Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
захаров гос.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
782.85 Кб
Скачать

23 Монтаж світильників для освітлення територій підприємств, вулиць і площ

Світильники доставляються на місце монтажу з зарядженими проводами довжиною, достатньою для приєднання до освітлювальної мережі в найближчій відгалуджувальній коробці. З’єднання проводів усередині труб електропроводки, кронштейнів і трубчастих підвісів забороняється. У випадку одержання світильників із заводу-виготовлювальника незарядженими, зарядку роблять на монтажно-заготівельній ділянці. Для зарядки стаціонарно установлюваних світильників загального освітлення поза приміщенням застосовують мідні проводи перетином не менш 1 мм . До початку монтажу перевіряються в МЕЗ, де їх визначають і маркують фазні і нульові провідники, а в окремих випадках виконують зарядку або перезарядку, збирають блоки світильників і комплектні світлові лінії. Монтаж світильників складається з установки деталей кріплення і конструкцій кріплення світильників, приєднання до електричної мережі і мережі заземлення. У всіх випадках світильники монтують так, щоб вони були доступні для обслуговування із шарнірно-телескопічних підйомників, із кранів зі світлотехнічних містків, що споруджуються спеціально для цієї мети, чи з підлоги за допомогою сходів-драбин. Зі сходів-драбин обслуговують світильники, розташовані не вище 4,5 м від підлоги; із кранів – не менш 1,8 м над настилом крана, з якого обслуговують світильники.

24 Монтаж світильників в виробничих приміщеннях виробничих цехів.

Світильники доставляються на місце монтажу з зарядженими проводами довжиною, достатньою для приєднання до освітлювальної мережі в найближчій відгалуджувальній коробці. З’єднання проводів усередині труб електропроводки, кронштейнів і трубчастих підвісів забороняється. У випадку одержання світильників із заводу-виготовлювальника незарядженими, зарядку роблять на монтажно-заготівельній ділянці. Для зарядки стаціонарно установлюваних світильників загального освітлення усередині приміщень застосовують мідні проводи перетином не менш 0,5 мм . До початку монтажу перевіряються в МЕЗ, де їх визначають і маркують фазні і нульові провідники, а в окремих випадках виконують зарядку або перезарядку, збирають блоки світильників і комплектні світлові лінії. Монтаж світильників складається з установки деталей кріплення і конструкцій кріплення світильників, приєднання до електричної мережі і мережі заземлення. У всіх випадках світильники монтують так, щоб вони були доступні для обслуговування із шарнірно-телескопічних підйомників, із кранів зі світлотехнічних містків, що споруджуються спеціально для цієї мети, чи з підлоги за допомогою сходів-драбин. Зі сходів-драбин обслуговують світильники, розташовані не вище 4,5 м від підлоги; із кранів – не менш 1,8 м над настилом крана, з якого обслуговують світильники.

25 Особливості монтажу освітлювальних пристроїв та установок

Освітлювальної електроустановкою називають електротехнічне пристрій, призначений для освітлення приміщень, територій, будівель і споруд. Особливістю освітлювальних електроустановок є різноманіття схем і способів виконання електропроводок, конструкцій світильників і джерел світла. У сучасних електроустановках застосовуються складні пристрої автоматики і телекерування. При кріпленні світильників до стелі на дюбелях, що забиваються за допомогою будівельно-монтажного пістолета. Кожну точку підвісу необхідно випробувати навантаженням. Равним потрібній массі світильника плюс 80 кг. Підвісні світильникі в житлових будинках при напрузі 127 і 220 В повинні мати ізолюючі кріплення підвіски. Ця вимога не відноситься до будинків з дерев’яним перекриттям. Для приєднання світильників в житлових і громадських будівлях, а також в побутових приміщення виробничих будівель. Як правило, передбачають затискні колодки, що дозволяють приєднання як мідних так і алюмінієвих проводів з площею поперечного перерізу до 4 мм2. З’єднання проводів всередені трубчастої частини підвіски світильника забороняється. Світильникі для ламп потужністю 100 Вт і більше, що не мають ввідних затискачів. Заряджають мідними гнучкими проводами з теплостійкою ізоляцією. Залежно від модіфікації світильники з лампами розжарювання кріплять на монтажному профілі, трубі з разьбою або на гаку. Кріплення на крюк або шпильку застосовується в житлових, адміністративних та громадських спорудах. Кріплення світильників вагою до 5 кг до цільних потолків виконується за допомогою крюків У625 або шпильок У626, котрі закладують у отвори в період будівництва будинків. В помешканнях без повишеної безпеки світильники не заземлюють, в з’язку з цим, крюки повинні бути ізольованими, а приспособлення для краплення світильників повинно мати ізоляційне кільце. Виконання цих вимог запобігає випадковому з’єднанню металевих неструмоведучих частин світильників з заземленними металевими плитами перекриття. Установка світильників на стінах і колонах виконується за допомогою кронштейнів У116 для світильників з лампами розжарювання і ДРЛ массою до 10 кг. Кріплення основанія кронштейна до будівельних конструкцій виконцється болтами, сваркою або пристрілкою. Для кріплення світильників з резьбовим з’єднанням масою 6 кг до перил або огороджень виконується за допомою стойки К987 , яка зроблена з стальної труби висотою 2320 мм.