Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

Визначення рейтингу постачальників

Критерій оцінки постачаль-ника

ТОВ "Ак - Сиома"

ПП "Сталь"

ТОВ "Азовролмет"

Ранг

Ваговий коефіцієнт

Загальний рейтинг

Ранг

Ваговий коефіцієнт

Загальний рейтинг

Ранг

Ваговий коефіцієнт

Загальний рейтинг

1. ціна

5

0,2

1

4

0,2

0,8

5

0,2

1

Продовж. табл. 2.1

2. якість

5

0,2

1

5

0,2

1

4

0,2

0,8

3. репутація

5

0,1

0,5

4

0,1

0,4

4

0,1

0,4

4. термін постачання

5

0,15

0,75

4

0,15

0,6

3

0,15

0,45

5. надійність

4

0,1

0,4

4

0,1

0,4

4

0,1

0,4

6. умови розрахунку

4

0,1

0,4

5

0,1

0,5

5

0,1

0,5

7. можливість кредиту

4

0,1

0,4

4

0,1

0,4

5

0,1

0,5

8. додаткові послуги

2

0,05

0,1

4

0,05

0,2

2

0,05

0,1

Всього

-

1

4,55

-

1

4,3

-

1

4,15

Маркетингові посередники - юридичні та фізичні особи, які допомагають в збуті, розподілі та просуванні товар на ринок. До них належать: торговельні посередники; фірми-спеціалісти з питань організації руху товарів; агентства, які надають маркетингові послуги; кредитно-фінансові установи.

Прикладом таких посередників на даному підприємстві є ТОВ "Артем-Банк", який надає холдингу кредитно - фінансові послуги (отримання заробітної плати працівників, виплата коштів постачальникам, приймання оплати за продукцію, тощо).

Конкуренти. При вивченні конкурентів, до уваги приймаються їх стратегії, частка ринку, яку займають основні конкуренти, методи конкурентної боротьби, фінансовий стан конкурентів, їх цілі, поточне становище, фінансові можливості.

Щодо державної акціонерної холдингової компанії «Артем», то можна виділити декілька підприємств, які можна вважати конкурентами. У сфері авіаційного виробництва (авіаційна продукція для оснащення літаків різних типів) можна у деякій мірі вважати: завод «АВІАНТ», що увійшов до складу Державного авіабудівного концерну «Антонов»; Харківське державне авіаційне виробниче підприємство; ВАТ «Київський завод РАДАР». Що ж стосується виробництва нових видів військової техніки й озброєння та виробництва зразків військової техніки, а саме: авіаційних керованих ракет різних модифікацій, наземних керованих ракет різних калібрів, комплексів автоматичної перевірки і підготовки до використання усіх видів авіаційних засобів ураження та ін., то в цьому напрямі конкурентів у холдингу не має, оскільки аналогів не існує. Щодо медичного обладнання, то серед представників, що спеціалізуються на кріслах – візках конкурентами можна вважати: Foshan Dongfang (Китай), Meyra (Німеччина), OSD (Італія), Otto Bock (Німеччина), Sunrise Medical (США-Іспанія).

Споживачі або клієнтура - юридичні та фізичні особи, які купують товари для задоволення своїх потреб. Підприємство вивчає своїх споживачів і може виступати на таких клієнтурних ринках як: - споживчий ринок; - ринок виробників; - посередницький ринок; - урядовий ринок; - міжнародний ринок.

Продукція ДАХК «Артем» успішно реалізується у м. Києві та в областях України, а також за кордоном. Кількість постійно діючих договорів на поставку продукції постійно збільшується. Укладено договори з торгівельними підприємствами різних форм власності. Основними споживачами та покупцями продукції ДАХК «Артем» являються промислові підприємства, фізичні та юридичні особи, великі будівельні компанії, проектні організації як на території України так і закордоном, Росії, Китаї, Республіці Індія, Алжирській Народній Республіці та ін. Серед відомих, що на даний час співпрацюють можна виокремити ТОВ «Центр оптових продажів «Тюмень Медико Україна», завод «Електроприлад» м. Тамбов, АОМЗ м. Азов, завод «Радар» м. Київ, ВАТ «Київський завод «ГЕОФІЗПРИЛАД», Концерн «НАДРА».

Контактні аудиторії. Контактні аудиторії – будь-яка група, яка проявляє інтерес до підприємства або впливає на її діяльність.

Публікації матеріалів про діяльність підприємства в найпопулярніших ділових виданнях таких як, «Контракти», «Експерт», «Деловая столица», та ін. дозволяють тримати контактні аудиторії в курсі всіх подій, зв’язаних із своєю діяльністю.

Контактні аудиторії державних закладів впливають на діяльність підприємства через державне регулювання підприємницької діяльності, у такий спосіб координуючи маркетингові рішення фірм. Підприємство керується у своїй діяльності правовими актами, що розробляються та затверджуються місцевими та всеукраїнськими органами державної влади.

