Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
112.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Проекти рекламних звернень

Проекти рекламних звернень викладені нижче.

Фольклорний стиль компанії «Кірбі» характеризується використанням народ­них мотивів у оформленні рекламного звернення, починаючи від героїв народних казок, завершуючи стилізованим підбором шриф­тів, запозиченням цитат із народних пісень, орнаментів тощо.

Як правило, фольклорний стиль компанії «Кірбі» використовується для підкрес­лення всього національного, а саме:

  • щоб показати певну національ­ну належність споживача,

  • підкреслити значущість вітчизняного виробника,

  • виховувати патріотизм,

  • для того, щоб по­казати відповідність рекламованих продуктів смакам та бажанням цільової аудиторії з урахуванням її національного менталітету.

У додатку 4 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» фольклорного стилю реклами. Так історично склалося, що атрибути – козацтва.

Кич - стиль компанії «Кірбі». Термін «кич» виник у другій половині XIX ст. означає «здешевлювати».

Стиль «кич» завжди спирається на обмежену кількість моде­лей масової свідомості. Серед них:

  • суспільний консерватизм;

  • втішлива ілюзія, що все кінець-кінцем буде добре;

  • виправдання демократичних соціальних інститутів.

Якщо узагальнювати кич, як стиль реклами, то це — зобра­ження «близьких», «типових» осіб споживача з атрибутами мі­щанства.

Відтінки кичової специфіки можна поділити на шість напрямів:

  • культ погоні за новинками;

  • створення удаваної оригінальності (різні пам'ятні сувеніри: пістолет-запальничка, ручка-печатка);

  • звичайний споживач;

  • домінування відчуття самоповаги (який одяг носять у Па­рижі, такий і у нас, у Києві);

  • фальшивий документалізм.

  • кич-комікс.

У додатку 5 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами - кич.

Модерн - стиль компанії «Кірбі». Назва «модерн» остаточно затвердилася після Паризької вистав­ки 1900 р. Власне ця виставка і вивела такий стиль на пік моди. Са­ма його назва говорить про те, що це було кардинальне відновлення художніх ідеалів, цінностей і форм. Аналогічні зміни відбувалися й і інших країнах, де стиль одержав подібні за змістом назви — новітній, сучасний.

Такий стиль у своїй основі має жіночий початок, характеризу­ється вигадливістю ліній, закрутистою примхливістю декорів, шаленою емоційністю композицій, пишністю, розкішшю тощо. У цьому стилі око художника спрямовано на тонку різницю у співвідношенні елементів. Основу даного стилю становлять лінії жіночої фігури або розсипаних пасм волосся.

У додатку 6 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами - модерн.

Комерційна еклектика - стиль компанії «Кірбі». Рекламна комерційна еклектика — поєднання фольклорних мотивів зі стилем «модерн». У додатку 7 перед нами реклама тор­говельної марки «Кірбі».

Використання такого стилю у рекламі переслідує, як правило, дві цілі. З одного боку, це — підкреслення національної належно­сті певного товару, виробника, орієнтація його на етнологічно окреслену групу споживачів. А з другого боку, це — акцентування уваги на вишуканості та витонченості, естетизмі як товару, так і тих, хто ним має користуватися.

Постмодернізм - стиль компанії «Кірбі». Стиль «постмодернізм» — це фрагментація істини, торжество видимості, текучість особистості, розпад авторської думки, трі­умф іронічного абстрагування.

Вважається, що походження постмодернізму датується почат­ком 60-х років, коли реклама викинула на масовий ринок іро­нію. Таке датування полегшує життя всім зацікавленим особам: прихильники цього стилю переконані у тому, що вони працюють з найсучаснішими технологіями; критики вважають, що та­кий стиль — це лише тимчасова мода.

Постмодернізм як стиль реклами характеризується відеократією, тобто владою окремих частин людського тіла: ока, обличчя, ноги, руки тощо. Однак нині його сутність дещо трансформува­лася, і він характеризується ще владою окремих предметів чи їх частин, ефемерністю, гетерогенністю, грайливістю, анархією, розмаїтістю та цитатністю. Цитати беруть переважно з радянсь­кого та західного авангарду 20-х років минулого століття, проте використанням цитат сучасних знаменитостей також не «гиду­ють».

