Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

4. Дослідження діяльності відділу стратегічного маркетингу на дахк «артем»

4.1. Функції та завдання відділу, пропозиції стратегічного розвитку підприємства

На ДАХК «Артем» діє функціональна структура маркетингу, ефективна для великих підприємств. Головна її перевага – у її простоті. У цій структурі кожний функціональний підрозділ очолює керівник відділу (економічний відділ, відділ збуту, відділ стратегічного маркетингу).

Служба маркетингу на підприємстві виконує ряд функцій:

1) розроблення стратегії маркетингу (на основі проведених маркетингових досліджень розробляється стратегія маркетингу);

2) товарна політика фірми (включає визначення споживчих характеристик товару, його позиціонування на ринку, розроблення асортименту та засобів маркетингової підтримки на різних етапах життєвого циклу; визначають потребу ринку в нових виробах);

3) цінова політика (передбачає визначення цінової стратегії і конкретної ціни товару);

4) збутова політика (передбачає вибір методу збуту, вибір каналів розподілу і каналів товарів руху);

5) комплексне дослідження ринку (на яких ринках слід працювати; хто є споживачами і покупцями продукції фірми; хто є основними конкурентами, їх сильні і слабкі сторони; ціни; методи конкурентної боротьби; в яких нових товарах відчуває потребу ринок);

6) організація та контроль маркетингової діяльності (передбачає створення спеціальних підрозділів маркетингової служби; контроль маркетингової діяльності включає: контроль за реалізацією та аналіз можливостей збуту, контроль прибутковості та аналіз маркетингових витрат та ревізії маркетингу).

Відділ стратегічного маркетингу (ВСМ) – це самостійний структурний підрозділ компанії, що підпорядковується віце - президенту компанії з питань фінансової, зовнішньоекономічної діяльності та маркетингу.

З метою розробки єдиної стратегії діяльності компанії на перспективу та пошуку потенційних інвесторів ВСМ проводить науково - обгрунтований аналіз виробничо - технічних та економічних можливостей компанії, визначає головні напрямки роботи на поточний період і тривалу перспективу, а також розроблює пропозиції з освоєння нових наукоємних виробів, які будуть конкурентоспроможними на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Основні задачі ВСМ можна сформулювати наступним чином :

  1. Проведення стратегічних маркетингових досліджень, що охоплюють всю сферу виробничої та інноваційної діяльності компанії;

  2. Складання та оформлення звітів за результатами маркетингових досліджень;

  3. Визначення ринкового попиту та сфер реалізації продукції (потрібної якості, кількості, вартості) та послуг. У випадку необхідності реалізація окремих видів продукції;

  4. Аналіз та дослідження зразків продукції конкурента та інформування служб, розробка рекомендацій щодо покращення якості виробів Компанії. Визначення вимог споживача на основі проведення аналізу контрактів, потреб ринку та попиту.

  5. Організація ДКР та виготовлення кращих зразків перспективної продукції з використанням потужностей підрозділів компанії. Інформування структурних підрозділів Компанії щодо вимог і потреб споживача.

  6. Розробка, оформлення методик (стандартів підприємства) з питань проведення маркетингових досліджень, аналізу ринку, складання звітів про вимоги споживача (короткий опис виробу, попередній перелік параметрів, технічних умов на продукцію, попередня ціна і тому подібне).

  7. Забезпечення нормативними документами , що визначають зміст та правила підготовки інвестиційних пропозицій та бізнес - планів.

  8. Підготовка маркетингових документів та участь в розробці перспективних планів технічного розвитку компанії.

  9. Участь в розробці комплексних планів технічного переозброєння та підвищення ефективності роботи.

  10. Створення банку даних, розробка методик (стандартів підприємства з аналізу маркетингової інформації).

  11. Розробка та надання на затвердження Технічній раді Компанії річних та перспективних планів діяльності у сфері стратегічного маркетингу.

  12. Розробка, узгодження, затвердження програм прийому іноземних делегацій.

  13. Забезпечення перекладів іноземної науково-технічної інформації та листування.

