Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
112.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.8 Mб
Скачать

Аналіз недоліків бренд–менеджменту тов "Голден Груп" та його потенційних можливостей

ТОВ "Голден Груп" працює на ринку побутової техніки по догляду за будинком. Діяльність підприємства є економічно виправданою, оскільки пристрої для прибирання є товарами, які вживаються практично в кожній оселі. Покупцями є люди у віці від 21 до 70 років незалежно від віку, статі та рівня освіти, що створює оптимальні умови для розвитку діяльності ТОВ "Голден Груп".

Проте конкуренція на ринку побутових приладів є досить значною, ринок насичений конкурентними товарами не тільки відомих фірм, але й маловідомих невеликих компаній, які витримують конкуренцію часто тільки на основі цінової політики.

В таких умовах вкрай важливою є діяльність бренд–менеджменту, який повинен забезпечити компанії впізнаваність її бренду, тільки позитивні асоціації, збільшити рівень прибутковості на основі здійснення покупцями цілеспрямованої купівлі. У діяльності бренд–менеджменту основна увага приділяється таким показникам:

  • товар;

  • ім’я, торгова марка;

  • засоби просування.

На цій основі необхідно виділяти недоліки та потенційні можливості підприємства на ринку приладів для прибирання оселі.

Розглядаючи товар необхідно звертати увагу на естетичні якості, що здатні привернути увагу споживачів, викликати позитивні асоціації, емоційний стан тощо. Але при цьому не слід забувати і про належну функціональність приладу. Щодо функціональності, то і тут компанія не забезпечує належної якості порівняно з конкурентами. Свідченням цьому є проведене тестування різних моделей пилососів однакового рівня з погляду на ефективність здійснення головної функції – прибирання.

Слід звернути увагу також на зовнішній вид продукції та його дизайнерську концепцію. Корпус пилососа, як і інших, виготовляється з високоякісної пластмаси і, що стало вже традиційним, фарбується в яскравий колір з ефектом "металік": зелений, червоний, сірий тощо. Завдяки використанню подібних концепцій пилососи ТОВ "Голден Груп" нічим не виділяються серед інших. Дизайнерська концепція передбачає округлені форми, круглу або овальну конфігурацію в залежності від розташування основного робочого механізму. Рівень шуму, який створюється пилососом також має велике значення.

Ім’я, торгова марка з чимось пов’язана і споживачам повинно бути зрозуміло за допомогою проведення асоціацій що може бути приховано під тією чи іншою назвою. Назва Rainbow, що у перекладі означає веселка, асоціюється з веселкою емоцій, відчуттів, можливостей і найновіших технологій краси як складових іміджу користувачів; Electrolux передбачає асоціацію з технікою тільки класу люкс, тобто найвищої якості, для людей, які цінять і поважають себе; Filter Queen приховує в собі особливість технології, де головною перевагою є якісний фільтр, порівняний з королівським; назва Hoover не передбачає нічого особливого, дослівно у перекладі hoover означає пилососити, отже почувши тільки назву цієї фірми, тільки це слово, у людей одразу виникає конкретна і незмінна асоціація. Назва Ultimate G5 вказує на те, що це пристрій вищого класу (преміум), цифра 5 вказує на рівень удосконалення, тобто п’ятий випуск удосконаленої моделі преміум класу. Недоліком я вважаю відсутність у назві навіть натяку на те, який прилад ховається за цією назвою.

У торговій марці також доцільно передбачити певну технологію, яка є унікальною розробкою компанії, що дозволяє виділити її серед конкурентів, викликати позитивні емоції у споживачів, довіру до технології на основі її особливості та унікальності.

Таким чином, ім’я та торгову марку компанії ТОВ "Голден Груп" слід розробляти з врахуванням саме тих особливих характеристик, що надають значні переваги користувачам при виборі техніки саме цієї компанії.

Щодо засобів просування, то тут також можна відмітити певні недоліки, можливості до усунення яких є просто безмежними. Основним засобом просування пилососів компанії ТОВ "Голден Груп" є телемаркетинг. Цей засіб відноситься до засобів прямого маркетингу, але у випадку такої продукції, на мій погляд, є малоефективним. Основна частина комплексу просування базується на прямому зверненні до споживачів за допомогою телебачення. Це реалізується наступним чином: на комерційному каналі "Преміум–ТБ" тричі на день прокручується розширений відеоролик тривалістю 20 хвилин, під час якого йде розповідь про сам пилосос, його основні функції, можливості для задоволення потреб споживачів, коротко характеризуються використовувані технології, наочно демонструються особливості системи, її частини, функції, призначення тощо. На демонстраційному прикладі показано яким чином працювати з пилососом, які типи поверхонь він може очистити і завдяки яким інноваціям, технологічним розробкам, використання яких унікальних технологій в змозі дати такий ефект.

Загалом, оцінюючи такі передачі, звичайно дуже позитивним є наочна демонстрація приладу, проте:

  • аудиторія глядачів є недостатньою для охоплення цільових груп, виділених на ринку компанією;

  • демонструються тільки основні функції пилососа, які цікаві для широкого загалу, але для бренду, на мій погляд, цього замало, оскільки є специфічні особливості цього приладу, про які споживачі можуть і не здогадатись;

  • засоби телемаркетингу є високозатратними, демонстрація відеоролику на протязі місяця обходиться компанії майже у $16 000, що передбачає тільки для окупності витрат на рекламу продаж не менш як 14 пилососів щомісяця;

  • не завжди за допомогою демонстрації на телебаченні унікальних можливостей приладу досягається необхідний рівень довіри споживачів до техніки. Демонстрація результату прибирання майже чистого паласу або плям невідомого походження не викликає довіри у плані можливостей, про які розповідається. Напрошується сам собою висновок про необхідність демонстрації можливостей приладу в реальних побутових умовах.

Хоча можна виявити і позитивні моменти у такому виді просування, а саме, можливість здійснення негайного замовлення. В цьому плані бренд–менеджмент показує позитивні результати, адже після змістовної демонстрації приладу та всіх його можливостей, що викликають у глядачів певний емоційний стан, зростає ймовірність здійснення покупки. Для цього після демонстрації відразу пропонується замовити прилад і даються конкретні телефони колл–центрів та центрів продажу і підтримки. Акцент для підтримки позитивного рішення про здійснення покупки робиться на унікальній можливості замовивши товар прямо відразу отримати безкоштовну доставку, консультацію спеціаліста, демонстрацію роботи приладу, додаткової поставки у комплекті змінних елементів, безкоштовне сервісне обслуговування на протязі десяти років тощо. Додаткові вигоди, які може отримати споживач також є значним стимулом для здійснення покупки та встановлення позитивного іміджу для компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]