У додатку 8 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами - постмодернізм.

Авангард - стиль компанії «Кірбі». Стиль авангард може характеризуватися двома аспектами: аван­гард як генетичний родич тоталітарного політичного устрою та авангард як новаторське художнє явище.

Це — використання таких образів і установок, до яких ми не звикли, а саме: поєднання не поєднуваного — імпре­сіонізму, ексгібіціонізму, футуризму тощо.

У додатку 9 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами - авангард.

Часто авангард — це використання різних графічних образів у рекламних зверненнях, які за формою не схожі на рекламований продукт, але відображають певні емоції, пов'язані з його викори­станням.

Сюрреалізм - стиль компанії «Кірбі». Стиль сюрреалізму у рекламі пропонує цільовій аудиторії зоб­раження таких предметів, таких текстових форм, які впізнати надто важко, оскільки вони не існують у реальності. Це швидше за все матеріалізований спалах фантазії, неупорядковані видіння, які виникають на межі сну та пробудження, алогічні поєднання елементів реальності, певні образи, що конструюються за прин­ципом біологічної та кристалічної форм. Іноді це — структури, у яких відсутні форми фігуративності. Сюрреалізм — реальність, яка виносить на перший план не метод та інновації у галузі фор­ми, а особливий характер того, що зображується.

Сюрреалістичні роботи легко відрізнити. Це — абсурдні, не­логічні поєднання різних форм, домінанта біоморфізму (округ­лих, пластичних, текучих, каплеподібних, одутловатих форм) та антропоморфізму (надто деформованих фігур людей). Вони ха­рактеризуються витонченістю фантазії, високим професіоналіз­мом, культурою живопису, вмілою побудовою композиції, точ­ним малюнком, чудовою фактурою, відчуттям лінійного та просторового ритму, талановитими кольоровими рішеннями і за­бороною реалістичного трактування теми.

У додатку 10 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами - сюрреалізм.

Віртуальна ізофренія - стиль компанії «Кірбі».

Віртуальна ізофренія — стиль, для якого характерне викори­стання комп'ютерних спецефектів на зразок «Зоряних воєн». Йдеться про високий ступінь ілюзіонізму, якого можна досягти через складне накладання хвильових процесів з одночасною об­меженістю можливостей кольорового і світлотіньового діапазо­ну, відсутністю моделювання простору, послабленням відчуття перспективи. У такій рекламі час зупиняється.

Як правило, даний стиль використовується у рекламі комп'ю­терних технологій, побутової техніки та тих товарів, де за задумом креаторів потрібно підкреслити такі властивості продуктів, які про­стим шляхом показати неможливо, наприклад спілкування без об­межень завдяки послугам оператора мобільного зв'язку. Можна дов­го показувати, як люди і в яких ситуаціях можуть спілкуватися. А можна за допомогою комп'ютерної графіки представити віртуаль­ний всесвіт і спілкування різних істот, наділених розумом.

Зауважимо, що нами розглянуто основні стилі реклами. На практиці для посилення ефекту впливу на споживачів, для ефек­тивного передання задуму креатора, досягнення мети рекламодав­ця часто об'єднують кілька стилів в одному рекламному звер­ненні. Головне, щоб це об'єднання було гармонійним і не ви­кликало у споживачів дратування та розсіювання їхньої уваги. Для цього при створенні реклами варто дотримуватися кількох, на перший погляд, надто простих правил:

  • об'єднувати можна не більше двох стилів;

  • об'єднання стилів має прослідковуватися і в текстовому, і в ілюстративному матеріалі. Не можна, наприклад, зробити текст у стилі модерн, а ілюстрації — у стилі авангард. Поєднання «модерн-авангард» має бути присутнім і у тексті, і в ілюстрації.

У додатку 11 наведена лише одна з реклам компанії «Кірбі» стилю реклами – віртуальна ізофренія.

Якщо таких правил не дотримуватися, споживач відчуватиме дискомфорт у сприйнятті і швидше за все не буде себе напружу­вати, просто переключить увагу на щось інше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]