Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

31. Провідники в електричних мережах. Дайте їм загальну характеристику.

Провідник — матеріал, що проводить тепло або електрику (на противагу діелектрику). Для провідника характерні високі тепло- або електропровідність. Найчастіше провідник є речовиною, яка має багато вільних електронів (метали). Діелектрики, типу скла чи кераміки, мають мало вільних електронів. Вуглець — єдиний неметал, що є (у деяких формах) провідником тепла й електрики. Речовини типу кремнію і германію, електропровідність яких має проміжне значення у порівнянні з провідниками й діелектриками називаються напівпровідниками. Їх електропровідність може змінюватися у широкому діапазоні під впливом тепла, світла і напруги.

34. Типові схеми цехових цехових розподільчих мереж.

Цехові мережі умовно поділяються на мережі живлення, які приєднуються до джерела живлення (підстьанції), і розподільні, до яких приєднуються електроприймачі. Схеми мереж бувають радіальними, магістральними, та змішаними.

Прикладами радіальних схем є мережі живлення насосних або компресорних станцій, вибухонебезпечних та пожежонебезпечних виробництв

Радіальна схема

Магістральними мережамим в яких передачі електроенергії до декількох споживачів використовується одна лінія електропередачі.

стрілочки

Змішані схеми складаються з елементів радіальних і магістральних електричних мереж.

44. Прокладання кабелів у виробничих приміщеннях.

Значну частку ринку кабеленесучих систем (Cable Support Systems) становлять металеві лотки. Найчастіше саме їх обирають як оптимальне рішення для створення кабельних трас на промислових об'єктах, у спорудах або поза приміщеннями. Металеві лотки використовують для прокладання різних кабелів електропроводки й слабкострумових систем у виробничих приміщеннях.

Для прокладання кабелів у виробничих приміщекннях використовуються відкриті електропроводки, що прокладаються по поверхні стіни , стель, по фермах, опорах та інших будівельних елементах будівель і споруд. При відкритих електропроводках кабелі прокладають декількома способами : безпосередньо по будівлі , стінах, перекриттях, на струнах, смугах, тросах, роликах, ізоляторах, налдотках та коробках,тонких металевих рукавах, електротехнічнх плінтусах і наличниках з вільною підставкою.

52. Монтаж вторинних кіл на панелях і пультах.

Окремі апарати та прилади монтують не на панелях щитів, а безпосередньо у відповідного силового обладнання, що знаходиться в розподільчих пристроях. Це - приводи вимикачів, вимірювальні трансформатори струму і напруги, магнітні пускачі та контактори, збірки затискачів, сигнально-блокувальні контакти, а в окремих випадках - вимірювальні прилади і реле. При цьому апарати, прилади та проводки вторинних ланцюгів монтують безпосередньо на елементах будівельних конструкцій або на щитках, в ящиках, закріплених на цих елементах. Проведення вторинних ланцюгів виконують контрольними кабелями в каналах, коробах, на лотках або проводами в трубах (сталевих або пластмасових), коробах і на лотках. Іноді контрольні кабелі та проводи прокладають по стінах приміщень. При розробці плану проведення робіт необхідно передбачити можливість максимального скорочення трудомістких операцій, пов'язаних з підготовкою трас проводок і установкою вторинного устаткування на елементах будівельних конструкцій. Цьому сприяє широке використання заставних елементів, які встановлюються будівельниками, і кріпильних електромонтажних виробів, що дозволяють найбільш просто закріплювати вторинне обладнання на виступаючих частинах, колонах і балках будівельних елементів. При трудомістких роботах необхідно використовувати індустріальні способи і сучасні інструменти та пристосування. Так, проводки слід виконувати на навісних панелях в МЕЗ, трубні проводки - блоками, заготовлюють в МЕЗ, вторинне обладнання встановлювати не на будівельних конструкціях, а на підставах, зібраних з перфорованих профілів. При масових роботах треба передбачити прістреліваніе кріпильних деталей і несучих конструкцій будівельно-монтажним пістолетом, а також використання ручних оправок і приклеювання кріпильних деталей. Слід також вільно прокладати дроти та контрольні кабелі в коробах і на лотках. Місця розташування проводок і устаткування вторинної комутації в приміщеннях ЗРП і інших виробничих приміщеннях визначаються розміткою. Розмічають траси проводок вторинних ланцюгів відповідно до проекту, враховуючи розташування обладнання та електроконструкцій, а також особливості виконання будівельних елементів (карнизів, плінтусів, колон, перекриттів та ін.)