Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Сучасне програмування

Для створення сучасних програм широко використовуються об'єктно-орієнтовані мови четвертого покоління(4Gl). На відміну від класичних мов третього покоління (Раsсаl, С), які мають певних авторів і реалізуються в різних системах програмування, мова 4СL невід'ємна від середовища розробки і фірми, яка випускає інструментальні засоби на основі даної мови.

Мови Раsсаl, С в оригіналі є процедурними мовами. Мова 4СL працює з об'єктами (вікно, командна кнопка, перемикач тощо) і базується на понятті «подія-повідомлення». Об'єкт «чекає» повідомлення; отримавши повідомлення, реагує на нього. Тому мову 4СL ще називають непроцедурною мовою.

Сучасне програмування суттєво відрізняється від технології розробки програм для старих комп'ютерів. Серед відносно нових особливостей і напрямків цієї технології:

  • використання об'єктно-орієнтованих мов;

  • візуальне програмування (тобто побудова екранної форми за допомогою миші із готових напівфабрикатів);

  • швидка розробка додатків;

  • бази даних для одночасної роботи багатьох користувачів;

  • програмування з використанням функцій АРІ Windows тощо.

Помилки в програмах

Помилки в програмах допускаються вже на етапі запису алгоритму (наприклад, не враховано, що лютий місяць не завжди має 28 днів). Помилки допускає програміст як логічні так і синтаксичні (наприклад, невірно записаний розділовий знак). Тому після написання програми її обов'язково треба налагодити.

Розрізняють помилки даних і помилки програми. Користувач при введенні даних досить часто помиляється і програма «повинна вміти ці помилки виявляти. Але є й такі помилки, які найкраща програма не, може виявити. Наприклад, якщо дата народження 1982 рік, а користувач увів 1882, то програма попередить користувача, що введено «сумнівний» рік народження. Але якщо користувач увів 1983 рік, то програма не зафіксує це як помилку.

Користувачі і програмісти помиляються частіше, ніж машина. У комп'ютера можуть бути технічні поломки, як у будь-якого технічного апарата, але справний комп'ютер не помиляється.

Проблеми розв'язування задач

Існують задачі, для розв'язування яких неможливо використати комп'ютер, а саме через такі проблеми:

  • проблема відсутності алгоритму;

  • проблема вибору;

  • проблема доцільності.

Трапляються задачі, для яких не існує алгоритмів розв'язування. Отже, такі задачі не можуть розв'язуватися за допомогою комп'ютера. І таких задач порівняно з задачами, для яких існують алгоритми розв'язування, досить багато.

З проблемою вибору людина зустрічається продовж всього життя. В дитинстві, наприклад, доводиться вибирати як витратити одержані від мами кошти - купити морозиво чи шоколад або сходити на атракціон. Підлітку доводиться вирішувати проблему: купити відеомагнітофон чи мобільний телефон, а якщо мобільний телефон, то який. Дорослі вирішують ще більше проблем: коли і як робити ремонт будинку, де відпочити, яку машину придбати тощо. Складні задачі вибору виникають в науці, виробництві, техніці, торгівлі, - наприклад, як розрізати великий лист фанери для виготовлення ящиків, як оптимізувати мережу магазинів тощо.

При розв'язуванні задач вибору треба чітко сформулювати варіанти, обмеження і мету вибору, тобто критерії оптимальності вибору. Для розв'язування багатьох задач вибору існують чіткі математичні методи. В таких задачах критерієм оптимальності можуть бути мінімум або максимум цільової функції, яка набуває різні значення залежно від варіантів вибору при заданих обмеженнях. Наприклад, мінімум відходів при розрізанні фанери або максимум торгового прибутку при розташуванні мережі магазинів. Але як виміряти «максимум задоволення» від вибору між морозивом, шоколадом і атракціоном або «максимум щастя» при виборі нареченої (нареченого) із декількох варіантів?

Комп'ютер здатен перебрати мільйони варіантів, вибрати оптимальний по складним критеріям, але він не може приймати рішення з урахуванням смаків, уподобань, моральних і етичних аспектів задачі, соціальних і політичних наслідків свого вибору.

Комп'ютер - не самоціль, і його використання потребує певних затрат. Людина завжди порівнює користь від застосування комп'ютера і вартість його послуг. Наприклад, невигідно використовувати машину для ведення телефонного довідника, в якому декілька десятків номерів або використовувати лазерний принтер для розмноження порожніх бланків.

Заняття № 21

Предмет Основи інформатики”

Тема: Підсумкове заняття.

Цілі: