Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

17. Призначення трифазних лічильників активної напруги (са3у) та їх електричні ввімкнення

Фотографія СА3У

Для обліку і контролю електричної енергії в мережах змінного струму використовують однофазні і трифазні лічильники. Бувають дво і триелементними, активними та реактивними.

Двоелементні лічильники використовують, як правило, в трипровідниї мережах, тому в їх маркуванні стоїть цифра 3. Триелементні лічильники можуть використовуватись, як в три провідних, так і в чотиропровідних мережах в маркуванні стоїть цифра 4. При маркуванні лічильників на першому місці стоїть буква С, що означає «счетчик», на другому місці А або Р – відповідно активної або реактивної енергії. На третьому місці цифра 3 або 4, на четвертому місці може стояти буква У, що означає універсальний, через риску пишуть И та цифри, що вказують на модифікацію. Лічильники можуть вмикатися в мережу безпосередньо, та за допомогою трансформаторів струму та напргу, букви І та Н вказують, відповідно, на сторону генератора або навантаження.

19. Трансформатори напруги,їх призначення та коротка характеристика

Трансформатори напруги

ТН використовуються для вимірювання напруги в високовольтних мережах та для контролю ізоляції в мережах з ізольованою нейтраллю.ТН розраховані на максимально можливу потужність приєднувальних приладів, кіл релейного захисту та автоматики і для різних класів напруг можуть мати потужність від 200 до 2000 вольт ампер. Номінальна вторинна напруга ТН складає 100 вольт. Вимірювальні ТН бувають одно і трифазними, сухими та масляними.

В марках ТН через дефіс також вказують напругу високої сторони в кіловольтах. Наприклад: НОС-0.5; НОМ-6: ІІОМ-35; ИТМК-10; НТМ1-Ї0; НКФ-110, де: Н трансформатор напруги; О - однофазний; С сухий; Т трифазний; 3 - заземлюючий; М - масляний ; І - триобмотковий з обмоткою для контролю ізоляції; К - для сухих трансформаторів означає комплектований, для масляних - з компенсаційною обмоткою, в фарфоровій покришці каскадний.

20. Призначення трансформаторів струму, їх конструкція та принцип роботи.

Трансформатор - електричний апарат, що має дві або більше індуктивно зв'язані обмотки і призначений для перетворення за допомогою електромагнітної індукції однієї або кількох систем змінного струму в одну або декілька інших систем змінного струму без зміни частоти систем (системи) змінного струму рансформатор складається з обмоток на спільному осерді. Одна з обомоток під'єднана до джерела змінного струму. Ця обмотка називається первинною. Інша обмотка, вторинна, служить джерелом струму для навантаження. Створений струмом у первинній обмотці змінний магнітний потік викликає появу е.р.с. у вторинній обмотці, оскільки обидві обмотки мають спільне осердя. Співвідношення е.р.с. у вторинній обмотці й напруги на первинній залежить від кількості витків у обох обмотках Трансформатори струму працюють в режимі насичення (режим короткого замикання). Крім лабораторних ТС, ТС виготовляють, як правило, з номінальним струмом вторинної обмотки 5 ампер. ТС виготовляють для всіх класів напруг, починаючи з напруг до 1000 вольт (табл.1), причому один ТС може мати кілька вторинних обмоток, але одна із них класу 0,2 або 0,5 призначена тільки для підключення приладів обліку, інші меншого класу точності - для під'єднання струмових кіл показуючих приладів, кіл релейного захисту та автоматики. Слід зауважити, що категорично забороняється розривати вторинну обмотку ТС через небезпечну перенапругу та можливе перегрівання магнітопровода. При зніманні приладів, вторинна обмотка закорочується, а при підключенні приладів під напругою астосовуються спеціальні роз'єми. які при від"єднанні відповідної частини автоматично закорочують вторинну обмотку без, навіть, тимчасового розриву струмового кола.