Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Головне меню

Отже, натискання кнопки Пуск на панелі задач або спеціальної клавіші з логотипом Windows на клавіатурі (вона є не на всіх клавіатурах) викликає головне меню. Подивимося, для чого служать його команди. У лівому стовпчику ви бачите значки-ярлики для виклику програм. Деякі програми, наприклад, Інтернет-браузер і програма для роботи з електронною поштою, є в головному меню завжди. Інші програми це Блокнот і графічний редактор Paint) потрапили в головне меню, тому що ними недавно вже користувалися. Наступного разу викликати ці програми можна буде швидше.

Автоматичне відновлення головного меню — одне з нововведень Windows XP. Можна, наприклад, забрати з головного меню рідко використовувану програму. Наприклад, навіщо постійно тримати отут майстер переносу файлів на інший комп'ютер? Клацніть по непотрібному ярлику правою кнопкою миші. З'явиться меню, що називають контекстним: його зміст залежить від конкретної обстановки навколо (контексту). Простіше говорячи, від того, на що вказував курсор миші в момент натиску. Зверніть увагу, що права кнопка миші пропонує вибір, ліва викликає дії. Виберіть у контекстному меню команду «Видалити з цього списку», і ярлик буде вилучений. Посиланням Все програмы з зеленою стрілкою ми тільки що користувалися; вона відкриває доступ до усім установленим на комп'ютер програмам. Перейдемо до правого стовпчика. Мои документы — особиста папка, у якій Ви можете зберігати документи, не призначені для інших очей. «Мої малюнки» і «Моя музика» насправді вкладені в папку «Мої документи». А от значок «Мій комп'ютер» відкриває доступ до всіх дисків і папок комп'ютера, крім особистих папок інших користувачів. Панель Управления — робота з засобами керування і настроювання Windows. Поиск — служить для пошуку файлів по їх іменах, даті створення або словам, що мыстяться в них. Справка и Поддержка — викликає довідкову систему Windows. Выполнить – команда служить для виклику програм (у тому числі і тих, котрі не потрапили в меню Програми). Нарешті, внизу знаходяться дві кнопки вимикання. Виход из системы натискайте тоді, коли Ви закінчили роботу, але виключати комп'ютер рано: за нього сяде хтось ще. Команда Вимикання служить для вимикання і перезавантаження комп'ютера. Ні в якому разі не слід просто виключати живлення: на диску залишаються «уламки» файлів, роботу з якими система не встигла завершити, можливі й інші неприємності. До такого вимикання (або натисканню кнопки Reset – скидання) приходиться прибігати тільки тоді, коли комп'ютер «зависає»: екранне життя завмирає, і усі Ваші спроби розбудити її за допомогою клавіатури і миші виявляються даремні. Якщо комп'ютер буде часто зависати при роботі з деякою програмою, краще просто відмовитися від її використання. Після неправильного або «примусового» вимикання наступний запуск займе більше часу, тому що буде виконуватись перевірка дисків. Дайте системі закінчити цю роботу і виправити помилки, якщо такі знайдуться.

Ярликами служать для швидкого запуску часто використовуваних програм або завантаження залишених на робочому столі документів. Поки на Робочому столі в нас є тільки один ярлик — Корзина. В неї можна буде видаляти непотрібні документи, файли або інші ярлики, просто перетаскуючи їх на ярлик кошика мишею. Все видалене збережеться в Корзині до того, як коритувач очистить її.