Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

20. Алгоритм антикризового управління підприємством

21. Сучасний стан розробки теоретичних питань антикризового менеджменту

За останні роки у країнах СНД видано значну кількість спеціалізованих колективних та індивідуальних монографій, науково-методичних видань, присвячених проблемам антикризового управління підприємства, в яких поряд з іншими питаннями знайшли висвітлення і змістовні ознаки цього терміну.

Загальновизнано, що антикризове управління слід розглядати як один з функціональних напрямів управління підприємством (як різновид організації"), тобто, згідно з концепцією М. Мескона, як „процес планування, організації, мотивації та контролю, необхідний для того, аби сформулювати та досягти цілей, що стоять перед організацією" [193, с.38]. Виживання, тобто можливість існувати якомога довше, є найважливішим завданням більшості організацій [173, с.48], тому антикризове управління, безперечно, є складовою менеджменту підприємства в цілому. Ця точка зору підтверджується у визначенні антикризового управління проф. Е.О. Уткіна - „складова загального менеджменту на підприємстві використовує його кращі прийоми, засоби та інструменти, орієнтується на запобігання можливим ускладненням у діяльності підприємства, забезпечення його стабільного успішного господарювання" [131, с 13].

Окремими українськими дослідниками, зокрема в роботі Н.В. Туленкова [219, с 19-25], висловлюється думка, що будь-яке управління організацією повинно бути антикризовим, тобто побудованим на врахуванні ризику та небезпеки кризових ситуацій. Цю ж точку зору підтримує проф. Е.М. Короткое. Відповідно до його визначення „антикризове управління має свій предмет впливу -проблеми, реальні та очікувані фактори кризи, тобто усі прояви загострення протиріч, які викликають загрозу їх гострого прояву" [112, с.131]. Цю ж позицію поділяє проф. Г.М. Курошеєва [118, с 165], визначаючи антикризове управління як сукупність зовнішніх та внутрішніх впливів на підприємство, яке здійснюється на усіх стадіях його життєвого циклу для запобігання зниження його конкурентної переваги (при слабких ознаках кризового стану) або її відновлення, якщо підприємство вже знаходиться у кризовому стані.

23. Комплексний підхід до класифікації антикризових заходів підприємства

Зміст антикризового фінансового управління полягає в розробці комплексу заходів щодо профілактики фінансової кризи та її подолання. Конкретний зміст управлінських заходів залежить від глибини фінансової кризи. З цих позицій антикризове фінансове управління може становити:

1)систему профілактичних заходів, спрямованих на попередження фінансової кризи;

2)систему конструктивних та дійових заходів, спрямованих на виведення підприємства з фінансової кризи.

Система заходів менеджменту в кризових ситуаціях повинна містити:

  • постійний моніторинг зовн і внут обстановки

  • розробка заходів щодо зниження зовн вразливості фірми

  • розробка підготовчих планів для недопущення кризових ситуацій і попер-і заходи для виконання цих планів

  • впровадження планів до кризових заходів при виникненні кризових ситуацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]