Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

2. Техніко – економічна характеристика дахк «артем»

Історія становлення Державної акціонерної холдингової компанії «Артем» свідчить про послідовне перетворення невеликого напівкустарного заводу в сучасний холдинг.

Сьогодні ДАХК «Артем» є лідером в області виробництва авіаційних керованих ракет класу «повітря-повітря», автоматизованих комплексів «Гурт» для підготовки і технічного обслуговування авіаційних засобів ураження, протитанкових керованих ракет, а також приладів і обладнання для авіаційних літальних апаратів. Крім того, компанія випускає побутову техніку, зварювальні напівавтомати, автотракторне електрообладнання, медичну техніку, засоби пересування та реабілітації для людей з обмеженими фізичними можливостями, сходові і вертикальні підйомники - платформи та інші товари. У компанії постійно йде розробка нової конкурентоздатної продукції.

ДАХК «Артем» - сучасне підприємство з багатотисячним трудовим колективом, до складу якого входять 16 відкритих акціонерних товариств, які мають необхідне сучасне високопродуктивне і точне обладнання для виконання усіх технологічних операцій з механічної обробки, холодної та гарячої штамповки металовиробів, лиття чорних та кольорових металів і сплавів, переробці пластмас, зварюванню, нанесенню гальванічних покриттів, деревообробці, виконанню електромонтажних та складських робіт та інше, мають повну економічну самостійність, дочірні підприємства і банк. Контрольний пакет акцій підприємства належить державі.

Технологічні можливості підприємства універсальні: від виготовлення інструментального оснащення будь-якої складності до унікальних за складністю зварювальних, штампувальних, вимірювальних, хіміко-термічних та інших операцій. Є можливість проводити випробування продукції у власному випробувальному центрі, який акредитований в Системі сертифікації УкрСЕПРО за міжнародним стандартом ДСТУ ISO / IEC 17025-2001, а також працюють Центральна заводська лабораторія і Метрологічна служба, до складу яких входять 12 атестованих та ліцензованих лабораторій.

Система менеджменту якості компанії сертифікована за міжнародними стандартами ISO-9001: 2000, аерокосмічним і військовим стандартам EN/AS-9100, AQAP-2110 міжнародною сертифіцируємою організацією «Бюро Верітас Кволіті Інтернейшнл».

Сучасне обладнання, новітні технології, висококваліфіковані фахівці, ефективна управлінська стратегія - ось той потенціал, який дозволяє Компанії з оптимізмом дивитися в майбутнє. Акціонерні товариства та дочірні підприємства в першу чергу задовольняють запити холдингу, випускаючи вироби будь - якої складності.

За всіма видами продукції і послуг, можливі ділові зв'язки, організація виробництва та збут продукції.[8]

ДАХК «Артем» є високопродуктивним виробництвом, оснащеним сучасним устаткуванням, технологічними процесами, укомплектованим високопрофесійним складом ІТР та робітників.

Оскільки холдинг - сукупність материнської компанії та контрольованих нею дочірніх компаній, правильніше говорити холдингова компанія, то дане підприємство не є виробником готової продукції. Контроль материнської компанії за своїми дочірніми товариствами здійснюється як за допомогою домінуючої участі в їх статутному капіталі, так і за допомогою визначення їх господарської діяльності (наприклад, виконуючи функції їх одноосібного виконавчого органу), так і іншим чином, передбаченим законодавством.

Характерні риси холдингу:

  1. Концентрація акцій фірм різних галузей і сфер економіки або фірм, розташованих в різних регіонах.

  2. Багатоступінчастість, тобто наявність дочірніх, онучатих і інших споріднених компаній. Нерідко холдинг є пірамідою, очолюваною однією або двома фірмами, нерідко різної національної приналежності.

  3. Централізація управління в рамках групи шляхом вироблення материнською компанією глобальної політики і координації спільних дій підприємств за такими напрямами:

  • вироблення єдиної тактики і стратегії в глобальному масштабі;

  • реорганізація компаній і визначення внутрішньої структури холдингу;

  • здійснення міжфірмових зв'язків;

  • фінансування капіталовкладень в розробку нової продукції;

  • надання консультаційних та технічних послуг.

Пріоритетні завдання Компанії на 2008-2011рр.:

  1. Збереження існуючого виробництва техніки спеціального призначення;

  2. Збереження і подальший розвиток сучасних технологічно замкнутих машинобудівних комплексів, здатних до організації гнучкої і ефективної виробничо-комерційної системи на галузевому рівні;

  3. Проведення комплексу робіт по підготовці виробництва, виготовлення експериментальних та серійних зразків по державній темі «Грань»;

  4. Виконання дослідних робіт та випробування нових технологій і підвищення якості продукції та зменшення витрат на виробництво;

  5. Розробка та впровадження ефективної системи господарського менеджменту та маркетингу;

  6. Розробка стратегічних та поточних програм розвитку Компанії;

  7. Аналіз виробничо-фінансової діяльності підприємств Компанії та здійснення заходів по покращенню їх фінансового становища. Розробка оперативно-статистичної звітності підприємств Компанії. Створення корпоративної комп’ютерної мережі підприємств Компанії.

  8. Підготовка обґрунтувань та бюджетних пропозицій щодо фінансування розвитку вітчизняного виробництва:

  • інвалідної техніки;

  • діагностичного обладнання;

  • підйомної техніки;

  • зварювальної техніки.

Відповідно до завдань організаційна структура маркетингу має задовольняти й вимоги Компанії задля досягнень поставлених цілей у задоволенні потреб споживачів, розвитку діяльності, збільшенні обсягів реалізації виробів та розвитку зв’язків й запрошення до співпраці зацікавлених осіб.

