Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В дпов д до держ спиту (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

107.Динаміка розвитку укр.-болгар.Відносин

Україну і Болгарію єднає етнічна,мовна та релігійна близькість,традиційні економ,торгов.та культурно-істор.зв'язки.Основою міждерж.співроб-ва є Договір про дружні відносини і співроб-цтво між Укр.і РБ від 5.10.1992р.Станом на 2000р. між Укр.і РБ підписано 70 різноманітних док-ів.5 грудня 1991р.уряд РБ офіційно визнав Україну,як не залеж.держ.,а 13 грудня цього ж року були встановлені диплом.відносини. Між Укр.та РБ не існує політич.проблем, розбіжностей інтересів і загроз інтересам України.5 жовтня 1992 р.було підписано ряд двостор.док-ів, зокрема, міждерж.Договір про дружні відносини і співробітництво. Цей документ є правовою основою для формування системи відносин між двома країнами. Болгарське керівництво неодноразово підкреслювало,що віднос.з Укр.є пріоритетними і стратегічними. Україна знаходиться в першій десятці торгов.партнерів Р.Болгарія.З метою розвитку багатогалузевого співробітництва створено Міжурядову укр.-болгар.комісію з питань торгов.-економ.і науково-технічного співроб-ва.Найбільший інтерес для нашої держави становить співроб-во з Болгарією у харчовій і переробній промисловостях, сільск.господар.,легкій промисловості,у сфері туризму.

108. Основні договірно-правові документи взаємин Україна – Ізраїль

Держава Ізраїль визнала незалежність України 25 грудня 1991р. Дип відносини були встановлені 26 грудня 1991р. Посольство України в Тель-Авіві функціонує з жовтня 1992р. В києві Ізраїльске з 1993р. Візити Л. Кучми до Ізраїлю у 1996 р став подією у становленні і подальшому розвитку двосторонніх відносин. В ході візиту була підписана»Спільна декларація про поглиблення і подальший розвиток взаємовідносин, партнерства і співробітництва між Україною і державою Ізраїль». Сприяння торгівельно-економічній та гуманітарній сфері, створення механізму страхування та надання державних гарантій деяким особливо важливим інвестиціям, налагодження військово-технічного співробітництва, координація дій на міжнародній арені.

109. Розвиток взаємин Україна – Японія.

Японія визнала незалежність України 28 грудня 1991р, а 26січня 1992р встановила з нею дипломатичні відносини. У галузі контролю за роззброєнням та нерозповсюдженням ЗМЗ. У 1994р. було підписано міжурядову Угоду про співробітництво з метою ліквідації ядерної зброї, ща підлягає скороченню вУкраїні і заснування комітету з питань цього співробітництво. Ця угода створила надійну базу для надання Україні Японією допомоги у сфері ядерної безпеки загальним обсягом близько 100млн.долл.США. Пріорітетним у загальному спектрі двосторонніх відносин є торгівельно-економічне співробітництво. 23 березня 1995р проведених в Токіо зустічей і переговорів стало підписання Спільної заяви України і Японії - стало якісно новим рівнем відносин. В 2003р відбулись ряд зусречей, за результатами яких підписано Спільне комюніке Україна та Японія.

110. Динамізм розвитку взаємин Україна – сша.

25 гудня 1991р США офіційно визнала суверенітет України, а 3 січня 1992р були встановлені дипломатичні відносини. На той час вже існувало Генеральне консульство. В лютому 1992р почало формуватись перше посольство України. Перший посол України в США О.Г.Білоус.

Розвиток відносин Україна- США пройшло ряд етапів:

1.1991р США розглядало Україну як другорядну державу і повністю орієнтувались на Росію.

2.91-92рр Україну намагаються використати як інструмент противаги відродженню російського інтернаціоналізму.

3.92-93рр нашу державу визнають як частину Східноєвропейського співтовариства.

4.93-94рр лише на цьому етапі США переходить від обмежених програм допомоги до широкої підтримки без’ядерного статусу України.

25 жовтня 1993 рокубуло підписано Угоду між Україною і США щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратигічної ядерної зброї, а також про запобігання розповсюдженню ЗМЗ.

5 грудня 1994р відбувся обмін ратифікаційними документами за договором про СНО-1

З 1 березня 1995р. почалася инспекція обєктів СНО інспекційними групами США. До початку червня 1996р перше стратигічне завдання зп України було реалізовано.

У вересні 1996р було прийнято рішення про створення Українсько-американської міждержавної комісії. Вона утвердила себе як цінний механізм практичної реалізації стратегічногог партнерства й постійного діалогу на різний рівнях із широкого кола питань двостороннього та багатостороннього характеру.

В 2000 р США зобовязались виділити кошти на Чорнобильского фонду «Укриття».