Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ ВКАЗ Политекон курсова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
197.12 Кб
Скачать

БЕРДЯНСЬКИЙ університет менеджменту і бізнесу

          1. Політекономія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по написанню курсових робіт

для студентів спеціальностей

6.050100 “Економіка підприємства”, „Облік і аудит”,

Маркетинг”, „Фінанси”, „Економічна кібернетика”

Всі цитати, цифровий Затверджено

та фактичний матеріал, на засіданні кафедри

бібліографічні відомості економіки Протокол № _

перевірені. Написання від __ ________ 20___ р.

одиниць відповідає

стандартам ______________ Л.І. Міхов

  1. Бердянськ 20_

Політекономія. Методичні вказівки щодо написання курсових робіт для студентів спеціальностей 6.050100 “Економіка підприємства”, „Облік і аудит”, „Маркетинг”, „Фінанси”, „Економічна кібернетика” – Бердянськ, Бердянський університет менеджменту і бізнесу, 2008 – 27 с.

Укладачі: доцент, к.е.н. Міхов Леонід Іванович

ст. викладач Кірова Людмила Леонідівна

асистент Скоч Віта Григорівна

Рецензент: доцент, к.е.н. Юхно Юрій Михайлович

    1. Вступ

Теорія та практика навчання у вищій школі неможлива без звер­нення до історичного розвитку навчально-пізнавальної діяльності, до методів та засобів навчання, їх історичної ролі та прогнозування подальших шляхів розвитку. Суттєвим показником у цьому процесі є звернення до методів навчання, що сприятиме оптимальним резуль­татам у майбутній професійній діяльності.

Першим кроком на шляху опанування інноваційними мето­диками в навчальній практиці вищої школи є курсова робота.

Курсова роботи - це перший свідомий крок у навчально-дослідній діяльності студента, що може стати фундаментом у підготовці майбутнього дипломного проекту. У професійній підготовці спеціаліста будь-якого профілю значну роль відіграє курсова робота. Курсова робота – це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу або з окремих його підрозділів. Враховуючи це, курсова робота не повинна обмежуватись реферуванням літературних джерел, а має стати самостійним викладом матеріалу з елементами набутих у процесі експерименту знань, досвіду.

Мета підготовки курсової роботи навчально-пізнавальна, тому є сенс обирати невелику за обсягом дослідження тематику, що найкраще розкриває питання методичного плану відповідно до завдань дисципліни, що вивчається.

Основна мета виконання курсової роботи – глибоко й творчо вивчити одне з конкретних конкретних питань теорії і практики певної дисципліни, оволодіти методами наукового дослідження.

У процесі роботи студенти вдосконалюють і розвивають такі на­вички та вміння:

• самостійно формулювати проблему дослідження;

• визначати мету, основні завдання, предмет, об'єкт дослідження;

• здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;

• аналізувати практичну діяльність різних організацій та їх керів­ників;

• логічно і аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції, робити висновки;

• правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;

• публічно захищати підготовлену роботу (робити наукові по­відомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

Актуальність теми. Актуальність у перекладі з латинської означає важливість, практичну значущість розглядуваної проблеми. Курсо­ва робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам розвитку суспільства, а питання, що розкриваються в роботі, важ­ливі для розуміння суті і структури діяльності підприємства.

Достатній теоретичний рівень. Ця вимога означає, що студент має розкрити тему роботи на сучасному рівні розвитку відповідної науки (економіки, менеджменту, маркетингу, соціальної психології тощо), використовуючи такі підходи й наукові знання, що пояснюють різні явища і події у практиці з позицій сьогодення. Крім того, студент має достатньо повно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити тільки об'єктивні факти і ре­альні практичні приклади.

Дослідницький характер. У курсовій роботі мають міститись еле­менти дослідження:

- вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (книг, журнальних статей та інших розробок) вітчизняних і зарубіжних ав­торів;

- систематизація та аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору на проблему, що розглядається;

- порівняння теоретичних поглядів учених і практичної діяль­ності вітчизняних і зарубіжних фірм; розробка висновків, рекомен­дацій.

Курсова робота як самостійне навчально-наукове досліджен­ня має виявити рівень загальнонаукової та спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати отримані знання під час вирі­шення конкретних проблем, його схильність до аналізу та само­стійного узагальнення матеріалу з теми дослідження.

Студенту надається право вибирати тему курсової роботи з числа визначених випускними кафедрами навчального зак­ладу або запропонувати свою тему з обгрунтуванням її розробки. Керівництво курсовими роботами здійснюється, як правило, кваліфікованими викладачами. Організація і контроль за процесом підготовки й захисту курсових робіт покла­даються на завідуючих кафедрами.

Тематика курсових робіт щорічно коригується з урахуванням набутого на кафедрах досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт, і рекомендацій Державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

Текст курсової роботи можна використати для на­ступного написання та оформлення доповіді, реферату, статті.