Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnuk_2.09.2009 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

6.2. Підготовка проектів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями в Україні

Підготовка інвестиційних проектів, що фінансуються МФО

Підготовка інвестиційного проекту, що фінансується міжнародною фінансовою організацією, згідно зі законодавством України має не перевищувати 12 місяців і передбачає наступне:

Відповідальний виконавець упродовж місяця після повідомлення Мінекономіки про згоду міжнародної фінансової організації на фінансування проекту має: (а) прийняти рішення про організацію роботи з його підготовки, (б) призначити координатора проекту, (в) утворити групу управління проектом, (г) скласти і погодити з міжнародною організацією план заходів з підготовки проекту.

Він же разом з міжнародною організацією та бенефіціаром розробляє та погоджує з Мінекономіки, Мінфіном, МЗС, Мін'юстом та іншими зацікавленими суб’єктами відповідні документи, що подаються до КМУ.

На підставі одержаних документів КМУ приймає відповідний нормативний акт про залучення фінансових ресурсів міжнародної організації для реалізації інвестиційного проекту. Якщо передбачається, що проект буде здійснюватися на основі договору від імені України, то вносяться відповідні пропозиції Президентові України про проведення переговорів і підписання договору України з міжнародною організацією. Якщо ж передбачається укладання договору від імені Уряду України, то КМУ приймає відповідний акт про проведення ним переговорів і підписання договору України з МФО.

На запит відповідального виконавця Мінфін має підготувати висновки: (а) щодо фінансових умов договору України з МФО і можливих наслідків їх виконання (зокрема, впливу на державний бюджет та зовнішній борг України) та (б) щодо оцінки фінансового стану бенефіціара.

Відповідальний виконавець - головний розпорядник бюджетних коштів має подати до Мінфіну пропозиції щодо видатків, які передбачається фінансувати за рахунок залучених від МФО коштів. Мінфін має передбачити позику у проекті закону про державний бюджет на відповідний рік або у проекті закону про зміни у державному бюджеті поточного року.

На підставі акта Президента України або КМУ про проведення переговорів та підписання договору України з міжнародною фінансовою організацією провадяться відповідні переговори. Упродовж десяти днів після їхнього завершення копія протоколу і звіт про виконання директив разом з погодженими з МЗС висновками та пропозиціями подаються до Президента України або КМУ, залежно від того, від імені кого буде укладатися договір з міжнародною організацією.

Після проведення переговорів представників України з міжнародною організацією та одержання від неї повідомлення про схвалення інвестиційного проекту та надання позики Україні Мінфін упродовж двох тижнів має укласти договір з бенефіціаром та/або відповідальним виконавцем, а у разі потреби - також договір з міською радою.

Якщо договір України з міжнародною організацією не потребує ратифікації Верховною Радою України, Мін'юст у десятиденний строк готує і подає до міжнародної організації юридичний висновок згідно із зазначеним договором, а його копії - КМУ, Мінекономіки, Мінфіну, МЗС та відповідальному виконавцю. Якщо ж необхідна ратифікація договору, то відповідальний виконавець готує відповідні пропозиції щодо ратифікації договору та надсилає їх відповідним органам.

Якщо існує потреба в одержані авансу від МФО для підготовки інвестиційного проекту, процедура є такою: (а) відповідальний виконавець готує необхідні документи, погоджуючи їх з Мінфіном, Мінекономіки, МЗС, Мін'юстом, іншими зацікавленими суб'єктами і подає на розгляд КМУ; (б) КМУ на підставі цих документів готує акт про залучення авансу позики для підготовки інвестиційного проекту; (в) відповідальний виконавець звертається до МФО з пропозицією вирішити питання про можливе надання такого авансу; (г) після надходження повідомлення МФО про підтримку такої пропозиції відповідальний виконавець готує разом з МФО Лист-угоду стосовно залучення Україною авансу, забезпечує погодження необхідних для цього документів з Мінекономіки, Мінфіном, МЗС, Мін'юстом, іншими зацікавленими суб'єктами і подає їх на розгляд КМУ для:

  • внесення Президентові України пропозиції про підписання Листа-угоди - у разі укладення договору від імені України;

  • прийняття акта про підписання Листа-угоди - у разі укладення договору від імені Уряду України.

Підготовка системних проектів, що фінансуються МФО

Мінекономіки на підставі повідомлення міжнародної організації про підтримку системного проекту або на підставі договору України з міжнародною організацією готує разом з нею та погоджує із всіма зацікавленими державними органами та установами документи, що мають подаватись на розгляд КМУ перед початком переговорів з МФО.

На підставі акта Президента України або КМУ про проведення переговорів і підписання договору України з міжнародною організацією з нею проводяться переговори. Якщо за результатами переговорів міжнародна організація приймає рішення про схвалення системного проекту та надання позики Україні, Мінекономіки організує підписання договору України з цією організацією, а Мінфін відкриває відповідний рахунок у Національному банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]