Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

47.Змінний струм тангенс кута діелектричних втрат

При змінній напрузі активна провідність визначається як наскрізним струмом так і активними складовими абсорбційного струму. Особливістю електропровідності діелектриків у більшості випадках є її неелектронний (іонний) характер.

Тангенс кута діелектричних утрат є важливим параметром, що визначає співвідношення активної і реактивний складових струму, що проходить через діелектрик. Він визначає діелектричні втрати в матеріалі. Чим менше значення tgd тим краще діелектрик, тому що в ньому будуть менше втрати енергії. 

В трикутнику опорів це кут між реактивною та повною потужністю.

48. Постійний струм. Коефіціент абсорбції

Провідність діелектрика при постійній напрузі визначається тільки наскрізним струмом, що супроводжується виділенням та нейтралізацією зарядів на електродах.

Коефіцієнт абсорбції. Краще за все визначає зволоження ізоляції. Коефіцієнт абсорбції - це відношення виміряного опору ізоляції через 60 секунд після прикладання напруги мегаомметра (R60) до виміряного опору ізоляції через 15 секунд (R15). Якщо ізоляція суха, то коефіцієнт абсорбції начно перевищує одиницю, в той час як у вологому ізоляції коефіцієнт абсорбції близький до одиниці. Значення коефіцієнта абсорбції повинно відрізнятися (в бік зменшення) від заводських даних не більше, ніж на 20%, а його значення повинно бути не нижче 1.3 при температурі 10-30оС. При невиконанні цих умов виріб підлягає сушінню.

Фізичний зміст – при прикладанні до діелектрика високої напруги через нього проходять струми, які ніби насичують ізоляцію. Їх називають струмами абсорбції. Часу для проникнення струму в ізоляцію потрібно тим більше, чим кращі якість ізоляції.

57 Однофазні трансформатори Принцип дії та призначення

Однофаз. Трансф. Складається з 2 обмоток які знаходяться на осерді. Обмотки виготовляються з мідного алюмінієвого ізольованого проводу , а осердя з листової електричної сталі. При приєднанні первинної обмотки до мережі під напругою в ній виникає синусоїдальний струм що створює магнітний потік, який практично весь замикається через осердя пронизуючи витки перв та вторин обмото. В обмотках наводиться ЕРС.1 з основних параметрів трансф є коеф трансформації.

54 Електродугове зварювання

Електродугове́ зва́рювання — зварювання плавленням, при котрому нагрів та розплавлення кромок з'єднуваних частин виробів відбувається електричною дугою.Дуговий розряд збуджується між зварюваними виробами та електрод із вмиканням виробу в коло зварювального струму (дуга прямої дії); між двома електродами без вмикання виробу в коло зварювального струму (дуга побічної дії); між двох електродів і виробом (комбінована дуга). Розрізняють дугове зварювання плавким (металевим) електродом, при якому електрод дає додатковий (електродний) метал для заповнення шва, і неплавким електродом (вугільним, графітовим, вольфрамовим), при якому потрібен додатковий присадковий метал, що подається в зону дуги. Основні способи дугового зварювання: зварювання покритим електродом, дугове зварювання під флюсом, зварювання у захисному газі.