Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnuk_2.09.2009 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Розділ 9. Діяльність Групи Світового Банку

9.1. Організаційна структура Групи Світового Банку

Склад Групи Світового Банку

До складу Групи Світового Банку (World Bank Group, WBG) входять:

  1. Світовий Банк (World Bank, WB), відомий ще як Банк (Bank), у складі:

  • Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку (International Bank of Reconstruction and Developmemt, IBRD) та

  • Міжнародної Асоціації Розвитку (International Development Association, IDA);

  1. Міжнародна Фінансова Корпорація (International Finance Corporation, IFC);

  2. Міжнародний Центр Врегулювання Інвестиційних Спорів (International Centre for Settlement Investment Disputes, ICSID);

  3. Багатостороннє Агентство Гарантування Інвестицій (Multilateral Investment Guarantee Agency, MIGA).

Діяльність Групи Світового Банку тісно пов’язана з діяльністю Міжнародного Валютного Фонду. Членами IBRD може стати будь-яка держава, але лише після набуття членства у IMF.

Щоб стати членом IDA, IFC та MIGA, держава має бути вже у складі членів IBRD. Кількість членів у цих організаціях представлена у таблиці 9.1. Докладнішу інформацію про держави-члени IBRD та IFC, розподілу їхніх голосів та участь у статутному капіталі цих міждержавних організацій подано у Додатках 4 та 6.

Діяльність Міжнародної Фінансової Корпорації, Міжнародного Центру Врегулювання Інвестиційних Спорів та Багатостороннього Агентства Гарантування Інвестицій керується відповідними органами кожної з цих організацій. Вони є незалежними у своєму керівництві, але координують між собою свою діяльність.

Таблиця 9.1. Кількість держав-членів в окремих організаціях Групи Світового Банку, станом на 1.07.2009 р.

Назва міждержавної фінансової організації

Кількість

держав-членів

Рік створення

IBRD (Міжнародний Банк Реконструкції та Розвитку)

185

1944 р.

IDA (Міжнародна Асоціації Розвитку)

163

1960 р.

IFC (Міжнародна Фінансова Корпорація)

175

1956 р.

ICSID (Міжнародний Центр Врегулювання Інвестиційних Спорів)

155

1966 р.

MIGA (Багатостороннє Агентство Гарантування Інвестицій)

173

1988 р.

Стратегічні напрями діяльності Групи Світового Банку

2007 року Група Світового Банку сформулювала шість стратегічних напрямів, діяльність в яких визнана пріоритетною на найближчі роки. До них належать:

(а) економіки найбідніших країни Африки;

(б) економіки держав, що перебувають на етапі подолання наслідків конфліктів;

(в) країни із середнім рівнем доходів;

(г) галузі, що створюють глобальні та регіональні суспільні блага;

(д) розширення можливостей для арабського світу,

(е) фінансування процесу поширення знань та навчання.

Органи управління Світового Банку

Вищим органом Світового Банку (включає Міжнародний Банк Реконструкції та Розвитку і Міжнародну Асоціацію Розвитку) є Рада керуючих Світового Банку (Board of Governors), якій належить уся повнота влади. До її складу входить по одному представнику кожної держави-члена. Зазвичай це міністри фінансів держав-членів. Винятковою компетенцією Ради керуючих є розв’язання стратегічних питань діяльності IBRD, зокрема: внесення змін до Статуту; прийом нових членів та визначення умов їхнього вступу, призупинення членства старих акціонерів; збільшення або зменшення статутного капіталу; встановлення партнерських стосунків з іншими організаціями; прийняття рішення про припинення операцій міжнародною фінансовою організацією; прийняття рішень щодо розподілу авуарів та чистого прибутку міжнародної фінансової організації.

