Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3Електромагнітна технологія

При використовуванні електромагнітної технології інтерактивна дошка має тверду поверхню. Усередині шаруватої структури знаходяться регулярні грати з часто розташованих вертикальних і горизонтальних координатних провідників. Електронне пір'я (маркер) з котушкою індуктивності на кінчику, яке може бути активним або пасивним, наводить електромагнітні сигнали на координатних провідниках, номери яких визначають місцеположення кінчика пір'я. Активне пір'я харчується від батарей або одержує енергію по дроту, яким прив'язано до дошки, пасивне працює від напруги, що наводиться в котушці. Пір'я в деяких моделях здатне розрізняти градації сили натиснення, що зручне для застосування в програмах малювання. Кінчик пір'я може розташовуватися на деякому видаленні від поверхні (не більш 10 мм), завдяки чому на дошки можна навішувати плакати і працювати поверх них. Крім маркерів виготівник може пропонувати електронну гумку.

Електромагнітні дошки звичайно відгукуються на дії користувача декілька швидше, ніж аналого-резістівниє. Швидкість видачі інформації у них 100-120 пар координат в секунду, а отже, час реакції системи обмежується тільки продуктивністю комп'ютера. Технологія спочатку розроблялася для дігитайзеров, а тому внутрішня роздільна здатність системи (1000-2000 ліній на дюйм і вище) надмірна для вирішуваних дошкою задач. У рекламних цілях виробники указують в проспектах саме внутрішню роздільну здатність, хоча в комп'ютер дошка передає "загрубленную" інформацію з дозволом не більш 200 ліній на дюйм. Електромагнітні дошки не чутливі до натиснення рукою і іншими предметами, а маркери для них звичайно мають кнопки миші.

Електромагнітні інтерактивні дошки випускають компанії GTCO CalComp, Promethean, ReturnStar, Sahara Interactive.

4Лазерна технологія

Лазерна технологія інтерактивних дощок зажадала для своєї розробки чимале мистецтво. У систему входять два інфрачервоні лазерні кутоміри, що звичайно розташовуються зверху по кутах дошки. Кутомір працює досить просто: дзеркало, що обертається з постійною кутовою швидкістю, направляє ІК-ЛУЧ так, щоб він, подібно антені радара, з однієї крапки сканував всю поверхню дошки. Проміння ІК-ЛАЗЕРОВ відображається від "комірця" маркера і реєструється фотодатчиками. Система запам'ятовує кут повороту дзеркала у момент фіксації відображеного відблиску. Потім на підставі відстані між кутомірами і значень кутів вбудований мікропроцесор обчислює координати кінчика пір'я. Працювати пальцем або звичним маркером з лазерною інтерактивною дошкою не вийде - потрібен спеціальний маркер, який для зменшення помилок позиціонування бажано тримати перпендикулярно поверхні дошки. Інформація про натиснення на кнопки посилається в систему за допомогою ультразвука (для цього електронний маркер оснащується батареєю) або сигналу якого-небудь іншого вигляду. Маркери різного кольору і електронну гумку система розрізняє по оптичних властивостях "комірця", що відображає.

Основна гідність технології у тому, що сама дошка може бути зроблена з будь-якого матеріалу, хоч товстого сталевого листу. Принциповий недолік лазерної технології - доповідач може випадково перекрити промінь лазера, внаслідок чого процес вимірювання координат порушується. На лазерну дошку можна вішати плакати і працювати поверх них.

Лазерні інтерактивні дошки найбільш дорогі у виробництві. Їх випускає, наскільки нам відомо, тільки одна компанія - PolyVision.