Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ ВКАЗ Политекон курсова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
197.12 Кб
Скачать
    1. Недоліки і помилки, які допускають студенти в курсових роботах з основ економічної теорії

Практика використання письмової роботи по політекономії в учбовому процесі вимагає зупинитися на аналізу помилок і недоліків, які допускають студенти.

Деякі студенти починають писати роботу не прочитавши і не осмисливши всю рекомендовану літературу, дуже слабо орієнтуючись в темі. Вони з труднощами набирають необхідну кількість сторінок, які, природно, ще не являються роботою студента вищого навчального закладу. Проте вони подають такі «роботи» па кафедру для рецензування.

Інші недоліки і помилки більш глибокими причинами -невмінням читати наукову (та і навчальну) політико-економічну літературу, щоб своїм мисленням добиратися до суті тих чи інших явищ, щоб за абстрактними категоріями бачити реальні процеси економічного життя. Письмова робота і направлена на те щоб допомогти студенту набути досвід, уміння читати і добре розуміти. Тут недостатньо досвіду роботи з літературно-художньою книгою, де описуємі явища подаються в художніх образах. При читанні книг з політичної економії необхідно уяснити суть економічних понять, законів і категорій і їх логічний взаємозв’язок, який досягається не чуттєвим сприйняттям, а логічним мисленням.

Пізнання економічних категорій, законів, їх системи викликає значні труднощі. Їх почуттєве, споглядальне сприйняття неможливе. Особливо складно зрозуміти економічні категорії, які виражають глибинну суть економічних процесів. Вони безпосередньо на поверхні економічного життя не дані, а проявляються через інші, більш конкретні економічні категорії. Неврахування даного моменту приводить до того, що у студента непомітно для нього в тексті проходить підміна однієї категорії іншого, складається неправильне уявлення про зміст даної категорії.

Таким чином, помилки - це неправильні знання, незнання. Вони виражаються в нерозумінні суті економічних категорій і законів. На відміну від помилок недоліки - це не повне знання, тобто знання тих чи інших положень є, але не в повному об’ємі, не приведені в систему, уривчасті.

В багатьох випадках недоліки робіт розпочинаються з плану. В нього включається багато питань, причому деякі з них виходять за рамки теми, деякі повторюють одне одного або взагалі назву теми. Такий план не допомагає сконцентрувати увагу на основних теоретичних положеннях теми, логічно організовувати і викласти теоретичний і фактичний матеріал в тексті роботи, розділити тему на вузлові питання.

Від неуміння виділити визначальні теоретичні положення і зрозуміти їх значимість для висвітлення теми появляється і такий недолік, як декларативність в викладенні матеріалу. Теоретичні положення лише називаються, а не розкриваються, не доводяться.

Що стосується аргументації теоретичних положень, то для політекономії необхідна теоретична аргументація. Привівши теоретичне положення, його необхідно і аргументувати теоретично, не спішити наводити факти і приклади як доказ. Останні в суспільному житті багатогранні і суперечливі. Вони самі одержують правильну оцінку лише на основі розуміння теоретичних положень.

Щоб запобігти такого недоліку, як декларативність викладення теми, доцільно виділити не лише ключове питання плану, але і в кожному із питань плану - основні тези і навколо них будувати міркування. В іншому випадку получаються міркування взагалі, міркування з відривом від теми роботи. Складається враження уривчастості, фрагментарності у відповідях на поставлені питання. Це знижує рівень роботи. Цінність роботи в тому, щоб її зміст прямо відповідав темі.

Досить часто зустрічаються недоліки, які пов’язані з оформленням тексту курсових робіт. До них відносяться:

  • стилістично невдалі вирази, які дозволяють неоднозначне трактувати написане;

  • повторення одних і тих же положень або однакових думок;

  • відсутність наукового апарату або його неправильне оформлення;

  • написання соціального тексту без виділення в ньому яких-небудь розділів і відсутність плану в роботі;

  • пропуск слів, які створюють зміст написаного;

  • механічне спотворення деяких слів;

  • наявність граматичних помилок;

  • «крикливий» стиль викладення;

  • відсутність самостійності в формі викладення матеріалу, орієнтація на механічне запозичення тексту із підручника, книг і статей;

  • недбало і нерозбірливо написаний текст.

Хоч вказана група недоліків безпосередньо не зв’язана зі змістом робіт, але вона створює неприємне враження і, відповідно, знижує загальну оцінку письмових робіт.

Курсова робота досягає високого рівня, якщо тема розкрита з дотриманням наукової точності, логічно струнко, послідовно викладений матеріал, оформлена у відповідності з вимогами до робіт такого виду.