Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Попередження переносу невеликої частини тексту на останню сторінку

Знаходячись у режимі попереднього перегляду, натисніть кнопку — «Подгонка страниц». Тоді рядочки з останньої сторінки перенесуться на попередню.

Друк документів

Виконайте команду «Печать...» у меню «Файл», після чого з’явиться таке вікно діалогу, як показано на рис. 1.

Рис. 1. Вікно для друку документа.

Відразу скажемо, що тип принтера, ім’я якого виводиться у полі «Имя:» групи «Принтер», повинен відповідати дійсності (тому принтеру, який зараз підключений до вашого комп’ютера).

У відповідних полях задайте сторінки документа, які виводяться на друк, необхідну кількість копій та натисніть кнопку «OK». Знаходячись у режимі попереднього перегляду, перейти до друку документа можна, натискуючи кнопку — «Печать».

Щоб мати можливість продовжити працювати у системі Word під час виведення документа на друк, виконайте команду «Параметры...» у меню «Сервис» та у вкладці «Печать» встановіть прапорець «Фоновая печать». При цьому використовується додаткова системна пам’ять, що уповільнює роботу принтера.

Щоб виводити на друк документи з мінімальним форматуванням (чернетку документа), виконайте команду «Параметры...» у меню «Сервис» та у вкладці «Печать» встановіть прапорець «Черновой» групи «Режим».

Якщо режим фонового друку вимкнений, натисніть кнопку «Отмена». Якщо режим фонового друку увімкнений, двічі натисніть значок друку в рядку стану. Якщо на друк виводиться короткий документ при увімкненому режимі фонового друку, значок принтера може не встигнути з’явитись у рядку стану і відмовитись від друку буде неможливо.

Заняття № 11

Предмет Основи інформатики”

Тема: Підсумкове заняття.

Цілі:

  1. Навчальна: перевірка знань.

  2. Виховна: виховувати старанність, уважність.

Зміст

  1. Структура екрану

  2. Режим перегляду документу

  3. Довідкова система Word

  4. Введення тексту

  5. Переміщення курсору

  6. Переміщення та копіювання тексту

  7. Створення, збереження та відкриття документів на диску

  8. Зміна шрифтів за допомогою панелі інструментів

  9. Діалогове вікно Шрифт

  10. Вирівнювати тексту, створення відступів з допомогою лінійки

  11. Форматування абзацу.

  12. Табуляція.

  13. Списки.

  14. Створення та видалення таблиці

  15. Введення тексту та редагування його в таблиці

  16. Зміна таблиці

  17. Форматування таблиць

  18. Обчислення в таблицях

  19. Автофігури, вставка та форматування.

  20. Об’єкти WordArt

  21. Малюнки, вставка та зміна.

  22. Перегляд документа перед друком.

  23. Правка тексту в режимі попереднього перегляду

  24. Настроювання параметрів для друку документів.

Заняття № 12

Предмет Основи інформатики”

Тема: Розробка слайдової презентації в PowerPoint.

Цілі:

  1. Навчальна: навчити створювати презентації на основі шаблона оформлення, створювати слайди в PowerPoint, фон, вставляти об’єкти, настроювати анімацію для елемента слайду.

  2. Виховна: виховувати старанність, уважність.

Зміст

  1. Підготовка PowerPoint до роботи. Основні режими перегляду презентації

  2. Створення презентації на основі шаблона оформлення

  3. Створення слайду в PowerPoint.

  4. Створення фону.

  5. Вставка об’єктів.

  6. Настройка анімації для елемента слайду.

  7. Настройка анімації для слайду.

  8. Підготовка до проведення презентації.

Презентація – це набір слайдів, де є текст, графічні об’єкти, рисунки, кнопки тощо. Презентація може містити звук, відео та анімацію – три основні компоненти мультимедіа. Її демонструють на екрані монітора комп’ютера чи великому екрані у залі за допомогою проектора.

Створюють презентації для того, щоб ілюструвати доповіді, рекламні повідомлення, демонструвати проекти тощо.

Для створення і демонстрації презентацій призначена програма PoverPoint, яка дає змогу, зокрема, використати в презентації мультимедійні ефекти.

Запуск PowerPoint відбувається за допомогою команди Microsoft PowerPoint меню «Программы» Вікно PowerPoint має вигляд

Рис.1. Вигляд вікна PowerPoint

Презентацію зручно готувати в режимі слайда або структури слайда. Потрібний режим задають натисканням однієї із кнопок, які є в лівому нижньому куті екрана, або в меню Вид вибрати відповідний режим.

Рис.2. Режим структура

PowerPoint надає можливість працювати і переглядати інформацію на екрані в різних режимах. Режим вибирається з урахуванням виду операцій, що виконуються (введення тексту, перегляд його структури, створення замітки, вставка в слайд графічного об'єкта). У результаті підвищується ефективність роботи. У PowerPoint існує п'ять режимів. Для їх установки призначені кнопки в лівому нижньому куту головного вікна програми, а також команди з меню «Вид».

