Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Програми-посередники

Програма-компілятор (сотріlе - компонувати, збирати) перетворює текст програми на машинні коди і записує його на диск у вигляді виконуваного файлу. Після цього програма виконується незалежно від тексту програми, записаного в текстовому редакторі. Програми-компілятори ще називають трансляторами (перекладачами).

Програма-інтерпретатор завжди працює спільно з первинним текстом програми. Вона інтерпретує (тлумачить) кожну вказівку програми і відразу її виконує (тобто файл на машинній мові не створюється).

Програма в режимі інтерпретації працює значно повільніше, ніж в машинних кодах, тому що кожну вказівку інтерпретує безпосередньо перед виконанням (а не заздалегідь, як при компіляції). Багато вказівок в програмі повторюється і в кожному випадку інтерпретуються заново. Але під час налагоджування програми це має свої переваги. Для прискорення інтерпретації використовують псевдокомпіляцію (інтерпретовані команди запам'ятовуються і при повторному виконанні заново не перекладаються).

Мови програмування

В наш час машинні коди не використовуються, а кожна програма записується мовою програмування. Існує багато мов програмування, але всі вони, як правило, містять засоби описування даних, арифметичні оператори (подібні с=а+b), засоби керування і організації циклів (подібні if), засоби введення і виведення інформації. Мови програмування подібні принципами організації програм, але різні за синтаксисом.

Мови програмування схожі на природні мови, але мають і принципові відмінності. Природні мови виникають і розвиваються по об'єктивним законам, тобто таким, які не залежать від волі людей. Якщо людина володіє англійською мовою, вона може, маючи досвід та інтуїцію, здогадуватися про певні правила німецької чи іншої подібної мови.

Слова і синтаксис мов програмування придумуються штучно. Наприклад, програміст володіє мовою С і знає, що складені оператори виділяти треба дужками {...}. В Раsсаl, наприклад, такими дужками вже виділяються ремарки, а складені оператори треба писати begin (початок) і end - (кінець). Ніяка попередня підготовка і логіка не допоможе програмісту здогадатися, що дужки мають іншу функцію, тому що синтаксис мови, як і взагалі мову Раsсаl, придумав швейцарський вчений Н. Вірт.

Всі мови програмування можна поділити на:

  • алгоритмічні (Ваsіс, Раsсаl, С та ін.);

  • логічні (Рго1оg);

  • об'єктно-орієнтовані (Smalltalk та ін.).

Наприклад, мова програмування ВАSІС створювалася як універсальна мова для початківців. Перші версії мали невелику кількість найнеобхідніших команд і передбачали лише режим інтерпретації. Але сучасні варіанти мови ВАSІС не лише не поступаються можливостями «грандам» (типу С), а й інколи перевершують їх. Наприклад, Visual Basic використовується в суперсучасних системах, які базуються на технології «клієнт-сервер».

Середовище програмування

Мова програмування завжди пов'язана з середовищем програмування. Середовище програмування (система програмування, СП) - це комплекс програмних засобів, за допомогою яких створюється програма, наприклад, мовою Ваsіс або мовою С.

Є мова програмування ВАSІС і є середовище програмування QuickВАSІС (на базі мови ВАSІС); є мова Раsсаl і є середовище Тurbo Раsсаl. Системи програмування мають, як правило, по декілька версій.