Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mikro.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Теми 5. Теорія граничних продуктів і мікроекономічна модель підприємства

Підприємства (фірми) як різновид мікросистем. Відмінності між підприємством та фімою. Неокласичний та інстит)'цінний підходи до тлумачення суті фірм. Поняття оптимального та рівноважного стану підприємства Фактор часу і періоди функціонування підприємства: миттєвий, короткотривалий І довготривалий. Види виробничих функцій.

Виробнича функція з одним змінним фактором. Сукупний, середній і граничний продукт, еластичність виробництва: методика їх обчислення та динаміка змін. Правило спадної віддачі (продуктивності) змінного фактору виробництва. Графічне відображення основних показників.

Виробнича функція з двома змінними факторами. Умови комбінації (заміщення) факторів. Карта Ізокост, Крива однакового продукту (виробничої байдужості) - ізокванта. Гранична норма технологічного заміщення. Карта і властивості ізоквант. Ізокліни, Види ізоквант. Лінія однакових витрат - ізокоста.

Суть ефекту масштабу. Еластичність масштабу та її взаємозв'язок з еластичністю виробництва.

Постійна спадна та зростаюча віддачі від масштабу. Причини позитивного та негативного ефекту від

масштабу. Траєкторія розширення виробничої діяльності фірми в короткому та тривалому періодах,

Межі розширення в короткотривалому періоді. Оптимальний шлях розвитку в довготривалому періоді.

Тема 6. Витрати виробництва

Суть витрат виробництва, метод альтернативної вартості. Економічний та бухгатгерський підходи до визначення, витрат. Економічний та нормальний прибуток Сукупні, середні та граничні витрати.

Витрати виробництва у короткотривалому періоді. Постійні та змінні витрати. Закон зростання граничних витрат (зменшення доходності).Типовий характер зміни витрат у короткотривалому періоді,

Витрати виробництва у довготривалому періоді. Утворення кривої довготривалих середніх витрат. Оптимальна виробнича потужність (оптимальні обсяги виробництва). Концепція мінімально ефективного розміру підприємства. Криві сукупних, середніх і граничних витрат довготривалого періоду. Види кривих середніх витрат довготривалого періоду- Мінімально ефективний розмір виробництва і структура галузі.

Загальний (сукупний, валовий), середній та граничний дохід.. Сукупний, середній та граничний прибуток.

Модуль II.

Тема 7. Ринок досконалої конкуренції

., Поняття структури ринку. Основні чинники, типи та приклади ринкових структур. Досконала і недосконала конкуренція. Внесок Й.А.Шумпетера та Кембриджської школи у формування теорії недосконалої конкуренції. Реальні та ідеальні ринкові структури.

Вибір між доходом і відпочинком та формування індивідуальної пропозиції праці. Ефекти доходу та заміщення за змін зарплати. Крива пропозиції праці, що відхиляється назад. Диференціація ставок заробітної плати. Неконкуруючі групи та вирівнюючі відмінності в оплаті праці. Обмеження мобільності робочої сили. Інвестиції в людський капітал. Монопольна влада продавців праці. Можливості профспілкового впливу на функціонування ринку праці. Способи підвищення попиту на працю. Цеховий і галузевий тред-юніонізм. Наслідки підвищення ставок і запровадження мінімуму зарплати.

Часова перевага як економічна категорія. Міжчасовий вибір домогосподарства і пропозиція заощаджень. Міжчасові уподобання, гранична норма часової переваги і міжчасова бюджетна лінія. Гранична норма доходу й заміщення в результаті зміни ставки позичкового проценту, Міжчасовий вибір фірми та інвестиційний попит. Норма віддачі. Поточна цінність, майбхтня цінність та норма дисконтування. Ризик в інвестуванні та оцінці надійності вкладень. Чиста поточна цінність і внутрішня норма віддачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]