Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать
  1. Навчальна: навчити форматувати символи.

  2. Виховна: виховувати старанність, уважність.

Зміст

  1. Структура екрану

  2. Режим перегляду документу

  3. Довідкова система Word

  4. Введення тексту

  5. Переміщення курсору

  6. Переміщення та копіювання тексту

  7. Створення, збереження та відкриття документів на диску

  8. Зміна шрифтів за допомогою панелі інструментів

  9. Діалогове вікно Шрифт

Використання елементів вікна Word

При запуску Word виводить на екран основне вікно зі спеціальними елементами. За умовчанням це рядок заголовка, рядок меню, дві панелі інструментів, лінійка і смуги прокручування (Рис. 1).

Рис. 1. Загальний вигляд вікна

Рядок заголовка містить назву програми, її значок і ім'я документу, що редагується, а також кнопки керування вікном ("Звернути", "Закрити" і "Розгорнути / Відновити").

Рядок меню містить спеціалізовані меню, з кожним із яких зв'язаний набір визначених команд.

Панель інструментів "Стандартна". На цій панелі розташовані кнопки, призначені для рішення задач, що часто зустрічаються при роботі з документом. Вони забезпечують швидке виконання основних команд меню.

Панель інструментів "Форматування". Цю панель доцільно використовувати для швидкого форматування тексту в процесі роботи.

За допомогою лінійки можна швидко установити позиції табуляції і відступи у документі, що редагується або створюється.

Робоча область - це частина вікна, у якій виконується безпосередня робота з документом, тобто введення, редагування і форматування тексту, вставка малюнків і інших об'єктів.

Смуги прокручування призначені для швидкого переходу з однієї області документа в іншу.

Рядок стана містить відомості про документ, що редагується , положення курсору і відображає інформацію про команди Word.

Початок роботи з документом Word

При запуску Word на екран виводиться вікно, що містить новий, порожній документ, а в рядку заголовка з'являється його назва - Документ 1. У цьому вікні можна починати вводити текст. Символи тексту, які вводяться, будуть з'являтися поруч із мерехтливою вертикальною рисою - курсором, що буде зміщатися в процесі введення тексту.

Створення, відкриття і зберігання документів Word Створення нового документа

Щоб створити новий документ, натисніть кнопку Создать на стандартній панелі інструментів або виберіть команду Создать в меню Файл. На екрані з'явиться бланк нового документа, що використовує шрифти й інші початкові установки із шаблона "Normal", або діалогове вікно "Створення документів". Це вікно містить декілька вкладок, що відповідають різним типам шаблонів для створення нових документів. За умовчанням новий документ Word створюється на основі шаблона "Normal", що має наступні параметри:

Сторінки документа мають книжкову орієнтацію і розмір формату А4 (210х297мм);

  • Розмір верхнього і нижнього поля сторінки - 2,54 см;

  • Для основного тексту призначений шрифт Times New Roman розміром 10 пунктів;

Підтримуються три стилі заголовків із вирівнюванням абзаців по лівому краю й одинарним міжрядковим інтервалом, з інтервалом у 12 пунктів перед заголовком і в 3 пункти після нього.

Для створення документа на основі шаблона Normal натисніть кнопку ОК.

Відкриття документа

Для відкриття збереженого раніше документу Word натисніть кнопку відкрити на стандартній панелі інструментів або виберіть команду відкрити в меню Файл. На екран буде виведене діалогове вікно "Відкриття документа". Якщо потрібного файлу у вікні не виявиться, змініть папку, розкривши список “Папка". Виділіть документ, який потрібно відкрити і натисніть кнопку відкрити