Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Історія розвитку ос

Перші ОС зявились в 50-і роки і були системами пакетної обробки – забезпечували послідовне виконання програм у пакетному режимі (без можливості взаємодії з користувачем). У певний момент часу в памяті могла перебувати тільки одна програма (системи були однозадачними), усі програми виконувалися на процесорі від початка до кінця. За такої ситуації ОС розглядали просто як набір стандартних служб, необхідних прикладним програмам і користувачам.

Наступним етапом стала підтримка багатозадачності. У багатозадачних системах у память компютера стали завантажувати кілька програм, які виконувалися на процесорі навперемінно. При цьому розвивались два напрямки багатозадачна пакетна обробка і розподіл часу. У багатозадачній пакетній обробці завантажені програми як і раніше виконувались в пакетному режимі. У режимі розподілу часу із системою могли працювати одночасно кілька користувачів, кожному з яких надавався діалоговий термінал(клавіатура і дисплей).

Наступним етапом стала поява ОС ПК. Спочатку ці системи, як і ОС першого етапу, були однозадачними й надавали базовий набір стандартних служб(на цьому етапі важливим було впровадження графічного інтерфейсу користувача). Подальший розвиток апарптного забезпечення дав змогу використовувати багатозадачність і, як наслідок, координацію задач.

Класифікація сучасних ос

ОС великих ЕОМ (мейнфреймів). Основна характеристика – продуктивність вводу-виводу їх оснащують великою кількістю периферійних пристоїв (дисеів, терміналів, принтерів тощо). Прикладом ОС такого класу може бути OS/390 фірми IBM.

Серверні ОС. Головна характеристика таки ОС – здатність обслуговувати велику кількість запитів користувачів до спільного використання ресурсів. Важливу роль для них відіграє мережна підтримка. Є спеціалізовані серверні ОС, з яких виключені елементи, не повязані з виконанням їхніх основних функцій (наприклад, підтримка застосувань користувача). Нині для реалізації серверів частіше застосовують універсальні ОС (UNIX або системи лінії Windows XP).

Персональні ОС – наймасовіша категорія. Деякі ОС цієї категорії розробляли з розрахунком на непрофесійного користувача (лінія Windows 95/98/Me фірми Microsoft), інші є спрощеними версіями універсальних ОС. Особлива увага в персональних ОС приділяється підтримці графічного інтерфейіу користувача і мультимедіа-технологій.

ОС реального часу – у такій системі кожна операція має бути гарантовано виконана в заданому часовому діапазоні (можуть керувати польотом космічного корабляб технологічним процесом, демонстрацією відеороликів тощо). Приклад – QNX, VxWorks.

Вбудовані ОС. До них належать керуючі програми для різноманітних мікропроцесорних систем, які використовують у військовій техніці, системах побутової електроніки, смарт-картах та інших пристроях. Вимоги до них

  • розміщення в малому обємі памяті

  • підтримка спеціалізованих засобів вводу-виводу

  • можливість прошивання в ПЗУ.

Часто вбудовані ОС розробляються під конкретний пристрій. До універсальних належать Embedded Linux, Windows CE.

До основних функціональних компонентів ОС належать

  • керування процесами. Процес – це базова одиниця обчислювальної роботи або процес – це програма під час її виконання. ОС розподіляє ресурси(процесорний час, память, пристої вводу-виводу, дисковий простір у вигляді файлів) між процесами.

  • керування памяттю. При розподілі памяті з кожним процесом повязується його адресний простір – набір адрес памяті, до яких йому дозволено доступ. В адресному просторі зберігаються код і дані процесу. При розподілі дискового простору для кожного процесу формується список відктитих файлів.

  • керування вводом-виводом. При розподілі пристроїв вводу-виводу для кожного процесу формується список відктитих пристроїв.

  • керування файлами і підтримка файлових систем

  • мережна підтримка

  • забезпечення захисту даних

  • реалізація інтерфейсу користувача.

Після включення комп'ютера і завантаження Windows XP на екрані з'являється заставка вітання. Після входу в систему Ви побачите синє поле — це Робочий стіл. Внизу видна «планка» із зеленою кнопкою Пуск ліворуч і цифровими годинник праворуч - це Панель задач.

Значки на робочому столі — ярлики, характерний атрибут програм для Windows. Вони служать для швидкого виконання найбільш частих операцій. Звичайно кнопки постачені підказкою: якщо вказати на кнопку, нічого не натискаючи, через секунду напис, що поруч з'явився, нагадає, для чого служить кнопка. Натисніть по кнопці Пуск, і перед вами з'явиться головне меню Windows — список для вибору будь-якої з можливих дій.