Внутрішні контактні аудиторії – робітники, службовці, керівництво, фінансова служба, бухгалтерія, маркетингова служба, відділ технічного забезпечення також створюють мікросередовище компанії.

Загалом сформований позитивний імідж компанії не тільки як виробника якісної, високотехнологічної та високоточної продукції серед споживачів та організацій, що є не менш важливою складовою успіху компанії, а й серед фінансових кіл – як надійного та платоспроможного партнера.

Макросередовище – представлено силами соціального плану (закони, культура, традиції, релігія). Від яких підприємство залежить і на які вона майже не може впливати (неконтрольовані чинники).

Макросередовище складається з шести елементів: демографічне середовище; природне середовище; економічне середовище; науково-технічне середовище; політичне середовище; культурне середовище.

Економічне середовище.

До економічних факторів впливу на підприємство відносяться: тенденції зміни ВНП, рівень інфляції, рівень безробіття, банківський відсоток на вклади населення, регулювання грошової маси, система оподаткування, митні тарифи, вартість енергоресурсів, система доходів і витрат на сім’ю, тривалість робочого дня, структура вільного часу.

Загалом дана економічна ситуація, яка склалася під впливом світової економічної кризи не сприяє покращенню ефективності діяльності. Проте останнім часом робота компанії здійснює успіхи стабілізує свою позицію на вітчизняних та міжнародних ринках. В діяльності підприємства можна виділити як сильні сторони, так і слабкі.

Сильні сторони бізнесу:

  • налагодженість партнерських зв’язків з постачальниками сировини та покупцями продукції;

  • державна підтримка галузі;

  • кваліфікований персонал підприємства.

Слабкі сторони бізнесу:

  • нестабільність цін на виробничу сировину,

  • затримки платежів з боку покупців.

Соціально-культурні. До соціально-культурних факторів впливу на підприємство відносять: вікову структуру населення, розподіл за статтю, національністю, народжуваність і смертність, доходи, рівень освіти, міграція населення.

Всі ці фактори є безумовно важливими, і впливають на діяльність підприємства. Але з урахуванням галузі, в якій діє ДАХК «Артем» серед інших галузей промисловості, можна з упевненістю сказати, що вплив цей є незначним , тобто суттєвих змін, скажімо, зі зміною рівня освіти чи регіональними міграціями, в діяльності підприємства не відбудеться.

Політичне середовище. До політичних факторів впливу на діяльність підприємства відносять:

  • Законодавче регулювання економічної діяльності;

  • Антимонопольне регулювання;

  • Законодавча база податкового регулювання;

  • Трудове законодавство;

  • Вплив суспільних організацій, тощо.

Взагалі діяльність такого роду підприємств, як авіаційна та військова промисловості в цілому, забезпечена відповідною правовою базою. І хоча мають місце корумпованість певних органів влади, бездіяльність законодавчих органів влади та ускладнена податкова система, проте дотації з державного бюджету та деяка політична стабільність в державі, в свою чергу, позитивно впливає на роботу підприємства.

Науково-технологічне середовище. До нього відносять: рівень розвитку науки і техніки, темпи науково-технічного прогресу, державне регулювання наукових досліджень, кваліфікація робочої сили, технологічні нововведення, вплив екологічних факторів.

Науково - технічне середовище на сьогодні являє найбільшу цінність для підприємства. Саме нові технології сприяють покращенню виробництва продукції. Впровадження досягнень НТП, впровадження сучасних комплексів енергозберігаючих технологій та високотехнічного устаткування на ДАХК «Артем» дають змогу заощадити чималі ресурси. Така організація виробництва сприяє випуску продукції з найнижчими витратами сировини та матеріалів, не впливаючи при цьому на якість продукції.

Культурне середовище. Підприємство повинно знати на який рівень культури покупця орієнтоване його виробництво і як розвиток суспільства вплине на маркетингову стратегію підприємства. Це і рівень освіти і культури споживачів, звичаї, традиції, спосіб життя, професія.

Природно – географічне середовище. До природно-географічних умов відносять: інфраструктуру регіону, забезпеченість енергією, корисними копалинами, якість води, повітря. Загалом екологічні та кліматичні умови у даному випадку ніяк не впливають на виготовлення та якість продукції.

ДАХК «Артем» ретельно вивчає своїх клієнтів і виступає на чотирьох типах клієнтурних ринків:

1-й тип. Споживчий. Його учасниками є окремі покупці або сім’ї, які купують товари і послуги для задоволення власних потреб.

2-й тип. Посередницький. Його утворюють організації, які купують товари і послуги для подальшого їх перепродажу (підприємства оптової і роздрібної торгівлі).

3-й тип. Ринок урядовий (державних закладів) – це урядові установи, які закуповують товари і послуги для виробництва інших товарів або для споживачів (різноманітні організації, лікарні та ін. установи)

4-й тип. Ринок міжнародний, коли покупці знаходяться за кордоном.