Державна акцiонерна холдингова компанiя "Артем" є акцiонерним товариством вiдкритого типу, що заснована Мiнiстерством Машинобудування, вiйськово - промислового комплексу i конверсiї (Мiнмашпром) вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 вересня 1996 року №1181 шляхом перетворення державного пiдприємства "Київське виробниче об"єднання iменi Артема" у Державну акцiонерну холдингову компанiю "Артем" вiдповiдно до Законiв України "Про приватизацiю державного майна", "Про господарськi товариства" та Положення про холдинговi компанiї, що створюються в процесi корпоратизацiї та приватизацiї.

Компанiя створена шляхом об’єднання у її статутному фондi майна державного пiдприємства "Київське виробниче об"єднання iменi Артема", яке не закрiплене на правi повного господарчого вiдання за пiдприємствами, що входять до його складу, i контрольних пакетiв акцiй нижченаведених вiдкритих акцiонерних товариств (ВАТ): 1. ВАТ "Проектно-виробнича фiрма "Макрос" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 2. ВАТ "Завод електрохiмiчних покриттiв" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 3. ВАТ "Завод "Артемполiмер" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 4. ВАТ "Науково-технiчний випробувальний центр "Спектр-Т" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 5. ВАТ "Завод "Артеммаш" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 6. ВАТ "Завод "Артемзварювання" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 7. ВАТ "Iнструментальний завод" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 8. ВАТ "Авiацiйно-транспортне пiдприємство "Артем-Авiа" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 9. ВАТ "Завод "Артемполiзварювання" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 10.ВАТ "Артем - контакт" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 11.ВАТ "Завод "Унiверсал-А" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 12.ВАТ "Завод "Русава" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 13.ВАТ "Виробничо-комерцiйна фiрма "АС" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 14.ВАТ "Деревообробний завод "Явiр" (04050 м. Київ, вул. Мельникова, 2/10) 15.ВАТ "Вишнiвський ливарно-ковальський завод" (08132 Київська обл. Києво-Святошинський р-н. м. Вишневе, Ломоносова,1).

Президент компанії – голова правління

Правління компанії

ТОВ «Артем - Банк»

Управління холдингом

Інженерно – технічні, виробничо – промислові, фінансові, маркетингові, економічні, постачальницькі, адміністративно – господарські та соціально – побутові служби.

Відкриті акціонерні товариства

ВАТ «Завод «Артемполісварка»

ВАТ «Артемконтакт»

ВАТ «Завод «Артемполімер»

ВАТ «Завод «Атреммаш»

ВАТ «ПВФ «Макрос»

ВАТ «НТВЦ «Спектр - Т»

ВАТ «Вишневський ливарно – ковальський завод»

ВАТ «Завод «Русава»

ВАТ «Завод електрохімічних покриттів»

ВАТ «Завод «Універсал – А»

ВАТ «ДОЗ «Явір»

Науково – виробничий

центр «Артеммедмаркет»

ВАТ «Виробничо – комерційна фірма «АС»

ВАТ «Інструментальний завод»

Рис. 2.1. Організаційна структура ДАХК «Артем»

Отже, ДАХК «Артем» велика компанія, до складу якої входять 16 ВАТ, які виконують усі технологічні операції та ЗАТ «Аура», що виконує повний комплекс робіт по зовнішньоекономічній діяльності ДАХК «Артем», до складу організаційної структури управління холдингом належать інженерно-технічні, виробничі, постачальні, адміністративно-господарчі, постачальні та соціально-побутові служби, а також Компанія веде активну інноваційну діяльність, бере участь у виставково - ярмарочній діяльності та має власний виcтавково - консультаційний центр. Оcновними задачами центру виступають наступні:

  • Презентація технологічних можливостей компанії за напрямками:

  • ливарне та ковальське виробництво;

  • вироби з листового металу;

  • механічна обробка металу;

  • зварювальне виробництво та зварювальна техніка;

  • захисна та декоративна обробка металу;

  • інструментальне виробництво;

  • вироби з пластмас та еластомерів;

  • механізми та автоматика;

  • медичне обладнання та засоби реабілітації;

  • проведення випробувань та лабораторних досліджень;

  • Надання консультацій;

  • Проведення попередніх переговорів із потенційними замовниками;

  • Підготовка проектів договорів;

  • Супроводження виконання замовлень та договорів.

Основним видом діяльності Компанії є:

  • Серійне виробництво зразків військової техніки (авіаційних керованих ракет різних модифікацій, наземних керованих ракет різних калібрів, комплексів автоматичної перевірки і підготовки до використання усіх видів авіаційних засобів ураження);

  • Розробка та підготовка серійного виробництва нових видів військової техніки та озброєння;

  • Авіаційна продукція для оснащення літаків та гелікоптерів різних типів (пускові пристрої, замки тормозних парашутів, автомати пасивних перешкод, механізми з електроприводом, електродвигуни, контактори);

  • Промислове, медичне обладнання(товари для інвалідів, підйомники для пересування інвалідів в колясках).

Також компанія займається створенням та серiйним виробництвом нових зразкiв спецтехнiки, обладнанням та iншої продукцiї для потреб безпеки держави, товарiв народного споживання, технологiчного обладнання для агропромислового комплексу, медичної технiки, тощо; будуванням повiтряних та космiчних лiтальних апаратiв; виробництвом, монтажем, ремонтом та установленням контрольно - вимiрювальної апаратури та iнше. Основними ринками збуту є пiдприємства України, м. Києва та Київської областi.

Розглянемо асортимент продукції (у динаміці) ДАХК «Артем» у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]