Основними режимами перегляду є:

  • звичайний режим;

  • режим сортувальника слайдів.

У звичайному режимі (команда «Обычный» меню «Вид») вікно PowerPoint поділяється на області: структура, слайд і примітка, як показано на рисунку Такий режим спрощує виконання багатьох операцій, у тому числі додавання нових слайдів, редагування тексту і введення приміток, а також переміщення по презентації при її редагуванні.

Область структури служить для організації і розгортання змісту презентації. В цій області можна вводити текст презентації, впорядковувати списки, переміщувати абзаци та слайди.

В області слайда відображається вміст кожного слайда з урахуванням форматування. У цю область можна додавати малюнки, фільми, звуки, анімаційні ефекти і гіперпосилання.

Область приміток служить для вставки приміток доповідача або додаткової інформації для аудиторії. Для додавання в замітки малюнка або будь-якого іншого графічного об'єкта варто перейти в режим приміток сторінок (команда «Страницы заметок», меню «Вид»).

Щоб змінити розмір цих областей у звичайному режимі, потрібно перемістити праву границю області структури або верхню границю області заміток. У процесі створення презентації можна надрукувати кожен слайд на окремій сторінці і приєднати до кожної сторінки текст, що супроводжує показ слайда.

У режимі сортувальника слайдів (команда «Сортировщик слайдов» меню «Вид») відображаються мініатюри всіх слайдів презентації з текстом і графікою.

Рис.3. Режим сортувальника слайдів

Цей режим зручний для визначення способу переходу від слайда до слайда і тривалості відображення кожного слайда на екрані в режимі демонстрації. Крім того, цей режим дозволяє переставляти місцями і копіювати слайди.

Режим слайдів (команда «Слайды», меню «Вид») найзручніший при створенні слайдів по черзі, окремо обирається для кожного з них оформлення, вставляється текст або графіка. У цьому режимі на екрані відображається тільки один слайд. Для збільшення або зменшення зображення на екрані призначена команда «Масштаб» меню «Вид».

Режим структури (команда «Структура» меню «Вид») рекомендується встановлювати для зміни порядку проходження слайдів, переупорядкування змісту слайда, а також обробки заголовків і тексту. У режимі структури (рис. 8.4) кожен слайд позначається спеціальним значком, поруч з яким вказуються номер заголовку слайда. Під заголовком відображається текст слайда, який можна розміщувати на п'яти рівнях структури. У цьому режимі можна переглянути заголовки всіх слайдів і ввесь текст, перевірити структуру презентації, не відволікаючись на оформлення слайдів і перегляд малюнків. У режимі структури зручно формувати презентацію.

Кнопки панелі інструментів «Структура» дозволяють змінювати рівні абзаців, переміщувати абзаци або весь слайд з одного рівні структури на інший, звертати та розгортати текст обраних слайдів. У режимі структури користувач може працювати з кожним слайдом окремо.

У режимі структури PowerPoint демонструє мініатюрне зображення маркірованого слайда. Ця можливість дозволяє контролювати введення тексту і вчасно переходити до наступного слайда.

Панель інструментів можна розташувати в будь-якому зручному місці, щоб вона не заважала роботі.

Для переходу з режиму структури в режим перегляду слайдів досить двічі натиснути на значку відповідного слайда.

Якщо в режимі структури мініатюри слайда не видно на екрані, варто викликати команду «Миниатюра» меню «Вид».

Режим показу (демонстрації) (команда «Показ слайдов» меню «Вид») розроблений для того, щоб користувач зміг побачити результати роботи. У цьому режимі слайди по черзі виводяться на екран, починаючи з поточного або виділеного слайда.

Особливий інтерес представляє режим, у якому ведеться робота зі зразками слайдів (команда «Образец» меню «Вид»). У цьому режимі на екрані видно тільки один слайд презентації, однак змінюються вигляд і оформлення всіх слайдів, крім титульного. Так, досить додати в поточний слайд малюнок або інший графічний об'єкт, щоб він з'явився у всіх слайдах презентації. Варто пам'ятати, що обробка тексту в цьому режимі неможлива, тому редагувати текст потрібно тільки в режимах слайда або структури.

С творення слайда починається з його розмітки на панелі інструментів нажати «Формат»→ «Разметка слайда»

Першим слайдом презентації повинен бути титульний слайд, що містить загальні заголовки. Для створення нового слайда необхідно у меню «Вставка» обрати команду «Новый слайд», після цього обрати наступний макет для вже нового слайда. Закінчивши створення презентації, необхідно її зберегти.

В ибираємо шаблон в вікні і натискаємо на нього лівою кнопкою мишки

Щоб красиво оформити презентацію потрібно вибрати із шаблонів оформлення натиснувши на панелі інструментів «Формат»→ «Оформление слайда» потім вибираємо відповідний шаблон в вікні зправа і тиснемо на нього лівої кнопки мишки

Ш аблони презентації містять кольорові схеми, зразки слайдів, а також стилізовані шрифти. При виборі шаблона відразу встановлюються колір фона, а також стандартні параметри форматування тексту, графіки та інших об'єктів, розташованих на слайдах. У разі необхідності завжди можна призначити інший шаблон. Після вибору шаблону кожен слайд, що додається в презентацію, буде відповідати заданому оформленню.

