Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Встановлюємо екран для проектора

При плануванні установки проекційного екрану і проектора в приміщенні можна використовувати всього декілька простих принципів, що істотно полегшує вибір оптимального розташування екрану для проектора.

  • Глядацькі місця повинні розташовуватися в зоні оптимальної видимості - усередині кута ±30° до перпендикуляра, витікаючого з центру екрану для проектора;

  • Найближчі сидіння до екрану повинні розташовуватися на відстані не меншому подвоєної висоти зображення. Якщо ж зал дуже великий, то переважно встановити декілька екранів;

  • Відстань до найдальших місць залежить від змісту презентацій: для багатоцільового (у тому числі і розважального) використовування проекційного устаткування, останній ряд повинен розташовуватися на відстані, перевищуючому висоту зображення на екрані для відеопроектора не більше ніж в 8 разів; у разі ділових або комп'ютерних презентацій (наприклад, демонстрація електронних таблиць) ця відстань не повинна перевищувати шестикратну висоту зображення; у критичному випадку (системи управління, CAD-зображення, зображення з високим рівнем детальної) цей поріг ще менше 4-хкратная висота зображення;

  • Якщо екран для проектора розташований дуже низько, то глядачі передніх рядів можуть його загороджувати: нижній край екрану повинен розташовуватися на висоті 1.2 м над підлогою (у стандартному варіанті);

  • Між верхнім краєм екрану для проектора і стелею повинні бути як мінімум 0.15 м;

  • Екран для проектора ніколи не повинен розташовуватися дуже високо: глядач не повинен повертати голову більш, ніж на ±30° від горизонтального положення, і нахиляти її на кут, більший, ніж 25°.

Для того, щоб правильно визначити положення проектора або екрану в залі, потрібно виконати деякі обчислення. Часто буває так, що положення проектора вам вже задане, і ви хочете обчислити параметри об'єктиву для того, щоб проекція мала потрібний вам розмір. Іноді ж, навпаки, маючи задані екран і об'єктив, ви можете варіювати відстань між проектором і екраном.

W - розмір проектованого зображення (у даній задачі v висота (ширина, діагональ) екрану) w - розмір об'єкту (у даній задачі v висота (ширина, діагональ) зображення на матриці) I - відстань проекції (від крайньої лінзи об'єктиву до екрану)

Стандартні формули такі:

f = I/ (W/w) +1); I = ( (W/w)+1) x f; W = ( (I-f) / f ) x w;

Примітка: Якщо одержана фокусна відстань не є стандартною, виберете найближчу до нього стандартну відстань і проведіть обчислення I і W для нього.

Мультимедійні проектори: базові технологи

Серед розроблених на сьогоднішній день технологій проектування кольорового зображення на зовнішній екран можна виділити чотири основні, одержали найширше застосування в комерційних продуктах провідних виробників і розрізняються в першу чергу типом елементу, використовуваного для формування зображення:

  • CRT - Cathode Ray Tube;

  • LCD - Liquid Crystal Display;

  • DLP - (Digital Light Processing);

D-ILA - Direct Drive Image Light Amplifier