Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

75 Зануленя

Зануленям назву приєднання металевих корпусів електричних машин, трансформаторів та інших струмоведучих металевих частин електрообладнання, які не знаходяться під напругою при нормальній роботі, до багаторазово заземленого нульового проводу.

Нульовим проводом називається провід мережі, з'єднаний з глухозаземленою нейтраллю трансформатора або генератора або з середнім нульовим проводом мережі постійного струму.

Багаторазове заземлення нульового проводу - це додаткова, але обов'язковий захід захисту, що здійснюється через кожні 200 м по його довжині. Надійний захист можлива, якщо перетин нульового четвертого дроти (S н. Пр.) буде дорівнює (не менше) 50% перетину фазного проводу мережі (S ф) при виготовленні їх з одного матеріалу

Зазвичай нульовий дріт виготовляється зі сталі, а фазні дроти - з кольорових металів. У цьому випадку необхідно враховувати, що опір їх залежить від щільності струму.

На основі експериментальних даних для вибору еквівалентних по перерізу провідників зі сталі і кольорових металів отримані наступні співвідношення.

Принцип дії занулення заснований на перетворенні пробою на корпус в однофазне коротке замикання (замикання між фазою і нульовим проводом) з метою викликати струм великої сили, здатний забезпечити спрацьовування захисту (плавких вставок, засобів автоматики)

77. Автоматичні системи пожежогасіння

автоматичні системи пожежогасіння допомагають виключити такий чинник ризику, як роль людини.

Саме автоматика відповідає за своєчасне виявлення вогнищ спалаху і включення системи пожежогасіння в автоматичному режимі. Крім того, дана система відправить сигнал на пульт пожежної частини про спалах на об'єкті. Автоматична система пожежогасіння розрахована на максимально швидку реакцію на спалах і повніше виключення чинників, завдяки яким відбувається процес горіння (наявність горючих речовин, присутність кисню (або, простіше кажучи, приплив свіжого повітря), наявність високої температури).

Батьківщиною сучасних систем автоматичного гасіння пожежі цілком можна вважати Японію. Лише не плутайте стаціонарні системи пожежогасіння з автоматичними установками. Стаціонарні системи пожежогасіння були розроблені і застосовувалися і раніше. Як приклад можна привести водяну установку для пожежогасіння збагачувальної фабрики Змєїногорські копальні (1770 рік), система гасіння парою на Російсько-балтійському вагонобудівному заводі (1879 рік), спринклерна система автоматичного пожежогасіння, яка в 1864 році була побудована Гаррісоном Стюартом. Але найбільш досконала система була розроблена саме в Японії. Природно, що розроблена японцями система пожежогасіння була абсолютно іншою, не схожою на ті системи, якими обладналися сучасні будівлі і споруди. Поштовхом до створення таких систем пожежогасіння послужив сильний землетрус, який зруйнував Токіо в 1923 році. Проте більшість людей загинули не під завалами, а в результаті пожеж і відсутності засобів їх гасіння. Лише на початку 50 х років професором хімії Нізамо Джіро було отримано хімічну речовину - легка вода (BONPET), яке надалі стало застосовуватися у вогнегасниках, що автоматично включаються під час пожежі. Саме ці автоматичні вогнегасники і є першими серійними системами пожежогасіння.

 Види систем автоматичної пожежогасіння

Цілий ряд нормативних документів, наприклад, «Норми пожежної безпеки» (НПБ), «Перелік будівель, споруд, приміщень і устаткування, що підлягають захисту автоматичними установками пожежогасіння і автоматичною пожежною сигналізацією» прямо передбачають наявність на певних об'єктах систем автоматичного пожежогасіння. Це найчастіше пов'язано із специфікою функціонування таких об'єктів (автостоянки закритого типу, архіви, складські і торгівельні приміщення і так далі). ГОСТ визначає автоматичну систему для гасіння пожежі як сукупність стаціонарно встановлених спеціальних технічних засобів пожежогасіння, яка гасить вогнища спалаху за рахунок спеціальної речовини. Саме за типом вогнегасної речовини і проводять класифікацію автоматичних систем пожежогасіння:

  • Газове пожежогасіння. У системах застосовують аргон, хладон ( 23, 125, 218, 227е, 318ц), азот, СО2, шестифосфорна сірка, NOVEC 1230, двоокис вуглецю, аргон, інерген і так далі

  • Водяна система пожежогасіння (вода, водяна пара), пінне і водно-пінне автоматичне пожежогасіння, системи, що тонкодисперсно розпиляють воду.

  • Системи порошкового пожежогасіння.

  • Аерозольні автоматичні системи пожежогасіння.

  • Комбіновані автоматичні системи пожежогасіння.

Природно, що від типу речовини, яка застосовується для гасіння пожежі і розмірів приміщення багато в чому залежатиме вартість всієї установки автоматичного гасіння пожежі. Давайте коротко розглянемо ці системи пожежогасіння.