Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Пристрої введення графічних даних

Для введення графічної інформації використовують сканери, графічні Змістшети (дигитайзери) і цифрові фотокамери. Зовнішній вигляд сканеру показано на рис. 1.8.

Сканер − це різновид фотокопіювального пристрою. Використовувати сканери нескладно: необхідно покласти оригінал на плоску скляну поверхню, під якою встановлена лінійка фотоприймальних елементів з освітлювачем. Вона сканує по зображенню, а далі світлові сигнали перетворюються в електричні. Таким чином в комп'ютері створюється деяка електронна копія, яка пересилається на ПК і з'являється на екрані монітора. Цю копію можна підкорегувати, зберегти для наступного використання або роздрукувати на принтері. Використовуються і сканери, що стоять вертикально. В них документи подаються через спеціальну щилину.

Види сканерів:

  1. Змістшетні сканери − пристрої призначені для введення графічної інформації з прозорого або непрозорого листового матеріалу.

  2. Ручні сканери − принцип дії в основному відповідає Змістшетним, різниця полягає в тому, що протягання лінійки ПЗЗ у даному випадку виконується вручну. Рівномірність і точність сканування при цьому забезпечуються незадовільно.

  3. Барабанні сканери − У сканерах цього типу вихідний матеріал закріплюється на циліндричній поверхні барабана, що обертається з високою швидкістю. Пристрої цього типу забезпечують найвищу роздільну здатність.

  4. Сканери форм − Призначені для введення даних зі стандартних форм, заповнених механічно або «від руки». Необхідність у цьому виникає під час проведення переписів населення, обробки результатів виборів і аналізі анкетних даних.

  5. Штрихи-сканериЦей різновид ручних сканерів, призначений для введення даних, закодованих у вигляді штриха-коду. Такі пристрої мають застосування в роздрібній торговельній мережі.

  6. Графічні Змістшети (дигитайзери) − Ці пристрої призначені для введення художньої графічної інформації, такі пристрої зручні для художників і ілюстраторів, оскільки дозволяють їм створювати екранні зображення звичними прийомами, напрацьованими для традиційних інструментів (олівець, перо).

Пристрої виводу даних

Пристроями виводу даних є пристрої, за допомогою яких користувач може отримати, побачити інформацію.

До них відносяться:

  • монітор;

  • принтери, які бувають: матричні, лазерні, світлодіодні і струминні;

  • колонки;

  • інші пристрої.

Монітор

Монітор комп'ютера призначений для виведення на екран текстової та графічної інформації. Монітори бувають кольорові та монохромні. Розмір екрана монітора може складати від 15 до 21 дюйма (1 дюйм дорівнює приблизно 2,5 см). Вони можуть працювати в одному з двох режимів: текстовому або графічному.

У текстовому режимі екран монітора умовно поділяється, на окремі ділянки − місця для виведення символів, найчастіше на 25 рядків по 80 символів. У кожне з цих місць може бути виведений один з 256 заданих символів. Графічний режим монітора призначений для виведення на екран графіків, малюнків і т.д. Звичайно, що в цьому режимі можна також виводити й текстову інформацію у вигляді різних написів, причому вони можуть мати будь-який шрифт та розмір.

Будь-яке текстове або графічне зображення на екрані монітора комп'ютера складається з великої кількості дискретних точок, що світяться. Ці точки називають пікселями. Роздільна здатність монітора визначається числом елементів зображення, які відтворюються по горизонталі та вертикалі, наприклад, 640x480 або 1024x768 пікселів. За різних умов чіткість зображення на моніторі тим краще, чим менший розмір точки люмінофору на внутрішній поверхні екрана. Розміри цих точок для різних моделей знаходяться в діапазоні від 0,41 до 0,25 мм, але для дуже якісних моделей діапазон суттєво зменшується.

Існують монітори на електронно-променевих трубках плазмові, газорозрядні та рідкокристалічні монітори (ці монітори можна зробити дуже тонкими), а також деякі монітори мають вмонтовані колонки, мікрофон, зрідка − камеру для відеоконференцій.