Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
module-protection_06.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
691.71 Кб
Скачать

3. Організаційно-правові заходи охорони земель

Відповідно до ст. 162 ЗК України охорона земель є системою правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, запобігання необґрунтованому вилученню земель сільськогосподарського призначення, захист від шкідливого антропогенного впливу, відтворення і підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісового фонду, забезпечення особливого режиму використання природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

У системі заходів, спрямованих на охорону земель, важливе місце посідають організаційно-правові. Адже без організаторської роботи будь-яка конкретна постанова і рішення не дадуть бажаних результатів.

Важлива роль у цих заходах відводиться органам державної влади і управління, які вирішують ці питання шляхом активної законотворчої та правозастосовної діяльності, зокрема здійснення державного контролю, у процесі чого вони виявляють порушення земельного законодавства, вживають заходів щодо усунення цих порушень та притягнення винних осіб до відповідальності.

Різноманітними також є форми і методи діяльності місцевих органів державної влади і управління щодо забезпечення охорони земель. Це, зокрема, контроль за неухильним виконанням настанов, що містяться в актах органів державної влади; розробка і здійснення заходів з охорони земель; контроль за законністю рішень і дій землевласників і землекористувачів.

Важливим способом охорони земель є розгляд питань про їх охорону на сесіях місцевих Рад депутатів. Це дозволяє бачити детальну картину стану земель в області або районі, намітити заходи з підвищення ефективності їх використання та посилення їх охорони.

Виконавчі комітети місцевих Рад, відповідно до чинного законодавства, окрім забезпечення реалізації законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших актів законодавчої та виконавчої влади, розробляють проекти програм раціонального використання земель, підвищення їх родючості, охорони земельних ресурсів, організують їх виконання, а також здійснюють державний контроль за дотриманням земельного законодавства.

Організаційно-правові заходи охорони земель вживають і правоохоронні органи: прокуратура, суд, органи внутрішніх справ.

Так, органи прокуратури, виявивши незаконні дії або протизаконні акти, виносять протест до органів, що видали ці акти, або ж до вищих органів. Для здійснення охорони земель органи прокуратури використовують подання, які мають попереджувальний характер. Якщо протестом прокурор домагається відміни протизаконного акту і відновлення порушеного права землевласника чи землекористувача, то поданням він доводить до відома відповідних державних органів про виявлені ним недоліки, що призвели або можуть призвести до порушення законності. Також у процесі здійснення нагляду за законністю прокурори правомочні ставити перед відповідними органами і посадовими особами питання про притягнення порушників земельного законодавства до дисциплінарної або адміністративної відповідальності.

Охорону земель покликані також здійснювати судові органи. Крім стягнення заподіяного збиту їм притаманні такі заходи охорони як визнання угод щодо землі недійсними і винесення окремих ухвал. Часто при розгляді судами тих чи інших справ виявляються серйозні недоліки в роботі державних, кооперативних, громадських організацій та їх посадових осіб щодо використання землі. Реакцією суду на це є винесення окремої ухвали, яка посилює охорону землі. Адже винесення обґрунтованої і законної ухвали є одним з найефективніших заходів запобігання правопорушенням у галузі землеробства і охорони земель.

Важливим аспектом судової охорони земель є узагальнення практики судів з розгляду земельним спорів та інших справ, пов’язаних з використанням і охороною земель, та доведення до відома місцевих органів державної влади та управління, а також до власників землі і землекористувачів фактів щодо найтиповіших порушень земельного законодавства. Така робота є впливом чинником поширення правових знань, а відтак підвищення правової культури широких верств населення, що задіяне у земельних відносинах.

Важлива роль у здійсненні охорони земель належить також органам внутрішніх справ. Діяльність цих органів покликана сприяти виявленню правопорушень у земельній сфері, а також здійсненню профілактичної, виховної роботи серед власників землі та землекористувачів. Складовою частиною такої роботи є правова пропаганда, яка полягає у проведенні виступів на радіо, телебаченні, проведенні бесід та консультацій з питань раціонального використання землі та її охорони.

Загальним для усіх державних і, зокрема, правоохоронних органів заходом охорони земель є систематичне оприлюднення порушень законодавства, спрямованого на забезпечення раціонального використання і охорони земель. Сам факт виявлення і обнародування різного роду правопорушень буде громадським заходом впливу на особу, що припустилася правопорушення, і запобіжним заходом для інших.

Ще одним організаційно-правовим заходом охорони земель є здійснення контролю за використанням та охороною земель та моніторингу земель, як однієї з форм такого контролю.

Відповідно до чинного земельного законодавства державний контроль у галузі земельних ресурсів здійснюється місцевими органами виконавчої влади, а також Державним комітетом України по земельних ресурсах, Мінприроди України та Мінагрополітики України. Завдання державного контролю за використанням та охороною земель полягають у забезпеченні додержання усіма державними та громадськими органами, а також підприємствами, установами, організаціями та громадянами дотримання вимог земельного законодавства.

Важливим є те, щоб державний контроль був всебічним і постійно діючим. Він повинен охоплювати усі землі держави і розповсюджуватись на всіх землевласників і землекористувачів без винятку. Всебічність земельного контролю полягає в тому, що він не обмежується лише окремими питаннями використання та охорони земель, а постійність контролю характеризується тим, що він здійснюється повсякденно, а його проведення не обмежене певними строками.

Серед організаційно-правових заходів охорони земель важливе місце належить моніторингу земель, який являє собою систему спостережень за станом земель з метою своєчасного виявлення змін, їх оцінки, відвернення та ліквідації наслідків негативних процесів. За результатами оцінки стану земельного фонду складаються доповіді, прогнози та рекомендації, що подаються до місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та Держкомзему для вжиття заходів з метою відвернення і ліквідації наслідків негативних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]