Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Вікна діалогу та елементи цих вікон

Вікна діалогу з'являються на екрані, коли від користувача потрібно ввести відсутні відомості або зробити вибір із декількох параметрів або властивостей.

Вкладки дозволяють переходити на інші сторінки діалогового вікна для одержання доступу до елементів керування, розташованих на них. Щоб перейти на іншу вкладку, варто клацнути мишею по відповідному корінцю з назвою вкладка. Можна використовувати комбінацію клавіш CTRL+TAB для послідовного перебору вкладок.

Прапорець параметра дозволяє активізувати параметр незалежно від стану інших прапорців. Галочка відповідає обраному параметру.

Перемикач дозволяє вибрати один із декількох взаємовиключних параметрів. Точка в середині кружка відповідає обраному параметру.

Поле введення (поле редагування) призначено для введення текстового значення. Щоб почати введення тексту або його редагування, необхідно натиснути мишею на нього. При цьому в полі введення з'явиться вертикальна миготлива риска - текстовий курсор.

Список , що розкривається , дозволяє після натиску мишею кнопки розкриття списку вибрати один із декількох його елементів.

Лічильник призначений для введення цифрового значення. Щоб ввести значення, варто клацнути мишею в поле введення лічильника і набрати значення з клавіатури. Можна також натискати мишею кнопки лічильника, змінюючи його значення на визначений розмір.

Повзунок використовується для зменшення або збільшення зв'язаного з ним параметра. Для переміщення повзунка варто перетягнути його мишею.

Прогрес - індикатор дозволяє спостерігати за ходом виконання тривалих операцій (наприклад, копіювання великих файлів на дискету) і візуально оцінювати відсоток виконання таких операцій.

Командна кнопка дозволяє виконати відповідну цій кнопці команду після натиску по ній мишею.

Прокручування

У нижню і/ або праву частини вікна (Рис. 3), коли воно недостатньо велике для відображення всіх даних, які в ньому містяться, автоматично добавляється смуга прокручування. Для прокручування зображення у вікні, варто перетягнути бігунок або скористатися кнопками прокручування. Можна також натискати мишею вище або нижче (зліва або справа) від бігунка по смузі прокручування.

Зміна розмірів вікон

Для того, щоб розмістити на екрані одночасно декілька вікон або обмежити об’єм даних, які відображені у вікні, можна змінити розміри або пропорції вікон. Для зміни розміру вікна можна використовувати кнопки в правій частині рядка заголовка вікна (правий верхній кут вікна):

- звертає вікно в кнопку на панелі задач. Відновити вікно з кнопки на панелі задач можна, клацнувши по цій кнопці.

- розгортає вікно у весь екран;

- відновлює вихідні розміри вікна;

Крім того, змінювати розміри і пропорції вікна можна шляхом переміщення його меж. Для цього варто установити курсор миші на межу вікна або його правий нижній кут і, коли курсор прийме вид двунаправленої стрілки, перемістити межу вікна при натиснутій лівій кнопці миші.

Переміщення вікон

Переміщення вікон необхідно, щоб розмістити на екрані одночасно декілька вікон або зробити видимим об'єкт, закритий вікном. Щоб перемістити вікно, варто перетягнути його заголовок на потрібне місце.