Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

5Ультразвукова/інфрачервона технологія

Система, запатентована під назвою eBeam, використовує відмінність в швидкості розповсюдження світлових і звукових хвиль. Електронний маркер випускає одночасно і ІК-СВЕТ, і ультразвук. Розміщені по кутах дошки ІК-ДАТЧИК і ультразвукові мікрофони приймають сигнали, і вбудована електронна система по різниці часу їх приходу обчислює координати маркера. Швидкість видачі інформації - близько 80 пар координат в секунду.

Електронний маркер працює від батареї, як і електронна гумка. Основний недолік ультразвукової/інфрачервоної технології той же, що у електромагнітної і лазерної - необхідно використовувати спеціальний електронний маркер. На випадок, коли потрібно "оцифрувати" традиційну презентацію або лекцію, що проводиться з використанням маркерної дошки, пропонуються спеціальні насадки для звичних маркерів.

Інтерактивні дошки з використанням ультразвукової/інфрачервоної технології випуськаюткомпанії Hitachi, Panasonic і ReturnStar.

Оскільки набір ультразвукових мікрофонів і ІК-ДАТЧИКОВ з блоком перетворювача не залежить від вигляду, матеріалу і розмірів дошки, він може бути виконаний у вигляді окремого виробу, який кріпиться до будь-якої маркерної дошки і настроюється під будь-які розміри робочого поля. Подібні рішення пропонують компанії Emkotech, Luidia, mimio і Quartet.

6Принцип роботи безбатарєєчного бездротового пір'я

Сітка дротів, розташована усередині електромагнітної інтерактивної дошки, служить те випромінювачем, то приймачем слабкого високочастотного електромагнітного поля (режим роботи міняється порядка 100 разів в секунду). При випромінюванні поля електричні імпульси по черзі пробігають по дротах сітки. Усередині кінчика пір'я розміщений резонансний контур, налаштований на частоту цього поля. У контурі наводяться електричні коливання, фаза яких залежить від місцеположення контура щодо координатної сітки. Енергія коливань (після випрямляння і стабілізації напруги) живить вбудований в пір'я мікропроцесор.

Останній аналізує свідчення датчика натиснення на кінчик пір'я і стан кнопок, після чого формує сигнал для модулятора, який міняє форму коливань в контурі в мить, коли пір'я працює на випромінювання, а дротяна сітка приймає сигнал. Одержаний у відповідь сигнал аналізується мікропроцесором дошки, який з великою точністю визначає положення пір'я на поверхні і одержує інформацію про натиснення на його кнопки і кінчик

мультимедійні подробиці

Порівняємо деякі мультимедійні характеристики даних інтерактивних дощок, у кожної з яких свій принцип роботи. Так, технологія SMARTBoard використовує резістівную матрицю - двошарову сітку з якнайтонших провідників, розділених повітряним зазором, яка вмонтована в пластикову поверхню дошки. Коли ви торкаєтеся до дошки, її поверхня продавлюється, і зовнішній електрод з'єднується з електродом всередині, після чого система обробляє сигнал і виводить на комп'ютер. Резістівниє дошки вельми стійкі до випадкових пошкоджень: за 10 років експлуатації дощок SMART повне порушення працездатності системи не було відмічено жодного разу.

У STARBoard інший принцип - «ультразвуковий маркер»: олівець, що виявився на поверхні металу, починає випромінювати сигнал. Але якщо такий маркер вийде з ладу, буде загублений або вкрадений, то працювати з інтерактивною дошкою стане неможливо. Маркер же резістівной дошки простий і дешевий, крім того, він замінюється будь-яким відповідним підручним засобом (наприклад, повністю списаним звичним маркером, що не залишає чорнильних слідів). А можна просто писати на інтерактивній дошці пальцем!

Activboard - активний електромагнетік. Усередині дошки знаходиться металева матриця, сітка, зовні закрита пластиком, випромінюючим електромагнітне поле. Електронний маркер фунционіруєт без батарей (пасивний). Принцип роботи дошки знайомий нам з дитинства. Два магнітики через лист паперу: нижнім ми рухали, а верхній рухався сам.

Interwrite Board - пасивний електромагнетік з активним маркером. Принцип роботи аналогічний Activboard (тільки в цій дошці випромінює електромагнітне поле лише маркер, а дошка є свого роду «приймальною антеною»). Діаметр маркера - не більш 11 мм, вагу - не більш 17 р. Маркер оснащується необслуговуваними акумуляторами з автоматичним заряджанням під час його не використовування. Таким чином, додаткових витрат він не вимагає.