  14. Організація реклами та стимулювання збуту продукції:

  • розробка заходів, які забезпечують участь компанії у виставках та ярмарках;

  • подання продукції компанії на виставках та ярмарках;

  • організація зовнішньої та внутрішньої реклами;

  • організація виготовлення рекламної та сувенірної продукції;

  • контроль за використанням державного знаку для товарів та послуг компанії;

  • рекламування продукції, яка виготовляється усіма підприємствами компанії.

Розробці стратегії повинно передувати формулювання місії та цілей організації.

Оскільки холдингова структура є досить крупною, а головне багаторівневою системою, то вона може потребувати декілька досить широко сформульованих цілей. В той же час, особливо коли взаємозв’язки між підприємствами, що входять до групи, слабкі, то формування єдиної корпоративної місії досить важке. В такому випадку має бути в якості основної прийнята єдина “портфельна ” місія, спрямована на оптимізацію використання в загальних цілях ресурсів, що належать компаніям, які входять до холдингу.

В основі стратегії розвитку будь - якої фірми, а тим більш такої як холдинг, мають бути закладені науково обґрунтовані підходи, що базуються на комплексному економічному аналізі і прогнозуванні. Необхідним є проведення в кожному окремому випадку спеціального дослідження, про чому акцент має бути зроблений саме на аналізі маркетингових аспектів діяльності.[6]

При розробці стратегії маркетингу для ДАХК «Артем» необхідно враховувати такі фактори:

  • сегментація ринків, на яких працює фірма, має бути проведена таким чином, щоб сегменти на різних ринках характеризувалися в цілому однаковою реакцією на рекламу, просування товару та інші маркетингові дії;

  • оптимальний сегмент має вибиратися, виходячи з забезпечення найбільш повного лідерства (достатня ємність, сприятливі перспективи, мінімальна або нульова конкуренція);

  • спосіб виходу на ринок з новим товаром повинен в найбільш повній мірі відповідати споживчим властивостям і ємності ринку, адекватно відображати відомість фірми та її репутацію, а також масштаб потреби у товарі;

  • вибираючи маркетингові заходи впливу на потенційного покупця слід пам"ятати, що ціна як фактор підвищення конкурентоспроможності товару займає 3-4-те місце за значимістю інших факторів;

  • необхідно уважно вибирати час виходу на ринок з новим товаром: немає сенсу робити це під час несприятливої кон’юнктури, якщо фірма не переслідує далекосяжних цілей і не готує для себе покупців, передбачаючи період пожвавлення попиту.

Необхідно виявляти перспективи тих функцій компанії, які пов’язані з забезпеченням ринків товарами і послугами, збільшенням контрольованої частки ринків, проникненням на нові ринки, утриманням і розвитком конкурентних переваг.

Для компанії можна було б застосувати стратегію диверсифікації. Диверсифікація, як стратегічна ціль, має для холдингової компанії наступні переваги:

  • відхід від монопольної діяльності;

  • використання можливостей росту шляхом розширення на перспективні промислові ринки;

  • забезпечення стійкості компанії за рахунок зниження залежності її успіху від коливань на окремих ринках;

  • використання можливостей великомасштабного виробництва, синергічного ефекту, за рахунок виробничої кооперації всередині холдингу, спирання на одні й ті самі дослідницькі можливості, інфраструктуру, канали збуту;

  • створення об’єктивних умов для системи взаємоучасті, тобто зацікавленості у взаємній дольовій участі підприємств різних галузей (що також сприяє підвищенню стійкості системи холдингу в цілому).

  • реалізація екологічно безпечного, практично безвідходного виробництва (за рахунок використання відходів виробництва одного продукту у виробництві іншого ).

Компанія повинна виявити для себе напрямки, де знайде застосування накопичений нею досвід, чи напрями, які будуть сприяти усуненню недоліків.

Одним з головних недоліків, є те, що іноді стратегія приймається керівництвом “всліпу ” без докладного аналізу тенденцій розвитку ринку. Як результат приймаються рішення, які ґрунтуються на оптимістичному сценарії розвитку подій. Проте не слід забувати, що завжди в реальних умовах існує безліч неконтрольованих фірмою факторів зовнішнього середовища. Якщо обминути їх увагою, то годі й сподіватися на позитивний результат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]