Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

4. Організаційно-мультимедійні та ергономічні умови функціонування освітнього середовища

Досягнення мети — створення освітнього середовища, адекватного до вимог сьогодення, потребує вирішення низки питань, які умовно можна класифікувати за напрямками.

Перший напрямок зміцнення і розпиток навчальної матеріально - мультимедійній бази закладів освіти України. Тут передбачається розв'язання таких завдань:

визначення переліків засобів навчання, необхідних для викладання фізики і проведення виховної роботи;

створення перспективних планів розробки, виготовлення та впровадження засобів комп'ютерних технологій навчання;

створення системи оцінки педагогічної ефективності засобів навчання та відповідності їх сучасному розвитку науки і техніки,

визначення критеріїв ефективності, норм і правил сертифікації і стандартизації при створенні нових і удосконаленні існуючих засобів навчання;

координація планів науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт в Україні до розробці нових і удосконаленню існуючих засобів комп'ютерних технологій навчання;

створення системи підготовки кадрів з напрямку розробки і впровадження у навчально-виховний процес комп'ютерних технологій - навчання.

Другий напрямок розробка організаційно-педагогічних передумов ефективного використання інноваційних технологій навчання. Тут передбачається виконання таких завдань:

побудова системи визначення потреби та забезпечення закладів освіти засобами комп'ютерних технологій навчання;

розробка оптимальних варіантів обладнання навчальних кабінетів, лабораторій, приміщень закладів освіти,

визначення раціональних організаційно-мультимедійних форм використання технологій навчання;

розробка основних положень та принципів наукової організації праці учасників навчально-виховного процесу.

Третій напрямок розробка педагогічних методик ефективного використання інноваційних технологій навчання. По цьому напрямку передбачається розв'язання таких завдань:

визначення змісту інформаційних функцій, дидактичної ролі і призначення різних видів комп'ютерних технологій навчання;

встановлення педагогічних основ комплексного застосування засобів навчання;

визначення призначення і місця комп'ютерних технологій навчання;

проведення педагогічних, фізіологічних досліджень з порівняння ефективності різних видів комп'ютерних технологій навчання та методик використання;

розробка системи побудови оптимальних методик застосування засобів комп'ютерних технологій навчання.

Ефективність забезпечення закладів освіти засобами комп'ютерних технологій навчання у значній мірі залежить від того, як буде організована робота з їх постачання. Тому четвертим напрямком є створення системи забезпечення засобами навчання та необхідним обладнанням закладів освіти.

Ефективна практична реалізація завдань програми створення засобів навчання для закладів освіти України неможлива без діяльності відповідного інформаційного середовища, аналіз змісту якого дозволить покращити процес вивчення сучасного стану забезпечення закладів освіти засобами навчання, прогнозування успіхів їх розвитку та управління ними. Тому п'ятим напрямком є створення інформаційного банку даних розробки та впровадження засобів навчання у заклади освіти України.

Першочерговою метою такого банку даних є створення інформаційного середовища для можливості здійснення;

аналізу сучасних методик викладання і розробки та впровадження комп'ютерних технологій навчання у закладах освіти України;

визначення потреби системи освіти у спеціалістах та викладачах, які володіють методикою і технікою використання комп'ютерних технологій навчання;

аналізу потреби-закладів освіти України у засобах навчання і технологіях, методичних розробках щодо їх ефективного використання;

контролю функціонування процесу розробки та серійного виробництва засобів навчання;

аналізу інформації про перспективи розвитку засобів навчання в цілому з використанням міжнародних показників;

статистичного обліку засобів навчання, їх найменувань, загальних методичних можливостей та педагогічного призначення.

Побудову ж методики використання МЗН з урахуванням можливостей освітнього середовища умовно можна поділити на п'ять етапів:

  1. тематичне планування навчального матеріалу:

  2. визначення змісту навчального матеріалу, дидактичних завдань та типу заняття, форми його проведення;

  3. підбір комплексу МЗН:

  4. дидактичне призначення та роль окремих елементів комплексу МЗН;

  5. технологія і методика використання МЗН

Підбір комплексу здійснювати з урахуванням можливостей, органічного поєднання змісту інформації МЗН з словом учителя, а також іншими засобами навчання;

запровадження різноманітних форм і методів викладу навчального матеріалу, активізації пізнавальної діяльності учнів;

створення сприятливих умов для виконання одного або. кількох завдань уроку.

Якщо комплекс МЗН призначається для виконання кількох завдань уроку, наприклад:

актуалізації чуттєвого досвіду і опорних знань учнів;

мотивації навчальної діяльності, повідомлення теми, мети і завдання уроку;

подачі нового навчального матеріалу, то потрібно підбирати динамічні і статичні екранні та екранно-звукові засоби, зміст яких в основному не повторюється.

Отже, різноманітність змісту інформаційних функцій, дидактичної ролі та призначення МЗН, варіативності форм, методів та прийомів їх застосування дає підстави вважати, що вони мають великі потенційні можливості для підвищення якості знань учнів, інтенсифікації та раціоналізації їх навчальної діяльності. Разом з тим, слід відзначити, що практична реалізація вищенаведених можливостей освітнього середовища буде ефективною, якщо МЗН будуть використовуватися як інструменти педагогічної діяльності вчителя у комплексі з іншими засобами навчання при вирішенні усіх завдань навчального процесу в рамках обраної технології навчання.

Література:

  1. Дрига Й.Й.,Рах Г.И. Технические средства обучения в общеобра­зовательной школе: Учеб. пособие для студентов пед. институтов. - М.. Просвещение, 1985. - 271 с.

  2. Карпов Г. В. и Романин В. А. Технические средства обучения. Учеб. пособие для студентов пед. ин-тов по спец. № 2121 "Педагогика и методика начального обучения" и учащихся школьных отд-ний, пед. училищ по спец. № 2001 "Преподавание в начальных классах общеобразовательной школы". Изд. 2-е, переработ, и доп. М., "Просвещение", 1972. – 384 с. (е-посібник та паперовий посібник).

  3. Коджаспирова Г.М., Петорв К.В. Технические средства обучения и методика их использования: Учебн. пособие для студ. высш. пед. учебн. заведений.- М.: Изд. Центр «Академия», 2003. – 256с. (е-посібник та паперовий посібник).

  4. Кух А.М., Кух О.М. Технічне забезпечення сучасного освітнього сеоедовища: Навчально-методичний посібник. – Кам‘янець-Подільський: К-ПДПУ, інформаційно-видавничний відділ, 2005. – 130 с. (е-посібник).