Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
module-protection_06.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

Тема 3. Державний контроль за використанням та охороною земель в Україні Після вивчення теми необхідно:

Знати:

– поняття державного контролю, його сутність та значення у процесі державного управління земельним фондом;

– основні завдання та принципи здійснення контролю за використанням та охороною земель;

– державні органи що здійснюють земельний контроль в Україні;

– повноваження Держземінспекції як органу контролю;

– методи здіснення контролю за використанням та охороною земель.

Вміти:

– охарактеризувати контроль за використанням та охороною земель;

– розрізняти повноваження органів, що здійснюють земельний контроль;

– давати визначення методів контролю, як засобів його здійснення.

Ключові поняття і терміни: державний контроль, система органів контролю, громадський контроль, державна земельна інспекція; моніторинг ґрунтів, агрохімічна паспортизація земель сільськогосподарського призначення.

1. Поняття, завдання і значення державного контролю за використанням та охороною земель

Термін „контроль” (від франц. Controle) – означає перевірку, або спостереження з метою перевірки. Разом з тим французьке controle (count+role) утворилось від латинського префікса contra, що означає протидію і слова role, що означає виконання якоїсь дії. Таким чином слово „контроль” окрім значення перевірки, нагляду з метою перевірки, у своєму змісті має також значення протидії чомусь небажаному. В такому контексті термін контроль слід розглядати як перевірку, а також спостереження з метою перевірки для протидії чомусь небажаному, для виявлення, попередження та припинення протиправної поведінки.

За допомогою контролю здійснюється пошук і збір інформації про підконтрольні об’єкти, її співставлення, вияв причин протиріч між реальною дійсністю і установленими нормативами. Крім того,, контроль допомагає визначити спосіб викорінення виявлених протиріч між встановленою директивою і фактичним станом справ, а також розробити заходи з метою покращання діяльності підконтрольного об’єкта, втілити їх в життя, узагальнити і розповсюдити передовий досвід.

Виходячи із загального розуміння сутності державного контролю, можна визначити, що контроль за використанням та охороною земель полягає в аналізі об’єктивної і достовірної інформації щодо ситуації яка склалася у сфері земельних ресурсів.

Державний контроль за використанням та охороною земель є гарантією ефективності механізму охорони земельного фонду від нераціонального використання землі. Земельний контроль гарантує досягнення цілей охорони земель та їх раціонального використання.

Завдання державного контролю за використанням та охороною земель визначаються основними формами діяльності у сфері земельних ресурсів і їх умовно можна поділити на: 1) організацію раціонального землекористування; 2) охорону земель; 3) забезпечення екологічної безпеки людини

Ці форми безпосередньо пов’язані між собою, оскільки охорона земель неможлива без їх раціонального використання, а земля, як один з найважливіших компонентів природи, повинна використовуватись з дотриманням вимог екологічної безпеки.

Стаття 187 ЗК України та ст. 2 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель” визначає мету і завдання контролю у сфері земельних відносин. Відповідно до положень статей контроль за використанням та охороною земель полягає в забезпеченні додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями і громадянами земельного законодавства України, а також у забезпеченні реалізації державної політики у сфері охорони та раціонального використання земель; запобігання порушенням законодавства України у сфері використання та охорони земель; запобігання забрудненню земель та зниженню родючості ґрунтів, погіршенню стану рослинного і тваринного світу, водних та інших природних ресурсів.

Таким чином, мета контролю за використанням та охороною земель збігається з метою усієї екологічної діяльності: це задоволення справедливих соціальних, економічних, екологічних потреб нинішнього і майбутнього поколінь у сфері розвитку і охорони навколишнього природного середовища.

Отже, державний контроль за використанням і охороною земель є діяльністю компетентних органів держави, спрямовану на додержання вимог земельного законодавства, забезпечення гарантій реалізації земельно-правових норм та утвердження законності у земельних відносинах.

Земельний контроль охоплює усі категорії земель незалежно від форм власності та їх цільового призначення і поширюється на всіх суб’єктів земельних відносин.

Крім того, процес здійснення контролю за використанням та охороною земель підпорядкований певним принципам. Ці принципи визначені ст. 3 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель”. Ними є:

  • забезпечення раціонального використання та охорони земель як основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави;

  • пріоритет вимог екологічної безпеки у використанні земельних ресурсів над економічними інтересами;

  • повне відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок порушення земельного законодавства України;

  • поєднання заходів економічного стимулювання і відповідальності у сфері використання та охорони земель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]