Рішення на засіданнях Ради керуючих приймаються зваженим голосуванням. Кожна держава володіє числом голосів, пропорційним розміру її фінансового внеску до капіталу банку. Керуючі уповноважені можуть висловлювати офіційну позицію своєї держави і захищати її національні інтереси. Раз на рік Рада керуючих Світового Банку збирається на спільну з Радою керуючих IMF сесію у Вашингтоні.

Рада виконавчих директорів Світового Банку (Executive Board) забезпечує керівництво поточною діяльністю Світового Банку. Вона виконує свої обов’язки згідно з повноваженнями, наданиит їй Радою керуючих. Це постійно діючий орган у складі 24 осіб.

Згідно зі Статутом IBRD п’ять країн, які володіють найбільшою кількістю акцій, мають право самі призначати своїх представників до Ради виконавчих директорів. Сьогодні цими країнами є США, Японія, Німеччина, Франція та Велика Британія. Разом директори цих країн представляють 38 % акцій Банку. Решта 19 виконавчих директорів обирається Керуючими інших держав-членів. Кожен з цих 19 виконавчих директорів представляє певну групу держав-членів.

Держави-члени, що мають незначну суму голосів, об’єднуються у групи для участі у виборах. Наприклад, Україна входить до групи, інтереси якої представляє громадянин Нідерландів, і якій в цілому належить 4,54 % акцій IMF. У дану групу, окрім України, входять: Болгарія, Боснія та Герцеговина, Вірменія, Грузія, Ізраїль, Кіпр, Македонія, Молдова, Румунія, Хорватія і Нідерланди.

Виконавчі директори збираються на засідання двічі на тиждень. Вони відповідають за затвердження: позик та гарантій, що надаються цими міжнародними організаціями, нових принципів діяльності цих організацій, адміністративного бюджету, стратегій допомоги країнам та діяльності банку на фінансових ринках.

Президентом Світового Банку за традицією є громадянин США, тобто країни, якій належить найбільша кількість акцій Банку. Президент обирається Радою керуючих на п’ятирічний термін та може бути переобраний. Він головує на засіданнях Ради виконавчих директорів та відповідає за загальне керівництво Світового Банку. Нині посаду Президента Світового Банку обіймає Роберт Б. Зеллік (Robert Zoellick).

Щоденна діяльність Світового Банку здійснюється під керівництвом: Президента, вищого керівництва цієї організації та віце-президентів, які відповідають за конкретні регіони, сектори, напрями діяльності та виконують конкретні функції. Віце-президентом Світового Банку, що нині відповідає за регіон Європи та Центральної Азії, є Шігео Катцу ( Shigeo Katsu).

Органи управління Міжнародної Фінансової Корпорації

Міжнародна Фінансова Корпорація юридично та фінансово є незалежним членом Групи Світового Банку. Її мета, завдання та сфери діяльності значною мірою визначають її організаційну структуру. Виконавчий віце-президент IFC (Сhief Executive Officer, CEO) є адміністратором цієї міжнародної організації та здійснює її поточне керівництво. Нині посаду виконавчого віце-президента IFC посідає Ларс Тунел (Lars H. Thunell).

Найвища корпоративна влада в цій міжнародній організації покладена на Раду керуючих IFC (Board of Governor), в яку кожна країна призначає по одному керуючому та одному його заступнику. Більшість повноважень Рада керуючих делегує Раді директорів IFC (Board of Directors), до складу якої входять 24 директори. Під час голосування з будь-яких питань їхні голоси зважуються на частку у статутному капіталі, що представляє кожен з директорів. Докладніше про частку держав-членів у статному капіталі організації та про розподіл їх голосів див. Додаток 6.

Директори регулярно зустрічаються у штаб-квартирі Групи Світового Банку у Вашингтоні, де вони переглядають та вирішують питання щодо інвестиційних проектів та здійснюють загальне стратегічне керівництво менеджментом IFC. Директори також є членами одного або більше комітетів, сферою діяльністю яких є окремі сфери діяльності IFC.