При вивченні споживачів до уваги приймається тенденції споживчого попиту, наміри споживачів, їх мотивації, поведінка споживачів до і після купівлі, вимоги до товару з боку різних сегментів споживачів, а також ставлення споживачів до фірми та різних інструментів маркетингу.

Товарна політика підприємства також є складовою маркетингових функцій, одним із чотирьох елементів комплексу маркетингу, що включає визначення споживчих характеристик товару та його позиціонування на ринку, розробку асортименту та засобів маркетингової підтримки на різних етапах життєвого циклу. В теперішній час конкурентоспроможність продукції – сукупність якісних і вартісних характеристик товару які з точки зору покупця є суттєвими і забезпечують задоволення конкретних потреб. Це і є основним критерієм успіху на ринку. Як відомо, загальний перелік характеристик, що визначають конкурентоспроможність продукції, складається з: нормативних, що відповідають міжнародним стандартам; ергометричних (гігієнічних, антропометричних, фізіологічних); естетичних. Крім того, конкурентоспроможність визначається такими показниками: ціна, термін доставки, умови доставки; відношення продавця до покупця, рівень обслуговування, інформація про товар; енергоємність і економічність товару, вартість сировини, кваліфікація продавців .

Основні характеристики продукції ДАХК «Артем» – це конкурентоспроможність, високотехнологічність та високоточність, якість.

Якість продукції повинна розглядатись як сукупність властивостей продукції, які не тільки задовольняють передбачувану потребу, але й відповідають запитам споживачів.

Показники та норми якості всіх видів виробів визначаються діючими державними стандартами, технічними умовами та іншими документами. Стандартизація базується на передовому досвіді роботи підприємств, результатах науково – дослідних і експериментальних робіт. Тому стандарти є одним з основних засобів забезпечення випуску високоякісної продукції, шляхом впровадження нової сучасної техніки і технології та подальшого, в зв’язку з цим, поліпшення якості та асортименту продукції.

Продукція ДАХК «Артем» постійно здобуває нагороди на виставках та семінарах, підтверджуючи свою високу якість.

Життєвий цикл товару визначає послідовність періодів існування товару фірми на ринку та характеризує зміну обсягів продажу та прибутку від його реалізації і визначає маркетингові стратегії від моменту введення товару на ринок до його зняття з ринку відповідно до поведінки споживачів і конкурентів.

Життєвий цикл товарів:

1-етап розробки товару;

2-етап впровадження товару;

3-єтап зростання;

4-етап зрілості;

5-етап спаду.

Для продовження життєвого циклу товару можна змінити технологію виробництва, розширити ринки збуту, змінити сегмент споживачів.

В маркетингу розглядають 4 типи характеристик, які формують споживчу вартість товару (так звана маркетингова цибулина товару) на прикладі товарів медичного призначення (крісло - візок):

1) ядро продукції (призначення товару – задовольняти потребу людей з порушеною функцією опорно – рухового апарату );

2) фізичні характеристики: якість (медичні показання та функціональні характеристики);

3) поширені характеристики: ціна, комплект постачання;

4) характеристики, що пов’язані з особистими особливостями споживача: уподобання, новизна (нова багатофункціональна модель на ринку).

Наступним етапом дослідження маркетингу на підприємстві є планування. Задовольнити потреби та запити споживачів – це найголовніша ціль маркетингової діяльності, що безумовно нерозривно зв`язана з отриманням прибутку підприємства. З вище сказаного випливають наступні похідні цілі виконання яких є невід`ємним для досягнення головної мети:

  • дотримання наявного рівня якості виробництва продукції;

  • розробка схем з посередниками;

  • реалізація напрямів діяльності у привабливих сегментах;

  • покращити сервіс.

Стратегічні цілі конкретизуються на кожному рівні управління. Маркетингові цілі підпорядковані загальнофірмовим цілям, а маркетингова стратегія є складовою частиною стратегії підприємства.

Стратегічна маркетингова програма складається з таких блоків:

  • цілі підприємства;

  • стратегії господарського портфелю підприємства;

  • стратегія зростання підприємства.

Цілі можуть бути:

  • довгостроковими;

  • середньостроковими;

  • короткостроковими.

Отже розглянувши головну і побічні цілі, можна побудувати так зване “дерево цілей”, яке наочно відображає порядок їх виконання, і дає більш чіткіше уявлення про суть і місце в загальній структурі кожної з цілей. Як бачимо всі вони взаємопов`язані та нерозривні в їх виконанні, адже ігнорування проміжних завдань не забезпечує в повному обсязі виконання цілей 2-го чи 3-го рівнів, які в свою чергу пов`язані з головною метою.

Для досягнення генеральної мети потрібно довести її зміст до кожного рівня та виконавця на підприємстві, визначити внесок кожного з працівників у стратегічний успіх підприємства взагалі.

Наприклад, для того, щоб збільшити рентабельність підприємства, необхідно збільшити мережу збуту продукції та оптимізувати асортимент продукції, розширивши його за рахунок нових виробів або покращення якості старих, які приносять основний прибуток підприємству.

Таблиця 2. 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]