Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАТЕРІАЛИ МЗН 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Педагогіка і інтерактивні дошки

Навчання за допомогою інтерактивних дощок мало, чим відрізняється від звичних методів викладання. Основи успішного проведення уроку одні і ті ж, незалежно від технологій і устаткування, яке використовує викладач. Перш за все, будь-яке заняття повинне мати чіткий план і структуру, досягати певної мети і результатів. Все це допомагає учням краще засвоїти матеріал і співвіднести його з тим, що вони вже знають.

Ст андартний шкільний урок, враховуючи сучасні педагогічні і інформаційні технології навчання - інтерактивні методу навчання - може розвиватися так:

  • Підготовка до початку заняття

  • Пояснення цілей заняття

  • Введення в нову тему або завдання - може повторюватися кілька разів протягом заняття, оскільки є його основою

  • Розвиток теми за участю школярів

  • Обговорення в кінці заняття того, що було пройдене, а також самого процесу навчання

Структура уроку завжди залишається та ж - неважливо, використовується інтерактивна дошка чи ні. Але в деяких випадках інтерактивна дошка може стати хорошим помічником, наприклад, при, так званому, індуктивному методі викладання, коли учні приходять до тих або інших висновків, сортуючи одержану інформацію.

У читель може по-різному класифікувати матеріал, використовуючи різні можливості дошки: переміщати об'єкти, працювати з кольором, - при цьому, привертаючи до процесу учнів, які потім можуть самостійно працювати в невеликих групах. Іноді можна знову звертати увагу учнів на дошку, щоб вони поділилися своїми думками і обговорили їх перед тим, як продовжити роботу. Але важливо розуміти, що цей ефективність роботи з дошкою багато в чому залежить від самого викладача, від того, як він застосовує ті або інші її можливості.

Фронтальна або зворотна проекція?

Фронтальна проекція:

  • Звичайно забезпечує більший кут огляду, ніж зворотна проекція.

  • Вимоглива до підсвічування. Зовнішнє світло знижує контрастність.

  • Припускає наявність або спеціального приміщення для проектора в задній частині залу, або платформи або піднесення в залі. Проектори, розміщені в залі, можуть служити джерелами додаткового шуму. Місце для проектора повинне вибиратися дуже ретельно як результат компромісу між мінімізацією трапецеїдальних спотворень і можливістю прямого і безперешкодного проходження проміння. Проектор повинен бути доступний оператору під час роботи. Проекційна будка повинна мати хорошу вентиляцію. Важливою умовою є відсутність в ній пилу.

Зворотна проекція:

  • Звичайно має менший кут огляду, ніж фронтальна проекція v вона краща проходить для довгих, вузьких залів.

  • Може використовуватися при вищому рівні освітленості залу. Більш сприйнятлива до "розмивання" зображення під дією зовнішнього світла.

  • Екран може бути як гнучким, так і жорстким. Жорсткий екран більш дорогий, ніж екран фронтальної проекції, і має обмеження на розмір.

Вимагає наявності простору за екраном. Для зменшення його глибини можуть використовуватися дзеркала. Проектор повинен бути доступний оператору під час роботи. Проекційна будка повинна мати хорошу вентиляцію. Важливою умовою є відсутність в ній пилу.