Комітет аудиту IFC (Audit Committee) займається питаннями фінансів та ризик-менеджменту, корпоративного управління та нагляду. Бюджетний комітет IFC (Budget Committee) зосереджується на бізнес-процесах, адміністративній політиці, стандартах та питаннях бюджету, що мають суттєвий вплив на показник «витрати-ефективність» діяльності Групи. Комітет IFC з питань ефективного розвитку (Committee on Development Effectiveness) фокусується на політиці ефективного розвитку з метою зменшення бідності, процедурах цієї політики та оцінці результатів. Комітет IFC з питань персоналу (Personnel Committee) займається питаннями виплат персоналу та інших важливих питань щодо персоналу. Директори також є членами Комітету IFC з питань керівництва (Committee on Governance), а також Комітету IFC з адміністративних питань (Executive Directors' Administrative Matters).

Регіональна діяльність IFC поділяється наступним чином: Африка на південь від Сахари; Близький Схід і Північна Африка; Східна Азія і Тихоокеанський регіон; Південна Азія; Європа та Центральна Азія, Латинська Америка і країни Карибського басейну.

Органи управління Міжнародного Центру Врегулювання Інвестиційних Спорів

Міжнародний Центр Врегулювання Інвестиційних Спорів (International Centre for Settlement Investment Disputes, ICSID) має надзвичайно просту структуру управління. Органами його управління є Адміністративна рада (Administrative Council) та Секретаріат (Secretariate).

Адміністративна рада ICSID складається з представників держав-членів (по одному від кожної держави). Засідання цього органу відбуваються раз на рік – під час спільних засідань IMF та IBRD. Всі члени Адміністративної ради мають рівні права голосу. Президент Світового Банку головує на засіданнях Адміністративної ради, але без права голосу. Основними функціями Адміністративної ради є: (а) обрання Голови та заступника Голови Секретаріату, (б) схвалення внутрішніх положень та інших нормативних документів Міжнародного Центру Врегулювання Інвестиційних Спорів, (в) бюджету цієї організації, (г) щорічного звіту про результати діяльності.

Секретаріат ICSID є виконавчим органом Міжнародного Центру Врегулювання Інвестиційних Спорів. Його Голова є офіційним представником цієї міжнародної організації і особою, що реєструє всі її операції. Його заступник є відповідальним за поточну роботу Центру, а у разі відсутності Голови виконує його обов’язки.

Основними обов’язками Секретаріату є надання підтримки по всіх процедурах Центру, допомога у стягненні комісійних за процедури примирення та участь у роботі арбітражних трибуналів і різноманітних комітетів, а також підтримка їхньої роботи; крім того, на Секретаріат покладаються обов’язки з адміністрування та ведення фінансів Центру. Він також допомагає роботі Адміністративній раді, підтримує зв’язки з державами-членами, публікує інформацію за результатами діяльності Центру, а також навчальні матеріали. Секретаріат забезпечує дискусії (засідання) посередників та арбітрів Центру (ICSID Panels of Conciliators and of Arbitrators), до яких учасники спору можуть призначити по чотири персони, а Голова Адміністративної ради делегує 10 осіб.

Органи управління Багатостороннього Агентства Гарантування Інвестицій

Організаційна структура Багатостороннього Агентства Гарантування Інвестицій включає Раду керуючих, Директорат, Комітет з розвитку та Президента MIGA.

Рада керуючих MIGA складається з тих самих осіб, що й Рада керуючих IBRD і виконує такі ж функції стосовно цілей MIGA. Директорат складається з 24 виконавчих директорів та їхніх заступників. Президент IBRD за посадою є головою Директорату MIGA. Директорат займається поточними справами. Комітет з розвитку являє собою групу міністрів великих країн. На них покладено обов’язок здійснювати моніторинг з проблем розвитку в сфері економіки та фінансів. Президент MIGA призначається Директоратом за пропозицією Президента IBRD, у його обов’язки входить організаційна робота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]