Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mikro.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Тема 8. Монопольний ринок

Теорія монополії. Способи класифікації та різноманітність видів монополії. Проблематика визначення меж ринку та діагностування монопольної влади.

Ознаки чистої монополії. Крива попиту монополіста. Одночасний вибір монополістом ціни й обсягу виробництва. Вплив на поведінку монополіста цінової еластичності попиту. Правило максимізації прибутку.

Цінова дискримінація; поняття, умови, різновиди.

Моделі монопольної поведінки та рівновага фірми у довготривалому періоді. Суть, умови та наслідки „зняття вершків", лімітуючого цінотворення та пошуку ренти.

Економічні наслідки монополізації галузі: вплив на НТП, втрата споживчого надлишку, дедвейт-збитки. X-неефективність. Цілі та Інструменти антимонопольної політики. Суспільне справедлива ціна та ціна беззбитковості. Обмеження рентабельності та примусовий поділ.

Тема 9. Монополістична конкуренція

Спільні риси і відмінності монополістичної конкуренції з досконалою конкуренцією та чистою монополією. Кількість виробників та диференціація виробів. Умови входження в галузь. Нецінова конкуренція.

Еластичність попиту за монополістичної конкуренції. Визначення оптимаїьного обсягу виробництва та цінова політика. Прибутковість та збитковість підприємства у короткотривалому періоді. Рівновага фірми у довготривалому періоді.

Суть і передумови нецінової конкуренції. Форми диференціації продукту та її наслідки для споживачів і виробників. Надлишкова виробнича потужність і наслідки для виробника та суспільства. Суть. види, позитивний і негативний аспекти реклами.

Тема 10. Олігополістнчна структура ринку

Нечисленність фірм в олігополістинних галузях, високі бар'єри для входження у галузь. загальна взаємозалежність фірм. Аналіз ламаної лінії попиту. Негнучкість цін. Формування підприємством політики стабілізації цін і маневрування капітальними витратами.

Кооперативна та некооперативна поведінка фірм. Монопольний характер олігопольного ринку в умовах кооперативної поведінки. Фактори таємної змови. Інституційні аспекти \творення та діяльності картельних спілок. Лідерство в цінах та мовчазна змова. Ціноутворення "витрати плюс".

Проблематичність моделювання поведінки фірм в умовах иекооперативної поведінки, Цінові війни як найбільш радикаїьна форма некооперативної поведінки. Підходи до моделювання дуополії. Моделі Курно, Бертрана, Штакельберга, Супі. Економічні наслідки олігополії. Моделювання олігополії за допомогою теорії ігор. Суть, види та основні показники ігор. Домінантна стратегія та рівновага за Нешем.

Тема 11. Ринки факторів виробництва

Попит на товар та попит на фактори виробництва. Ринки факторів виробництва, їх функції в економіці. Економічна с\ть похідного попиту. Цінність граничного продукту, граничний продукт в грошовому вираженні і утворення кривої попиту на ресурс. З'ясування оптимального співвідношення ресурсів. Правила мінімізації витрат та максимізації прибутку. Індивідуальний та галузевий попит на фактори виробництва. Нецінові фактори попиту на ресурс. Дія ефектів доходу і заміщення. С\ть І фактори еластичності попиту на ресурс.

Граничні витрати на ресурс і пропозиція ресурсу для досконаю конкурентної фірми. Рівновага окремої фірми і ресурсного ринку в умовах досконаїої конкуренції. Вплив різновиду структури ринку товару на похідний попит. Способи моделювання ресурсного попиту фірмн-монополіста на ринку продукту. монопольної влади постачальників ресурсу та монопсонічного попиту. Наслідки двосторонньої монополії.

механізм утворення надлишків споживача І виробника в результаті перевищення граничної корисності. благ над ціною, а ціни - над альтернативною вартістю. Динамічність як нормальна характеристик;:

Ознаки і умови досконаїої конкуренції. Поліполістнчний спосіб поведінки суб'єктів ринку. Ринковий попит на продукцію окремої фірми за умов досконаїої конкуренції. Графічне зображення попиту на продукцію окремої фірми та її середнього, граничного І сукупного доходу.

Два підходи до визначення оптимальних обсягів випуску. Моделі поведінки фірми у короткотривалому періоді: максимізація прибутку, мінімізація збитків, припинення виробництва. Утворення кривої пропозиції фірми. Рівновага фірми та галузі у короткотривалому періоді.

Рівновага фірми та галузі у довготривалому періоді. Крива ринкової пропозиції на тривалому інтервалі та її конфігурації, галузі з постійними, зростаючими, спадними витратами.

Економічні наслідки досконалої конкуренції; ефективність виробництва і розподілу, проблеми справедливості розподілу, стандартизації продукту і розвитку НТП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]