Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_vba.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Вступ

VBA (Visual Basic for Application) є мовою програмування Microsoft Office. Наявність єдиної мови програмування забезпечує такі переваги:

  • Розробникам не доводиться витрачати час на вивчення опера­торів, процедур, функцій, структур керування і синтаксису при роботі з різними додатками.

  • Розробники можуть відносно просто створювати офісні додат­ки для бізнесу з різних компонентів продуктів Microsoft Office.

  • Загальна мова програмування збільшує ступінь повторного використання коду, оскільки один і той же код можна викори­стовувати в різних програмних продуктах.

Для створення власних програм на основі MS Office необхідні такі умови:

  • вміння працювати з офісною програмою (Word, PowerPoint або Excel, Access) у її традиційному варіанті, що дозволить за допомогою мінімального програмного коду використати максимум вбудованих можливостей пакету. Чим краще користувач знає пакет, тим простіше створювати додаток для нього;

  • потрібно засвоїти ієрархічну модель об'єктів Excel (Word, PowerPoint) (у випадку Access потрібно, крім моделі об'єктів самого додатку, знати так звану модель об'єктів доступу до даних DAO) разом з відповідними властивостями, методами і подіями, через які відбувається управління середовищем офісного додатку;

  • знання середовища розробки VBA де пишеться код програм, створюються форми користувача й відлагоджується код програми.

Можна вважати, що є мовне ядро Visual Basic, а кожен додаток Microsoft Office додає до цього ядра свою специфічну функціональність. Наприклад, бібліотека VBA (VBA332.DLL) в Office 97 містить 182 функції, властивості і методи і 254 вбудовані константи, розподілені по 11 категоріях. В новіших версіях програм їх набагато більше. Бібліотека об'єктів Excel (Excel8.ODB), як мінімум, в 16 разів більше і в ній містяться об'єкти, методи і властивості, які забезпечують доступ до всіх функцій Excel. Бібліотека Word теж у декілька разів більше бібліотеки VBA.

2. Опис редактору Visual Basic

При розробці власних додатків для бізнесу засобами Excel, Word або PowerPoint використовується окремий додаток, який називається Редактор Visual Basic, для написання коду і розробки форм користувачів.

Щоб запустити Редактор Visual Basic з якогось додатку Microsoft Office потрібно:

  1. Вибрати в меню Сервис команди Макрос, Редактор Visual Basic.

  2. При запуску Редактору Visual Basic в основному вікні відкриються три вікна, показані на рис. 1.1. Ці вікна називаються: Вікно програми, Вікно проекту, Вікно властивостей (у Office ХР вікно програми відкриється тільки якщо виділено якийсь програмний модуль у вікні проекту)

Вікно програми

Рис.1.

У цьому вікні (справа на рис. 1.) вводиться і редагується код VBA. Якщо воно відсутнє, то його можна відкрити за допомогою меню Вид (View) команда Программа (Cod). Вікно програми має два режими перегляду: Представлення процедури і Представлення повного модуля, переключення між якими здійснюється за допомогою кнопок у лівому нижньому кутку вікна програми біля горизонтальної смуги прокрутки.

У режимі представлення повного модуля у вікні програми одна за другою представлені всі підпрограми і функції цього модуля. Щоб додати нову процедуру або функцію, потрібно помістити курсор за останньою підпрограмою, ввести ключове слово Sub або Function, потім — ім'я процедури або функції й натиснути клавішу Enter. Ключове слово End Sub або End Function Редактор Visual Basic додасть автоматично.

У режимі представлення процедури в кожен момент часу відображається тільки одна процедура. Щоб перейти до іншої процедури, виберіть її в списках, що розкриваються у верхній частині вікна програми. У лівому списку перераховуються об'єкти форми, які містять процедури, а в правому — процедури відповідного об'єкта. (Для стандартного модуля у лівому списку існує лише пункт General, а в правому - імена процедур.) Ці списки можна використовувати в обох режимах відображення коду у вікні програми.

Вікно проекту

Це вікно, розташоване зліва зверху на рис. 1.1., дозволяє керувати різними компонентами проекту VBA, в тому числі блоками коду і діалоговими вікнами. Якщо вікно проекту відсутнє, відкрийте його за допомогою меню Вид (View), Окно проекта (Project Explorer). Вікно проекту містить декілька папок. Перша містить об'єкти, специфічні для додатку Microsoft Office, з яким проводиться робота, і називається відповідним чином, наприклад, Microsoft Excel Объекты або Microsoft Word Объекты (Рис. 2.).

Друга папка містить діалогові вікна користувача і називається «Формы» (UserForms). Третя папка містить процедури користувача, згруповані в модулі, тому так і називається: «Модули» (Modules). Ці папки можуть бути відсутніми, якщо користувач не створював попередньо форми чи модулі.

А) Б)

Рис.2.

Вікно властивостей

У вікні властивостей, яке на рис. 1. розташоване зліва внизу, перераховуються характеристики об'єктів проекту VBA (рис. 3.).

Щоб змінити властивості об'єкта, його потрібно виділити у вікні проекту лівою кнопкою мишки. Властивості виділеного об'єкта з'являться у вікні властивостей. Наприклад, щоб змінити ім'я модуля, розкрийте папку Модули (Modules) у вікні проекту і виділіть модуль. Після цього у вікні властивостей змініть значення властивості Name, увівши нову назву модуля.

Вікна, що утворюють інтерфейс редактору Visual Basic, можна переміщувати, змінювати розміри, відкривати і закривати, тому вікно редактору Visual Basic може виглядати не зовсім так, як на рис. 1.

Щоб закрити редактор Visual Basic, виберіть команду Закрыть и вернуться в Microsoft Excel (Word, PowerPoint) в меню Вид.

А) Б)

Рис.3.

Лабораторна робота №1

Створення та використання макросів

Завдання.

  1. Створити автоматичним способом макрос за вказаною умовою. Записати цей макрос у свою робочу книгу/ документ.

  2. Створити макрос форматування тексту.

  3. Використати макрос форматування у першому макросі, використовуючи редактор VB.

Методичні вказівки

Макрос – це набір інструкцій, що задають послідовність дій, які MS WORD чи MS EXCEL виконує самостійно. Макроси – це комп`ютерні програми, які працюють лише в середовищі MS Excel. З їх допомогою можна автоматизувати трудомісткі задачі, що часто повторюються.

Макроси можуть виконувати послідовність дій значно швидко. Наприклад, можна створити макрос, який вводить ряд дат в рядок робочого листа, вирівнює кожну дату по центру комірки і потім застосовує до рядка один з типів рамки. Макроси бувають простими і складними. Вони можуть виконуватись інтерактивно, тобто працювати в режимі діалогу з користувачем та автономно.

Є два способи створення макросів:

1) автоматичний запис послідовності дій;

2) введення вручну інструкцій у спеціальному листі MS Excel, який називається модулем. Для введення інструкцій в модулі використовується мова програмування Microsoft Visual Basic.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]