Застосування цієї технології забезпечує високу міцність конструкції дошки і збереження її працездатності навіть при серйозному пошкодженні поверхні. Проте головна гідність електромагнітних дощок полягає в підтримці високого дозволу (до 62 000 x 46 500 крапок), який дозволяє досягти високої чіткості позиціонування пір'я, повної відсутності запізнювання і високої швидкості обробки його руху. Спеціальні матові поверхні дощок ActivBoard і Interwrite Board добре розсіюють направлене агресивне світло від проектора, що важливе для комфортної роботи з дошкою (інакше на поверхні можуть виникати відблиски, нерівномірно освітлені ділянки). Оскільки інтерактивна дошка покликана замінити звичну крейдяну або маркерну дошку, вона повинна бути поліфункціональною. У цьому плані в Interwrite Board враховане дуже багато речей: дошка володіє високим дозволом (1000 ліній на дюйм) і повною відсутністю запізнювання руху маркера, що важливе для точних побудов на заняттях по геометрії, кресленню і др.; допускає застосування звичних сухостіраємих маркерів (тобто може використовуватися як маркерна дошка); дозволяє використовувати традиційні креслярські інструменти (лінійка, транспортир, косинець і т.д.), що украй зручно і важливо на заняттях по точних науках; не боїться механічних пошкоджень. Дошка Interwrite Board повністю сертифікована (включаючи сертифікацію як апаратно-програмний комплекс освітнього призначення), має інструкцію на російській мові..

Перейдемо до деталей. У дошки STARBoard достатньо короткий опис, а довідка головного меню дається дрібним шрифтом на темно-зеленому фоні, що незручне для читання і стомлює очі. Інструкція не вільна від недоліків. Так, про функцію «прокрутка» мовиться: «Щоб прокрутити сторінку, натисніть кнопку «прокрутка». На ділі, щоб дістатися до кнопки, необхідно виробити три операції. Словом, користувачу, що починає, доведеться згаяти час, щоб навчитися працювати з цією системою.

Крім друкарської версії докладної інструкції користувача на російській мові допомогу в роботі з інтерактивною дошкою SMARTBoard можна одержати з електронної довідки. Довідка по підключенню і технічним вимогам, а також безпосередньо по роботі з програмою відкривається в браузере, але з'єднання з Інтернетом не вимагає.

Інструкція з експлуатацій Activboard доступна і зрозуміла, вона уявлена на 11 різних мовах, на російському складається з 11 файлів розширення PDF, в яких дана вичерпна інформація по роботі з Activboard і ACTIVstudio Professional edition. Керівництво представлене на диску для установки програми.

Інструкція з експлуатацій Interwrite Board дається у вигляді керівництва користувача «Швидкий старт» в друкарському вигляді і на CD, де детально висловлені всі необхідні відомості, що включають докладний інструктаж по перших кроках роботи з інтерактивною дошкою, а також інформацію для досвідченіших користувачів.

Програма StarBoard Software, що дозволяє працювати з додатками інтерактивної дошки, завантажується автоматично після запуску операційної системи. Це дуже зручно, оскільки немає необхідності виробляти додаткові операції для включення програми - на екрані відразу з'являється меню. При включенні інтерактивної дошки STARBoard відкривається фліпчарт (робоча область, що дозволяє створювати і демонструвати матеріали). Користувачу, що починає, не складе труднощів скористатися такими простими функціями дошки, як зміна кольору, пір'я, користування гумкою, перемикання між пір'ям і активним курсором. Для роботи з складнішими функціями доведеться вивчити довідковий матеріал. Наприклад, щоб скористатися функцією «фотоекрану», потрібно виробити чотири операції.

Програму SMART Notebook потрібно завантажувати уручну, але ікона запуску завжди знаходиться в активному режимі і лежить в допоміжній панелі.

Для завантаження ActivStudio доведеться скрутити всі активні вікна, або, як варіант, помістити ікону програми в меню швидкого запуску на панелі задач. При завантаженні програми з'являється панель інструментів, далі включається необхідна функція.

При включенні програми SMART Notebook відкривається вікно, схоже на стандартний Windows і що має такі ж функціональні вкладки, як в Microsoft Word і Paint, за винятком ікон для роботи з графічними зображеннями. Користувачі операційної системи Windows легко освоять цю програму.

