Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття_ОІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4 Mб
Скачать

Форматування тексту

Існують два основних прийоми форматування тексту:

Форматуванню піддаються виділені фрагменти раніше введеного тексту;

Попередньо встановлюються параметри форматування, а потім вводиться текст.

Вибір шрифту

Для вибору шрифту розкрийте список Шрифт на панелі інструментів і виберіть потрібний шрифт. У верхній частині знаходяться ті шрифти, до яких зверталися останнім часом; інші розташовані за абеткою. Символ ТТ зліва від імені шрифту означає, що даний шрифт відноситься до типу True Type (масштабований, виглядає на друку так само, як на екрані).

Зміна розміру шрифту

Розмір шрифту визначає розмір символів, відстань між ними, товщину ліній напису і т.п. Для визначення розміру шрифту служать спеціальні одиниці - пункти і піки:

1 дюйм = 6 пік = 72 пункту ( 1 дюйм = 2,54 см )

1 піка = 12 пунктів (1 піка  4,2 мм; 1 пункт  0,35 мм)

Для нових документів, створюваних на основі шаблона Normal, за замовченням встановлений шрифт Times New Roman розміром у 10 пунктів.

Для зміни розміру шрифту розкрийте список Розмір шрифту на панелі інструментів і виберіть потрібний розмір або введіть потрібне число з клавіатури і натисніть клавішу ENTER.

Вибір напису шрифту

Натискання кнопок на панелі інструментів "Форматування" приведе до зміни напису символів попередньо виділеного фрагмента тексту або для введеного нового тексту. Ці кнопки можуть використовуватися в різних сполученнях.

У діалоговому вікні Шрифт можна вибрати наступні написи символів: "Закреслений", "Верхній індекс", "Нижній індекс", "Схований", "Малі прописні", "Всі прописні".

Діалогове вікно "Шрифт"

Для відкриття діалогового вікна "Шрифт" виберіть команду Шрифт у меню Формат, відкриється вікно як показано на Рис.2.

Рис.2. Вікно Шрифт.

Для форматування виділеного фрагмента тексту досить одного звертання до цього вікна. Вікно Зразок дає попереднє уявлення про зміну виду документа в результаті установок у вікні "Шрифт".

Примітка: Для форматування тексту можна також використовувати команди Абзац і Стиль у меню Формат. Крім стилів, запропонованих Word, можна створювати власні стилі.

Копіювання форматів (формат за зразком)

Копіювання формату - це застосування формату до фрагментів документа за зразком раніше створеного формату в цьому документі.

Для копіювання формату:

  1. Виділіть текст зразка (можна частково);

  2. Натисніть кнопку Формат за зразком на панелі інструментів. Якщо формат потрібно скопіювати в декілька місць, кнопку варто натиснути двічі. Курсор миші прийме вид пензля;

  3. Протягніть курсор миші по тексту, формат якого повинен бути змінений, при натиснутій лівій кнопці, а потім відпустіть її;

  4. Якщо копіювання було багатократним, то для виходу з режиму натисніть кнопку Формат за зразком або натисніть клавішу ESC.

Виділення тексту кольором

Щоб застосувати виділення тексту кольором, потрібно виділити фрагмент тексту і натиснути кнопку Виділення кольором на панелі інструментів. Для вибору кольору розкрийте список кнопки Виділення кольором і виберіть потрібний колір. Щоб всі виділення тексту кольором в документі не було видно, виберіть команду Параметри в меню Сервіс, активізуйте вкладку Вид і скиньте прапорець Виділення кольором. Якщо його встановити знову, всі виділення кольором знову з’являться.

Заняття № 7

Предмет Основи інформатики”

Тема: Форматування абзацу. Списки. Табуляція

Цілі: