовка на її основі програми перетворення соціально - трудових відносин і розробка управлінських рішень з практичного її здійснення може реально вплинути на ефективність діяльності підприємства.

48.Напрями, етапи і методи проведення аудиту у сфері праці.

Аудит у трудовій сфері здійснюється за трьома основними напрямками: економічним, організаційним, технічним, що зумовлено триаспектністю розгляду аудиту у сфері праці.

Класичний набір аудиторських перевірок може включати в себе аналіз: результативності та ефективності використання функціонування персоналу з погляду його потенціалу; рівня організації праці;динаміки продуктивності праці; стану нормування праці та впливу конкретних норм на зростання виробітку; ефективність використання робочого часу; досконалість соціально - трудових відносин; ефективність системи оплати і форм стимулювання праці та інших важливих для конкретного підприємства напрямків у сфері праці.

Технологічно процес аудиту у сфері праці має складатися з шести кроків: 1) формалізація ідеї проведення аудиторської перевірки, визначення її цілей і гіпотетичної корисності її проведення; 2) підбір персоналу для організації перевірки, його навчання у разі потреби; 3) збір звітних даних щодо роботи з кадрами на різних рівнях управління; 4) попередня підготовка звітів про перевірку та обговорення їх з лінійними керівниками; 5)надання звіту керівнику з персоналу і вироблення разом з ним основних рекомендацій щодо вдосконалення управління кадрами; 6) впровадження коригуючи заходів у процесі життєдіяльності підприємства.

Аудит здійснюється за планом там має такі основні етапи:підготовчий, збір інформації, аналіз мі обробка інформації та оцінка ефективності аудиторської перевірки.

Підготовчий етап аудиторської перевірки передбачає розробку внутрішньо фірмового документу, а також плану представлення та програм розгляду інформації, що аналізується.

Наступний етап аудиторської перевірки – збір інформації. Тут використовується такі основні джерела інформації. Закони та інструкції.

Показники у сфері праці. Необхідно здійснити науково обґрунтовану вибірку найбільш репрезентативних з погляду впливу на ефективність та прибутковість показників, структурувати їх за великими блоками, кожен з яких потрібно розглядати з позиції кількісної і якісної складової.

Анкетування і інтерв’ю працівників. Це один з найдоступніших та найпоширеніших підходів до отримання даних для проведення організаційних змін.

Далі в процесі аудиту здійснюється обробка та аналіз інформації. Обґрунтувати оцінку організації праці на підприємствах можна: порівнявши її з організацією праці на аналогічних підприємствах; використовуючи науково розроблені норми та рекомендації,опубліковані в літературі з організації праці, соціально – трудових відносин, з посиланнями на середньогалузеві норми та показники.

Існують методики, які дають змогу оцінити ефективність управлінських заходів у вартісному вираженні. При розробці програм для оцінки ефективності управління персоналом важливим є включення в роботу самих співробітників служби управління персоналом.

Предметом перевірки також є організаційна культура підприємства. Така перевірка включає обговорення з вищим керівництвом питання про те, як проявляється організаційна культура, які зміни в ній є бажаними і як на неї можна впливати. Аудиторська перевірка може виявити резерви підвищення ефективності виробництва, вказавши на ставлення тих або інших груп працівників до форм і методів роботи керівництва , організації діяльності фірми , розстановки кадрів. Аналіз показників у процесі аудиту може бути виконаний з різною деталізацією відповідно до потреб замовника.

Залежно від цілей аудиту використовується велику кількість методичних прийомів аудиту в соціально - трудовій сфері, зокрема такі: порівняння(зіставлення досліджуваного рівня з нормативною базою, даними за попередній період цього підприємства та аналогічного підприємства),групування(розкриття характеристик явища через групування та порівняння цих груп), аналіз(вивчення за елементами – дослідження впливу окремих чинників на об’єкт) , зведення(форма узагальненого представлення різноманітних показників для оцінки певного процесу), експертні оцінки,статистичний аналіз.

Після завершення перевірки проводиться аналіз даних та формування рекомендацій щодо удосконалення організації праці, соціально – трудових відносин на підприємстві. Готується звітний матеріал, який включає доповідь про результати аудиторської перевірки, оцінку та рекомендації. Можлива підготовка декількох спеціалізованих доповідей, орієнтованих на різні рівні управління з різною насиченістю фактичними матеріалами та рекомендаціями, що сприяє вищій результативності аудиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]