Панель управління ActivStudio зрозуміла з першого погляду: на ній знаходяться всі необхідні функціональні кнопки для проведення лекцій.

Роботу інтерактивної дошки Interwrite Board підтримує повністю русифіковане програмне забезпечення - Interwrite Workspace. Воно надає можливість реалізації будь-яких педагогічних прийомів і має простий інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Бібліотека цифрових освітніх ресурсів добре структурована. Програмне забезпечення Interwrite Workspace дозволяє викладачу готуватися до занять без підключення інтерактивної дошки, наприклад, удома або у викладацькій. Це програмне забезпечення має ряд додаткових зручностей. Зокрема, можливість робити примітки «усередині» додатків MS Office (Word, Excel Power Point) і зберігати всі коментарі усередині редагованих документів (*.doc, *xls, *,ppt). Більш того, записи так званого конспекту уроку і позначки поверх додатків, що запускаються, зберігаються в єдиному файлі, не обтяжуючи викладача зайвими пошуками.

Збережені конспекти можна перевести в загальноприйняті файлові формати (bmp, jpg, gif, tiff, png, pdf і html), що значно спрощує задачу обміну досвідом з колегами, що використовують інтерактивне устаткування інших виробників.

Для роботи з будь-якою інтерактивною дошкою необхідний комп'ютер і мультимедіа проектор. На дошку, як на екран, проектується зображення (комп'ютерне або відеосигнал), з яким тепер можна працювати прямо на поверхні дошки.

Дошка STARBoard підключається до комп'ютера по USB-кабелю або за допомогою бездротового bluetooth-з'єднання, що, у свою чергу, дозволяє встановлювати з'єднання з будь-яким мобільним мультимедійним пристроєм, будь то ноутбук або Table PC.

Інтерактивна дошка SMARTBoard з'єднується з комп'ютером за допомогою дротяного USB. Їй не потрібне окреме джерело електрики - все необхідне живлення система одержує через USB-кабель. Можливе також бездротове з'єднання по bluetooth.

Дошка Activboard жорстко прив'язана до робочої станції: вона підключається до комп'ютера за допомогою дротяного USB (максимальна відстань від дошки до комп'ютера - 15 м) або сом-з'єднання (без обмеження довжини кабелю).

Дошка Interwrite Board підключається до комп'ютера за допомогою дротяного USB або сом-з'єднання. Додатково є можливість бездротового bluetooth-з'єднання з комп'ютером або ноутбуком.

Важливий і ще один аспект роботи з інтерактивними дошками: будь-яка дошка (незалежно від її моделі і використовуваної базової технології) може працювати в одному з двох режимів - в режимі малювання або в режимі «миші». Режим малювання дозволяє скористатися маркером для створення ескізів, обведення фрагментів проектованого з комп'ютера зображення (щоб привернути увагу учнів), а також листу від руки. Режим «миші» є в деякому розумінні «допоміжним» і служить для управління програмами: малювання за допомогою миші - це «перетягування» екранного об'єкту по відповідній траєкторії. Для зміни режимів на панелі дошки, як правило, передбачена спеціальна кнопка.

Оскільки резістівниє дошки SMARTBoard реагують на дотик будь-якого інструменту, спеціальні перемикачі режимів ним зовсім не потрібні. Як тільки ви берете в руки маркер з лотка, дошка автоматично переходить в режим «малювання» (або в режим «стирання», якщо узята «губка»), а коли кладете маркер на місце, система повертається в режим «миші». Користувачу достатньо керуватися простим і природним правилом: щоб писати, треба узяти маркер, а якщо всі інструменти лежать в лотку, то запускати комп'ютерні програми, натискати кнопки, перетягувати об'єкти можна просто пальцем або будь-яким іншим предметом.

У кожної електронної системи є свої переваги, які забезпечують найефективніше використовування інтерактивної дошки в конкретних умовах. Зокрема, SMARTBoard ідеально підходять для навчання учнів молодшої школи, слухачів гуманітарних дисциплін, а також для використовування під час офісних презентацій. При цьому Interwrite Board і ActivBoard незамінні при вивченні алгебри, геометрії, креслення, фізики, хімії і інших природничонаукових дисциплін в середній і старшій школі, а також у вищих учбових закладах.