Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

3. Характеристика маркетингової діяльності дахк «артем»

Маркетингова діяльність на досліджуваному підприємстві організаційно здійснюється відділом управління стратегічного маркетингу, який підпорядковано директору з маркетингу та технічного розвитку.

Завданнями відділу, зокрема, є формування комунікаційної політики, розробка заходів рекламної кампанії, вибір засобів просування продукції та каналів товароруху, встановлення цінової політики, розробка асортименту продукції, інформаційне забезпечення маркетингової діяльності шляхом проведення маркетингових досліджень.

Таким чином, діяльність відділу маркетингу охоплює всі складові комплексу маркетингу підприємства. Вирішальний вплив на маркетингову діяльність здійснює стан ринку, зокрема рівень попиту та стан конкуренції.

Зараз можна говорити про стабільний розвиток виробництва. Нинішнього року, розраховуючи на закінчення кризи, різні вітчизняні підприємства очікують на зростання виробництва від 15—20%.

Важливим елементом маркетингу на підприємстві є маркетингове середовище що потребує детального вивчення усіх його складових частин задля успішного функціонування підприємства в ринкових умовах.

Отже, маркетингове середовище – це сукупність активних суб’єктів і сил, які діють за межами підприємства і впливають на можливості служби маркетингу встановлювати та утримувати з цільовими споживачами стосунки ділового співробітництва. Залежно від характеру впливу різноманітних факторів маркетингове середовище поділяють на мікро- (до якого належать: постачальники, посередники, конкуренти, споживачі та контактні аудиторії.) і макросередовище (до якого відносять: демографічне, природне, економічне, науково-технічне, політичне та культурне середовище).

Розглянемо мікросередовище ДАХК «Артем».

Постачальники – це компанії і окремі особи, які забезпечують підприємство матеріальними, енергетичними та паливними ресурсами. На підприємстві основними постачальниками базової для виготовлення продукції сировини є ПП "Сталь", ТОВ "Азовролмет", ТОВ "Ак - Сиома". ДАХК “Артем” має тривалі та надійні зв’язки з постачальниками матеріалів та комплектуючих.

Ознайомившись з умовами постачання, характеристиками сировини, відділ маркетингу на підприємстві на основі списку потенційних постачальників, за відповідно розробленою рейтинговою шкалою проводить відбір найоптимальніших постачальників.

Найбільш вагомими критеріями відбору постачальників сировини на ДАХК «Артем», є якість сировини, терміни доставки та стабільність забезпеченості сировиною.

Розроблена рейтингова шкала дозволить оцінити учасників відбору за основними критеріями та обрати найкращого.

З табл. 2.1 видно, що по кожному постачальнику визначено рейтинг по рейтинговій шкалі, визначено вагові коефіцієнти. Розрахувавши загальний рейтинг по кожному критерію та порівнявши постачальників було обрано кращого, тобто було вирішено, що найбільш сприятливим партнером в постачанні сировини ТОВ "Ак - Сиома", який має найвищий рейтинг - 4,55, другим постачальником є ПП "Сталь", рейтинг якого – 4,3, і третім є ТОВ "Азовролмет", рейтинг – 4,15.

Таблиця 2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]