Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

7. Методи оцінки фінансової стійкості суб’єкта господарювання

1. Горизонтальний (трендовий) – базується на вивчені динаміки окремих фінансових показників учасі, за допомогою цього методу розраховують темпи росту окремих показників фінансової звітності за певний період та визначає загальні тенденції їх розвитку. 2. Вертикальний - визначає частки різних статей звітності у загальні підсумки, за допомогою цього методу розраховують питому вагу структурних складових звітів. 3. Аналіз фінансових коефіцієнтів – це визначення пропорцій між різними статтями звітності. 4. Бенч-маркінг – порівняльний аналіз підсумків роботи підприємства за результатами різних конкуруючих або більш успішно функціонуючих підприємств. 5.Нортативний аналіз – полягає у розрахунку відповідного показника або коефіцієнта і співставлення його з нормативним значенням

8. Оцінка фінансової стійкості підприємтсва з використанням узагальнених показників

1. Заг коеф рент= Приб/активи; 2. Рент ВК=Чист. Приб/ВК 3. Рент прод = ЧП/виручка 4 Рент прод= вал приб/соб 5 Заг коеф оборотності= виручка від реал/акт 6 Обор ВК = Вир від реал/ВК 7 Коеф об ДЗ чи КЗ= Вир /Дз чи КЗ 8 Коеф абс лік від = Абс лікв/поточні зоб=0,2 9 К пот лікв = Абс лікв+високол/пот зоб=0.7 10 Заг коеф лікв = Всі пот акт/пот зоб =2 11 Заг коеф платоспр = Вл к-л/ підс балансу 12 Коеф незал= поз к-л/вл. к-л

9. Теоретичні та практичні аспекти забезпечення фінансової стійкості підприємства

Загальна стійкість підприємства може бути забезпечена лише за умови стабільної реалізації й одержання виручки, достатньої за обсягом, щоб виконати свої зобов’язання перед бюджетом, розрахуватися з постачальниками, кредиторами, працівниками тощо. Найвища ознака фінансової стійкості підприємства – його здатність функціонувати й розвиватися в умовах внутрішнього і зовнішнього середовища, які істотно змінюються. Для цього підприємство повинно володіти гнучкою структурою фінансових ресурсів і при необхідності мати можливість залучати позичкові засоби, тобто бути кредитоспроможним.

Головним інструментом вивчення фінансової стійкості підприємства виступають фінансові показники (коефіцієнти).

1. Коефіцієнт концентрації власного капіталу.

2. Коефіцієнт фінансової залежності - визначає частку позичених коштів у фінансування підприємства.

3. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні кошти, а яка частина капіталізована.

4. Коефіцієнт структури довгострокових вкладень показує, яка частина основних коштів та інших позаобігових активів профінансована зовнішніми інвесторами, тобто в якомусь сенсі належить їм, а не власникам підприємства.

5. Коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів є найбільш загальною оцінкою фінансової стійкості підприємства.

10 Концепція життєвого циклу підприємства

Життєвий цикл підприємства укладається в складові етапів його руху, індивідуального відтворення: створення підприємства, його становлення і розвиток, можливість кризового стану, санація, банкрутство, відродження. Щодо теоретичного тлумачення життєвого циклу підприємства, то це “вічний двигун”, оскільки первинна ланка економіки, де створюються усі без винятку товари виробничого і особистого споживання, не може завершити своє функціонування та зникнути з економічного простору суспільного відтворення. Щодо практичного функціонування підприємства, то сучасні умови господарювання виводять підприємства за межі збереження їх індивідуального відтворення і безперервності проходження етапів життєвого циклу. Ефективне проходження підприємством етапів його життєвого циклу водночас забезпечує економічну безпеку підприємства, тобто ефективне використання речових та людських ресурсів і забезпечення стабільного функціонування та суспільного відтворення. На жаль сучасний стан економічного розвитку України не надає оптимізму щодо можливості забезпечення умов ефективного життєвого циклу підприємства та його економічної безпеки в сучасних умовах господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]