Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТ ВКАЗ Политекон курсова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
197.12 Кб
Скачать
    1. Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота відкривається титульною сторінкою, де зазначається офіційна назва університету (Бердянський університет менеджменту і бізнесу), факультету і кафедри, тема, прізвище автора і наукового керівника, його вчений ступінь і звання, місто, де знаходиться установа і календарний рік захисту (Додаток Б).

Матеріал курсової роботи слід подати у такій послідовності:

  • титульна сторінка;

  • бланк завдання та рецензії;

  • зміст;

  • перелік умовних позначень (у разі потреби);

-вступ;

  • основна частина;

  • список використаних джерел;

-додатки.

Завершену і оформлену належним чином роботу обов'язково підписує автор на титульній сторінці.

Мова курсової роботи – державна, стиль - науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок, послідовність логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів із літературних джерел є неприпустимим.

Основні вимоги до курсової роботи:

  • обсяг 25-30 стандартних (А-4) сторінок;

  • нумерацію сторінок подають арабськими цифрами у правому верхньому куті без крапки; титульний аркуш вважається за першу сторінку, але нумерація на ньому не проставляється. Наступні сторінки нумерують починаючи з другої;

 тема курсової роботи розкривається на основі вивчення першоджерел, додаткової літератури, не обмежується матеріалами підручників;

 в курсовій роботі повинні бути елементи наукової творчості, теоретичні положення розкриваються в зв’язку з практикою;

 до роботи складається план, а в її структурі виділяється вступ, основна частина, висновки;

 оформляється науковий апарат - список літератури (додаток 3), виноски, посилання;

 текст викладається самостійно, у відповідності з планом, не допускається дослівне запозичення із прочитаної літератури;

 варіант курсової роботи вибирається з двох останніх цифр залікової книжки. Наприклад, 01 – перший варіант, 02 – другий варіант, 99 – дев’яносто дев’ятий варіант і т.д.

Текст курсової роботи повинен бути написаний або надрукований на стандартному аркуші паперу формату А-4 (210 х 297 мм) державною (мовою як виняток російською) на одному боці з обов’язковими полями: зліва 30 мм, справа 10 мм, зверху 20 мм, знизу 20 мм. Рукописний текст повинен бути написаний розбірливим почерком з висотою літер не менше 2,5 мм і цифр - 3,5 мм. Машинописний текст повинен бути надрукований через півтора рядкових інтервали.

Текст друкується шрифтом Times New Roman Cyr текстового редактора Word через 1,5 інтервали 14 кеглем на одній сторінці стандартного аркуша. На сторінці суцільного тексту – 28-29 друкованих рядків, а в рядку – до 60 знаків із проміжками між словами включно. Абзацні відступи дорівнюють 1,25 см.

Текст курсової роботи поділяється на розділи і підрозділи, які повинні мати заголовки. Переноси слів в заголовках не допускаються. Найменування розділів роботи, крім «Вступу», нумеруються арабськими цифрами. Розділи обов'язково пишуться з нової сторінки. Заголовки струк­турних частин проекту «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВ­КИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ», «список ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкуються великими літера­ми з вирівнюванням по центру і виділенням жирним шрифтом.

Заголовки підрозділів пишуться, крім першої великої, маленькими літерами з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Підрозділи курсової роботи відділяють один від одного трьома міжрядковими інтервалами. Не допускається писати назву підрозділу в кінці сторінки, а його зміст переносити на наступну сторінку; необхідно, щоб під заголовком розмістилось не менше двох рядків тексту. Підрозділи нумеруються арабськими цифрами в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і номера підрозділу, розділених крапкою. Після номера підрозділу також ставиться крапка, наприклад: 3.1. (перший підрозділ третього розділу). Підрозділи можуть мати дальші поділи, наприклад: 3.1.1., 3.1.2. і т.д. Після заголовків розділів і підрозділів крапка не ставиться. Не ставиться крапка також у заголовках таблиць, підзаголовках граф і рядків таблиць.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 2 інтервали основного тексту, а між заголовком пункту і текстом – 1 інтервал основного тексту.

ТАБЛИЦІ І ПРИМІТКИ

У економічних дослідженнях для відображення кількісного і якісного стану явища, що вивчається, велике значення має правильне подання цифрового матеріалу у табличній формі. На відміну від тексту, у таблицях слова і числа розташовуються у особливому порядку - вони організовані у вертикальні колонки та горизонтальні строки таким чином, що кожний елемент - це одночасно складова частина як строки так і колонки. Завдяки такому розміщенню між даними таблиці встановлюється взаємозв’язок, що його зрозуміло без додаткових пояснень.

Таблиці мають бути уніфікованими, а цифрова інформація - достовірною. Кожна таблиця повинна мати заголовок, який відтворює її зміст. Заголовки розміщують над таблицею симетрично до неї.

Усі таблиці нумеруються. Праворуч над заголовком з великої літери пишуть слово “Таблиця” та вказують її порядковий номер. Знак “№” перед цифрою не ставиться. Таблиці нумеруються послідовно в межах розділу (додаток Г). Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: “Таблиця 1.2” (друга таблиця першого розділу).

При перенесенні таблиці на інший аркуш (сторінку) слово “Таблиця” і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова “Продовження табл.” і вказують номер таблиці, наприклад: “Продовження табл. 1.2”.

Таблиці необхідно подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Таблиця має розміщуватися уздовж сторінки або поперек за відповідним поворотом її за годинниковою стрілкою.

Вертикальні колонки таблиць нумеруються у тих випадках, коли у тексті на них є посилання, а також при виконанні розрахунків за даними, які розміщені в різних колонках. Назви колонок пишуть з великої літери, а підзаголовки, якщо вони граматично пов’язані з назвою - з малої, в інших випадках - з великої. Колонку “№” в таблицю не включають.

Примітки, в яких вказуються довідкові і пояснювальні дані, нумерують послідовно в межах однієї сторінки. Примітки до тексту розміщуються в кінці відповідної сторінки. Примітки до таблиці мають бути розміщені безпосередньо під нею. Коли примітка одна, то її не нумерують і після слова “Примітка” ставлять крапку. Якщо приміток на одному аркуші декілька, то після слова “Примітки” ставлять двокрапку, наприклад,

“Примітки:

1. ... .

2. ... .”

У колонках таблиць неможливо залишати вільні місця: якщо дані відсутні, слід ставити тире або помічати словом “немає”. Якщо табличні колонки заповнені текстом, точка наприкінці не ставиться. Цифри у колонках таблиць проставляються таким чином, щоб класи чисел по усій колонці знаходилися точно один над іншим. Класи чисел у таблиці не розділяються крапкою. Числові величини в одній колонці повинні мати однакову кількість десятинних знаків.

У випадках, коли в таблиці вказується послідовний інтервал величин, що охоплюють усі величини ряду, перед величинами пишуть: “від”, “більше”, “до”, наприклад, “від 5,5 до 10,0 або більше”. У інтервалах, що охоплюють не усі величини ряду, між величинами слід ставити тире. Наприклад, 4,2 - 11,7.

Коли усі параметри, що розміщуються у таблиці, мають однакову розмірність, то позначення одиниці виміру розміщують над таблицею. Якщо параметри мають різну розмірність, то позначення одиниці виміру подають у заголовку до кожної колонки (графи).