Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

Формулювання цілей різних рівнів керування дахк «Артем»

Номер рівня

Номер мети

Найменування мети

0.

0.

Місія

I

1.

Ріст зацікавленості маркетингових посередників у співробітництві та кінцевих споживачів у купівлі продукції ДАХК «Артем»

2.

Підвищення добробуту власників та робітників, а також підприємства в цілому

3.

Реалізація продукції та отримання максимального прибутку

II

1.1.

Розробка схем роботи з посередниками, що передбачає більш вигідні умови

1.2.

Реалізація напрямків діяльності у привабливих ринкових сегментах

2.1.

Забезпечення підвищення продуктивності праці

2.2.

Створення сприятливого іміджу продукції ДАХК «Артем»

3.1.

Проведення презентацій, акцій, кампаній, заходів і т.д.

III

1.1.1.

Надання великих оптових знижок

Продовж. табл. 2.2

1.1.2.

Надання фінансового кредитування посередникам

2.2.1.

Реалізація програм спільних рекламних кампаній ДАХК «Артем» і посередників

2.2.2.

Придбання ресурсів та залучення інвестицій

IV

4.4.1.

Вивчення потреб існуючих та потенційних споживачів

Все, що виробляє підприємство, називається його господарським портфелем. В залежності від того які види продукції виготовляються на підприємстві, портфель поділяється на підрозділи, які включають товари однієї або декількох асортиментних груп. Такі підрозділи називаються стратегічними господарськими підрозділами.

На ДАХК «Артем» функціонують такі СГП як військова техніка та озброєння, авіаційна продукція, медичне устаткування, товари промислового призначення та товари, пов’язані з інноваційною діяльністю.

Як свідчить практика, жодне підприємство не може покладатися у довгостроковій перспективі на існуючі товари чи ринки, оскільки з часом змінюються потреби споживачів, на ринку з’являються нові товари, які задовольняють існуючі потреби більш ефективним способом.

Тому підприємство постійно відслідковує ситуацію на ринку, прогнозує її зміни, виявляє, аналізує і реалізовує нові ринкові можливості, тобто здійснює постійний пошук нових сфер і способів реалізації свого потенціалу в умовах змін зовнішнього середовища і відбирати оптимальні з них.

Оскільки військова та авіаційна продукція є основними видами діяльності, які є затребуваними, приносять значний стабільний прибуток і мають стійкі позиції, то здійснено оцінку останніх 3-х СГП за матрицею “Мак Кінсі – Дженерал Електрик” (Додаток Б).

Конкурентоспроможність

Висока Середня Низька

5,0

3,67

2,33

1,0

5,0

2,33

1,0

3,67

Рисунок 2.1. Матриця “Мак Кінсі” для ДАХК «Артем»

За матрицею “Мак Кінсі – Дженерал Електрик”:

  1. «Медичне обладнання» – стратегія розвитку (вкладати інвестицій, розширення напряму, активні дії на ринку, впровадження нових продуктів);

  2. «Товари, пов’язані з інноваційною діяльністю» керується стратегією елімінації, цей підрозділ переходить до підрядного , оскільки залучати сторонні агенції є менш ефективно;

  3. «Товари промислового призначення» – стратегія розвитку, інвестування найприбутковіших сегментів, пошук альтернатив поліпшення конкурентного становища.

Аналіз ринкових можливостей підприємства. Будь-яке підприємство повинно вміти виявляти свої нові ринкові можливості і нові ринки. Існують чотири альтернативні стратегії росту бізнесу, спрямовані на реалізацію маркетингових цілей. Виявити нові можливості і нові ринки можливо за допомогою сітки розвитку «Товар-Ринок». Вона складається з :

1. Стратегії більш глибокого проникнення на ринок (наявні товари на наявних ринках), передбачає що продукт продовжує продаватись в межах існуючого ринку зі збільшенням обсягу збуту, ринкової частки та прибутків на наявних ринках завдяки наявним товарам.

2. Стратегії розширення меж ринку, передбачає збільшення обсягу збуту завдяки виходу на новий ринок фірми з наявним товаром.

3. Стратегії розробки товару, передбачає збільшення обсягів збуту завдяки вдосконаленню наявних і розробці нових товарів для наявних ринків.

4. Стратегії диверсифікації, передбачає розробку нових товарів для нових ринків.

Сітка розвитку «Товар - Ринок» для ДАХК «Артем» може мати такий вигляд як показано в табл. 2.3.

Таблиця 2.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]