Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mikro.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Навчальнапрограма курcу „мікроекономіка" розділ і. Вступ до мжроекономіки. Попит і пропозиція Тема 1. Предмет, метод і функції мікроекономікн

Предмет дисципліни "Мікроекономіка" як однієї з найважливіших складових сучас. теоретичної економіки. Альтернативність цілей використання обмежених ресурсів і раціональнії поведінки суб'єктів ринкових відносин. Переваги і недоліки мікроекономічного аналізу.

Методологія мікроекономіки: альтернативна вартість, граничний аналіз, еластичність, графіч: аналітичне, табличне моделювання, оптимізація й визначення рівноваги. Особливості поєднан нормативного та позитивного підходів.

Мікросистема: поняття, різновиди. Мета, роль і особливості функціонування мікросистема ринковій економіці.

Тема 2. Корисність економічного блага. Економічний вибір.

Суть кардиналістського підходу і його зародження у працях Г.Госсена і У.Джевош Внесок К.Менгера і австрійсьої школи. Поняття корисності та спосіб її досягнення. Сукупна гранична корисність. Основні постулати теорії споживання: обмеженість доходу, наявність ці самостійність вибору, раціональність поведінки споживача. Процес споживання та динаміка змії сукупної і граничної корисності. Перший закон Госсена і спадний характер граничної корисної блага, його графічне зображення. Основні винятки із закону.

Вплив на поведінку споживача бюджетних обмежень і цін. Модифікація функції корисності залежності між граничнми корисностями спожитих благ їхніми цінами за умови бюджетних обмежен Суть раціонального вибору і поняття рівноваги споживача. Другий закон Госсена Недолі І кардиналістського підходу та перспективи їхнього подолання.

Основні принципи ординалістського підходу. Модель вибору між споживанням різних набор благ. Система переваг споживача та її основні елементи: ранжованість. транзитивність, ненасиченіст субституціональність. рефлексивність.

Основні інструменти аналізу функції корисності з ординалістських позицій. Бюджетне обмеження і можливості споживача. Бюджетна лінія та вплив на її форму величини доходу співвідношення цін благ. Криві байдужості. Гранична норма заміщення благ. Карта байдужості. Основі

властивості кривих байдужості. Тотожність висновків ординалістського та кардиналістського підходів.

Тема 3. Аналіз поведінки споживача

Реакція споживача на зміну доходу і утворення лінії „дохід-споживання". Криві Енгеля і ефен Енгеля. Блага вищої (нормальні блага) та нижчої (блага Гіффена) категорії. Функції Торнквіста.

Реакція споживача на зміну ціни: утворення лінії .,ціна-споживання"та кривої індивідуальног попиту. Номінальний та реальний дохід. Номінальні та відносні ціни благ

Ефекти заміщення і доход)' як основа трактування реакції споживання на зміну ціни ординалістськІй теорії корисності. Розмежування дії ефектів заміщення та доходу. Співвідношенн ефектів заміщення та доходу для вищих та нижчих благ. Нормальні блага і блага Гіффена. суть та умов виникнення парадоксу Гіффена.

Тема 4. Попит та пропозиція. Теорія еластичності

суть попиту. Ціна і величина попиту. Закон попиту та його пояснення базовими положенням теорії поведінки споживача. Ефекти попиту. Зображення попиту: аналітичне, табличне та графічне Ринковий попит як сума Індивідуального попиту всіх споживачів певного ринку. Зміна величині (обсягу) попиту та зміна попиту. Нецінові детермінанти попиту. Ринки з найбільшою мінливісти споживчих смаків. Роль доходів споживачів. Особливості взаємовпливу цін субститутів т комплементів. Наслідки змін споживчих очікувань.

Закон пропозиції. Ціна як ринковий стимул для виробника. Аналітичне, табличне та графічні зображення пропозиції. Зміна пропозиції та зміна обсягу пропозиції. Зсув кривої пропозиції. Нецінов детермінанти пропозиції. Механізм залежності пропозиції від зміни ресурсних цін. податків і субсидій рівня розвитку технологій та кількості виробників. Специфіка впливу на пропозицію певного блага ції інших благ та очікувань виробників.

Мікроекономічна суть та основні умови виникнення ринку Причина відсутності ринку За наявності попиту' та пропозиції. Ринкова рівновага та її економічна роль. ^Ринковий або класичним хрест" як основний символ мікроекономічного аналізу1. Рівновага в точці і на проміжку. Суть т:

розвитку ринку і ринкова нерівновага Суть і причини виникнення ринкового дефіциту. Мотивація та наслідки поведінки окремих груп споживачів на ринку. Економічна природа причини виникнення та механізм подолання ринкового надлишку. Хронічність ринкової нерівноваги та її причини. Інструменти державного та монопольного втручання у функціонування ринкового механізму.

Концепція цінової еластичності попиту. Методичні підходи до обчислення показника еластичності. Діапазон числових значень відповідного коефіцієнта та види цінової еластичності попиту. Суть абсолютно еластичного та абсолютно нееластичного попиту, Взаємозвязок цінової еластичності та виручки. Чинники цінової еластичності попиту, особливості їх впливу. Роль рівнів замінності. необхідності, вартісної ваги та наявного часу в динаміці споживання.

Чутливість динаміки споживання до зміни доходу. Параметри значень коефіцієнт) еластичності попиту по доходу для для благ різного рівня якості та необхідності. Концепція перехресної еластичності попиту. Кількісні параметри показника перехресної еластичності в залежності від характеру та сили зв'язку між благами. „Недоліки" коефіцієнта перехресної еластичності попиту І характер взаємозв'язку між дешевшими та дорожчими благами

Концепція цінової еластичності пропозиції. Фактори, що впливають на еластичність пропозиції. Роль часового періодл та рівня мобільності ресурсів. Концепція перехресної еластичності пропозиції. Підходи до тлумачення можливих значень коефіцієнта перехресної еластичності пропозиції та їхній вплив на стратегію підприємства.

<г Ззаємозв'язок характеру перерозподілу надлишків споживача і виробника в результаті запровадження непрямого оподаткування з рівнем еластичності, Дедвейт-збитки. Доцільність запровадження непрямих податків на ринках окремих благ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]