У результаті вибору шаблона відкриється діалогове вікно «Создание слайда». Новий слайд рекомендовано базувати на стандартному автомакеті − аналозі шаблона.

Існує можливість змінити фон будь-якого слайда не змінюючи при цьому шаблон інших слайдів. Для цього необхідно в меню «Формат» обрати команду «Фон», з’явиться вікно. У цьому вікні потрібно обрати спосіб заливки та натиснути на кнопку «Применить» для застосування до виділеного слайда або натиснути на кнопку «Применить ко всем» для застосування до всіх слайдів презентації.

Текст, який набирається в слайдах можна від форматувати довільним чином, для цього на панель інструментів винесені основні кнопки, або можна Діалоговому вікні Шрифт відкривається «Формат»→«Шрифт». Також для більш кращого сприйняття тексту можна використовувати об’єкти WORDARD, можливості цих об’єктів такі ж як і в текстовому редакторі.

Для створення нового слайда можна скористатися одим із способів

  • За допомогою команди Вставка -> Создать слайд

  • Сполученням клавіш Ctrl+M

  • к нопкою на панелі інструментів

Коли створений новий слайд, вибирають відповідну структуру слайду. Якщо декілька слайдів мають схожі елементи, створіть перший із них, а інші дублюйте за допомогою команди «Вставка»→ «Дублировать» слайд (Insert -> Duplicate Slide).

Якщо потрібно слайди з раніше створеної презентації то використовують команду «Вставка»→«Слайд из файла» відкриється діалогове вікно.

Натисність на кнопці «Обзор» і виберіть презентацію, в якій міститься потрібний слайд. Щоб його найти, натисніть «Показать». Потім виділить слайди, які вам нада і натисніть «Вставить» .

В PowerPoint крім команд меню Вставка передбачені спеціальні кнопки на стандартні панелі інструментів

  • — для таблиць Word,

  • — для таблиць Excel,

  • — для діаграм

  • — для малюнків із колекції Microsoft Office.

В PowerPoint є багато готових об’єктів — найбільше геометричних фігур, стрілок і ліній. Вони знаходяться в меню Автофігури на панелі інструментів Рисование. Робота з автофігурами аналогічна як в текстовому редакторі. Якщо є декілька фігур, то їх можна об’єднати в один рисунок використавши Групування елементів.

Для кожного об’єкту на слайді можна встановити анімацію, тобто визначити, яким способом він буде з’являтися на слайді, також можна встановити звуковий супровід. Для цього необхідно виділити об’єкт та в контекстному меню обрати команду «Настройка анимации» або цю саму команду обрати в меню «Показ слайдов».

Рис.4. Настройка анімації

Для того, щоб добавити анімацію, необхідно виділити елемент на слайді та натиснути на кнопку «Добавить эффект»,

Після вибору виду анімації встановлюється:

  • початок анімації («по щелчку», «с предыдущим», «после предыдущего»);

  • напрямок,

  • швидкість («очень быстро», «очень медленно», «быстро», «медленно», «средне»).

Для одного елемента можна встановити одночасно анімації на появу, вихід, шляхи переміщення та виділення.

Встановлено два види анімації на появу та вихід двох елементів: заголовка та малюнка. Виділивши елемент та обравши в контекстному меню команду «Параметры эффектов», можна встановити додаткові параметри: змінити напрямок, обрати звуковий супровід, анімацію тексту (поява заголовка по словах, по літерах, всього разом).

Перейшовши на закладку «Время» в даному вікні, можна встановити, через скільки секунд буде з’являтися елемент слайда після попереднього.

Кнопка «Порядок» встановлює порядок появи елементів слайда. Натиснувши на кнопку «Просмотр», можна переглянути створений слайд із застосуванням анімації.

Для того, щоб обрати вигляд появи самого слайда необхідно в меню «Показ слайдов» обрати команду «Смена слайдов» у вікні, що з’явиться, встановити вигляд появи, швидкість, звук та яким способом будуть змінюватись слайди (після натиску миші чи автоматично через встановлену кількість секунд).

Щоб запустити презентацію на виконання можна:

  • натиснути функціональну клавішу F5.

  • вибрати команду “Показ слайдов” à”Начать показ”

  • натиснути кнопку

Щоб зберегти презентацію потрібно

  • натиснути «Сохранить» на панелі головного меню.

для збереження тільки Демонстрації потрібно в меню «Файл» вибрати команду «Сохранить как…» і вказати тип файлу «Демонстрация РowerPoint»

Заняття № 13

Предмет Основи інформатики”

Тема: Movie Maker. Опрацювання мультимедійних даних.

Цілі: