Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
112.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Розробка рекомендації щодо вдосконалення інноваційної діяльності підприємства

З огляду на виявлені проблеми у діяльності ТОВ "Голден Груп" та аналіз асортименту можна відзначити необхідність перегляду товарної інноваційної політики. Результати тестування побутових приладів різних фірм показав, що техніка Kirby моделі G5 на сьогоднішній день не відповідає вимогам ринку, оскільки продукція конкурентів є досконалішою. Тому необхідно замислитись над інноваційною концепцією товару.

Слід зазначити, що незважаючи на результати проведеного тестування техніка Kirby користується великою популярністю серед споживачів, її якість та надійність довели свої переваги серед споживачів, які роками користуються цією технікою. Тому товарну стратегію, що базується на випуску принципово нових товарів до Kirby застосовувати недоцільно. Налагоджене виробництво, значні можливості виробника цих пилососів, можливість удосконалення продукту тощо вказують на необхідність стратегії удосконалення існуючого товару.

Інноваційний потенціал компанії у напрямку товарного асортименту доцільно розглядати з тієї позиції, що пропонований на ринку прилад є багатофункціональним, тобто в одному приладі можна поєднати до дев’яти різних пристроїв. За виявленими потребами споживачів, їх смаками та потребами можна дійти висновку, що компанія виходячи з існуючих виробничих потужностей, інноваційних можливостей та наявних технологічних рішень може збільшити кількість пристроїв у пропонованому пилососі мінімум на три. Тобто замість дев’яти різних пристроїв в одному апараті їх може бути дванадцять.

Отже, асортиментна концепція компанії Kirby зводиться до принципового удосконалення існуючого товару, основною метою для компанії в цьому разі є захист ринкової частки, які міцно утримувала компанія до появи у конкурентів більш ефективних пристроїв, а також забезпечення позиції ринкового лідера, до чого компанія прагне від початку широкого впровадження своїх товарів на ринок.

Слід зазначити, що пропонований компанією товар знаходиться на стадії зрілості, тому управління товарними одиницями з огляду на інноваційний напрямок можна проводити шляхом модифікації товару і в деякій мірі шляхом модифікації ринку.

Модифікація пилососів Kirby здійснюється шляхом підвищення якості, покращення властивостей, дизайну тощо. Внаслідок цих дій пилососи Kirby мають стати більш конкурентоспроможними і привабливими для споживачів.

З виявлених недоліків, які заважають компанії лідирувати на ринку слід виявити найголовніші і такі, що можливо та необхідно усунути щоб не втратити своїх позицій на ринку та забезпечити значну ринкову частку. Найголовнішими з них є:

  • недостатня ефективність очищення повітря від мілких часток пилу;

  • відсутність функції вологого прибирання;

  • неможливість застосування приладу для специфічних цілей (наприклад, прибирання автомобіля);

  • деяка незручність у перенесенні приладу з місця на місце.

Тобто, для удосконалення існуючої моделі пилососів Kirby слід звернути увагу на такі інноваційні можливості:

  • модернізація існуючої моделі або створення нової моделі;

  • розширення асортименту шляхом введення додаткових функцій (збільшення кількості пристроїв в одному апараті для задоволення зростаючих потреб споживачів);

  • забезпечення розширеного додаткового сервісу.

Таким чином розширення асортименту головним чином базуватиметься на створенні нової удосконаленої моделі пилососу Kirby, яка повинна поєднати в собі всі найкращі риси попередньої моделі, але модернізувати і доповнити апарат тими функціями, яких або зовсім не було у попередній моделі, або які погано задовольняли потреби споживачів порівняно з аналогічною продукцією інших фірм.

Таким чином комплектація Kirby нової моделі передбачає наступні компоненти асортиментного ряду (рис. 3.1; додаток 3):

Рисунок. 3 Комплектація Kirby Sentria

Таким чином у новій моделі усунені недоліки попередньої, доведені до досконалості деякі функції, збільшилась кількість насадок, що дозволяє врахувати всі виявлені споживачами недоліки. Цим самим розширення асортиментного ряду відбулось завдяки збільшенню на три додаткових пристрої, розширенням комплектації з 19 позицій до 27 тощо.

Завдяки таким нововведенням здійснюється позитивний вплив на імідж компанії, який, на мою думку значно підвищиться завдяки товарній інноваційній політиці. Завдяки новій моделі з використанням більшої кількості насадок та ефективнішого задоволення зростаючих потреб тепер споживачі не скаржитимуться на відсутність функції вологого прибирання, яка дуже стримувала попит на пилососи Kirby і наштовхувала споживачів на думку про можливість вибору пилососів інших не менш відомих фірм.

Не можна залишити без уваги і таке нововведення, як розробка додаткових питань в анкеті для клієнтів для проведення безкоштовної демонстрації роботи приладу. Хоч воно не є суто товарним, проте позитивно впливає на імідж компанії. Мова йде про піклування, яке виражає фірма відносно своїх клієнтів, що також є однією з найважливіших складових іміджу компанії. Тому в анкету окрім стандартних полів з даними клієнта, телефоном та адресою включено такі запитання:

  • Чи є в родині люди, що страждають алергією, астмою?

  • Домашні тварини

  • Сліди зношеності на килимі

  • Вицвілий килим

  • Дерев'яні підлоги

  • М'які меблі

  • Пильні стіни

  • Чи зацікавлять Вас насадки по догляду за автомобілем?

  • Покриття м'якої підлоги: килим, ковролін, палас

  • Покриття твердої підлоги: паркет, ламінат, кахель

  • М'які меблі: тканина, шкіра, гобелен

  • Інші специфічні проблеми по догляду за будинком?

Ці запитання показують, як компанія виявляє турботу про споживачів, як вона піклується про те, щоб не створити про себе негативного враження. На мою думку, імідж компанії від виявлення такої турботи може бути тільки позитивним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]