Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Лекція №4 Інтерактивні презентаційні дошки і системи

1Класифікація технологій інтерактивних дощок (ІД)

2Сенсорна аналого-резістівная технологія

3Електромагнітна технологія

4Лазерна технологія

5Ультразвукова/інфрачервона технологія

6Принцип роботи безбатарєєчного бездротового пір'я

7Переваги роботи з інтерактивними дошками

8Планування заняття на інтерактивній дошці

9Використовування інструментів програмного забезпечення

10Педагогіка і інтерактивні дошки

11Приклад інтерактивного класу

12Інтерактивна дошка InterWrite Board-

13Інтерактивний Бездротовою Планшет InterWrite Pad-

14Інтерактивна Панель InterWrite Panel- 15Інтерактивна Система Тестування InterWrite PRS-

1Класифікація інтерактивних дощок

Інтерактивні дошки діляться на два класи залежно від розташування проектора: з фронтальною і зворотною проекцією. Дошки з фронтальною проекцією поширені найбільш ширше, хоча і володіють очевидним недоліком: доповідач може загороджувати собою частину зображення. Щоб цього не було, проектор підвішують під стелею якомога ближче до дошки, об'єктив нахиляють вниз, а виникаючі трапецієвидні спотворення компенсують за допомогою системи цифрової корекції. Дошки із зворотною проекцією, де проектор знаходиться позаду екрану, істотно дорожче і займають в аудиторії більше місця, ніж дошки з прямою проекцією. Оскільки екран працює на просвіт, можливі проблеми з видимістю зображення під великими кутами.

Останнім часом на ринку з'явилися спеціальні моделі проекторів з короткофокусним об'єктивом, що призначаються для роботи з інтерактивними дошками. Виготівники дощок все частіше пропонують готові комплекси, до складу яких входять дошки і прикріплені до них зверху на штанзі короткофокусні проектори.

Використовувані в інтерактивних дошках технології підрозділяються на чотири основні типи.

2Сенсорна аналого-резістівная технологія

Аналогово-резістівная дошка - багатошаровий "пиріг", покритий зносостійким поліефірним пластиком з матовою поверхнею і широким кутом розсіяння світла. Поверхня достатньо м'яка для того, щоб небагато прогинатися при натисненні. Усередині пирога розміщені два листи з гнучкого резістівного матеріалу, розділені повітряним прошарком. Цей прошарок утворюється завдяки тому, що поверхня одного резістівного листу покрита великою кількістю мініатюрних ізолюючих виступів. У разі дощок зворотної проекції резістівниє шари виконуються з прозорого матеріалу - оксиду індія і олова.

По сторонах до резістівним листів підключені смугові електроди: у одного листу з боків, у іншого - знизу і зверху. При натисненні поверхня дошки прогинається, резістівниє листи стикаються в точці натиснення. Вбудовані електронні комутатори підключають електроди А і B до джерела постійної напруги, замикають електроди З і D між собою і підключають їх до входу аналого-цифрового перетворювача (АЦП). На його виході з'являється код, що визначає вертикальну координату. Потім схеми перекоммутіруются так, щоб напруга подавалася на електроди З і D, а знімалося з електродів А і B. У цей момент АЦП реєструє код, відповідний горизонтальній координаті.

Описана технологія одержала назву чотирьохдротяної. Крім неї існують пяті- і восьмидротяна аналого-резістівниє технології, що дозволяють усунути залежність точності вимірювання координат від стану верхніх гнучких шарів структури і увелічивіть довговічність сенсорної системи.

Дозвіл аналого-резістівной інтерактивної дошки вимірюється тисячами крапок по горизонталі і вертикалі. Наприклад, дозвіл широко поширених інтерактивних дощок SMARTboard канадської компанії SMART Technologies 4000x4000, а Webster американської фірми PolyVision - 8000x8000. Враховуючи дозвіл типового проектора (1024x768) цього цілком достатньо.

Електронні схеми аналого-резістівной дошки звичайно видають близько 80 пар координат в секунду. Правда, швидкість реакції інтерактивної системи в цілому обмежена не тільки цим показником, але і механічними властивостями (в'язкістю) використовуваного в дошці гнучкого пластика, швидкодією її електронних схем і продуктивністю комп'ютера. Практика показує, що в цілому реакція системи достатньо оперативна для більшості освітніх задач.

Для роботи з сенсорною аналого-резістівной дошкою не обов'язково мати спеціальні маркери і, хоча в комплекті поставки можуть бути різноколірні маркери і гумка, можна користуватися пальцем або указкою. Саме це зумовило найважливішу перевагу дощок даного типу для сфери освіти - неможливість зірвати заняття, заховавши маркер або живлячу його батарею. При використовуванні сухих маркерів аналого-резістівная дошка дозволяє переводити в електронну форму матеріал уроку, що проводиться традиційним чином.

Не дивлячись на застосування м'якої багатошарової структури, аналого-резістівниє дошки працюють протягом багатьох років, не втрачаючи якості і надійності. Основна загроза для поверхні - випадкове застосування фломастерів, після якого пластик буває важкий відмити. Крім того, викладач і учні у дошки повинні бути уважними, щоб не притулятися і не натискати на поверхню плечем, ліктем, зап'ястком і т.д.

Інтерактивні дошки, що використовують аналого-резістівную технологію, випускають компанії Egan TeamBoard, Interactive Technologies, PolyVision, SMART Technologies.