Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

45 Монтаж квартирних електропроводок

Давайте більш детально розглянемо монтаж електропроводки в квартирі.

Насамперед треба визначитися де і яке буде встановлено електрообладнання. Особливо важливе це питання для кухні з вбудованими меблями. Справа в тому, що меблі буде замовлятися ближче до кінця ремонту, а заміну електропроводки в квартирі треба робити на початку. Тому в меблевому салоні замовляємо ескіз з техумовами на електрику і воду (для сантехніків ця інформація теж дуже важлива).Визначаємося з місцями установки бойлера, проточного водонагрівача, джакузі, електропідігріву підлоги, кондиціонерів, вентиляції.Не забуваємо про телефон, інтернеті, розводці телевізійних кабелів (ефірне телебачення, супутникове або кабельне), проводах для акустики. Можливо, у вас буде встановлена ​​система сигналізації або відеоспостереження - про це також треба пам'ятати.Плануємо освітлення: визначаємося з розташуванням люстр, бра, точкових світильників, підсвічувань, розміщенням вимикачів. Наносимо розташування розеток, вимикачів, світильників і трас прокладки проводки на стіну.Виробляємо штроблення стін (якщо треба) під прокладку проводки, висвердлюємо отвори під монтаж підрозетників і розподільчих коробок, видовбує нішу під корпус щита.Встановлюємо розпаєчних коробки, прокладаємо проводку, заводимо харчування з коридору, збираємо квартирний електрощит. Перевіряємо працездатність нової квартирної електропроводки під навантаженням.На цьому ми закінчили так званий "до штукатурний" комплекс монтажу електропроводки в квартирі. Далі виробляються обробка, по закінченні якої здійснюється підключення розеток, навішування світильників, установка вимикачів і підключення решти електрообладнання.

30 Основні елементи електричних мереж, їх призначення та зображення на схемі

До основних елементів електричної мережі відносяться лінії електричних передач (ЛЕП) і підстанції (ПС). Повітряні лінії складаються з: опор, проводів, лінійної арматури, грозозахисного тросу. Опори бувають (по розташуванню та виконуємим функціям): проміжкові, кутові, кінцеві, спеціальні. Опори бувають (по використаному матеріалу): залізобетоні, металеві (і дерев’яні в низьковольтних мережах) За конструктивним виконанням: одно ланцюгові, дволанцюгові. На ПЛ використовують багатодротові алюмінієвий та сталеалюмінієві проводи. Ізолятори : штирьові ( в основному до 20 кВ ); підвісні (тарілчасті). На 1 тарілку приблизно 10 15кВ (бувають і більше).

Підстанції призначені для перетворення і перерозподілу електроенергії. Вони являються елементами мережі, які визначають її структуру і властивості. ПС класифікують за різними ознаками ( підвищуючи і понижуючі ). За місцем і способом під’єднання трансформатора до мережі ПС поділяють на:

  • глухі (кінцеві),

  • відгалуженні,

  • прохідні,

  • вузлові.

Глухі ПС під’єднуються в кінці однієї або двух ліній (магістральних, радіальних або змішаних).

Відгалуженні ПС – під’єднуються через відгалуження до однієї або двох магістральних ліній з одностороннім або двостороннім живленням.

ПС з одностороннім живленням ( розімкнена мережа ).

ПС з двостороннім живленням ( або замкнена проста мережа ).

Прохідна ПС - під’єднується до мережі шляхом заходження на неї однієї або двох ліній з двостороннім живленням (застосовується в простих замкнених мережах).

В окремих випадках прохідна ПС може бути транзитною.

Вузлова ПС - під’єднується до мережі не менше ніж за трьома живлючими лініями. Ці ПС застосовуються в складнозамкнених мережах. Вони також можуть бути транзитними.

За призначенням ПС ділять на:

  • ПС споживачів (вузлові РП, ГЗП, ТП),

  • ПС системні ( в основному районні ПС (РПС).

За кількістю трансформаторів ПС можуть бути одно- та багатотрансформаторні.

Основні елементи ПС:

1.Трансформатор(и),

2.Автотрансформатор(и), які служать для мереж різних номінальних напруг.

Т і АТ характеризується каталожними даними: Uн, Рн і іншими параметрами.

На підстанціях застосовують двох - і трьохобмоткові трансформатори, а також різновид двохобмоткового трансформатора – трансформатор з розщепленою обмоткою.

Sвн=Scн=Sнн=100%

Scн +Sнн=Sвн Sнн1=Sнн2=0,5Sвн

(Двухобмотковий з розщепленою обмоткою)