Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

14. Види кризи підприємства

Виділяють такі види криз: * стратегічна криза (коли на підприємстві зруйновано виробничий потенціал та бракує довгострокових факторів успіху); * криза прибутковості (перманентні збитки "з'їдають" власний капітал і це призводить до незадовільної структури балансу); * криза ліквідності (коли підприємство є неплатоспроможним або існує реальна загроза втрати платоспроможності). Між різними видами кризи, як уже було сказано, існують тісні причинно-наслідкові зв'язки: стратегічна криза спричиняє кризу прибутковості, яка, у свою чергу, призводить до втрати підприємством ліквідності.

15. Механізм розгортання кризи розвитку підпримства

Тобто, згідно з неокейнсіанською теорією, криза є результатом протистояння сил підйому та спаду, в якому останні перемагають. Ця характеристика кризи визначається і дослідниками марксистської школи. Виникнення макроекономічної кризи розглядається як результат „поєднання сил різноманітних механізмів, що генерують та розповсюджують циклічні імпульси. При цьому, „якщо існують умови для розгортання кумулятивних, тобто лавиноподібних процесів, то порушення в одній ланці можуть швидко розповсюджуватися далі, уражуючи інші ланки системи і навіть усю економіку. Механізм розвитку кризи - ланцюг послідовних взаємопов'язаних економічних явищ. Як справедливо відзначено, „механізм виникнення кризового стану, як і будь-який економічний механізм, „запускається" сигналами, що ініціюють вихідні економічні явища. Під впливом цих вихідних явищ виникає ефект „падаючого доміно", наприкінці якого настає заключне явище - кризовий стан. Доведено, що ініціаторами імпульсів економічних явищ є агенти внутрішнього і зовнішнього оточення. Внутрішні збурення ініціюються елементами стратегічного потенціалу підприємства, зовнішні - детермінантами національного ромба. Передача імпульсів здійснюється по своєрідних „каналах зв'язку", що існують між агентами внутрішнього і зовнішнього середовища

16. Процес трансформації кризи

Криза стратегій

Передкризовий стан

Криза результатів

Ранній кризовий стан

Криза ліквідності

Проміжний кризовий стан

Банкрутство

Катастрофічний кризовий стан

Санація

Руйнування

Ліквідація п-ва

17. Оцінка симптомів розвитку кризових явищ

Симптоми кризи: - утрата клієнтів та покупців готової продукції; - зменшення кількості замовлень та контрактів з продажу продукції; - неритмічність виробництва, неповне завантаження потужностей; - зростання собівартості та різке зниження продуктивності праці; - збільшення розміру неліквідних оборотних засобів та наявність понаднормових запасів; - виникнення внутрішньовиробничих конфліктів та збільшення плинності кадрів; - зростання тиску на ціни; - суттєве зменшення обсягів реалізації та, як наслідок, недоодержання виручки від реалізації продукції.

18. Антикризова політика – генеральне направлення дій п-ва,сукупність принципів,методів,форм організаційної поведінки на збереження,зміцнення фін і техніко економічного стану п-ва, на формування механізму управління, який зможе реагувати на постійно змінюючи конюктури ринку з урахуванням стратегій підприємства.

Складові антикризової політики:1.аналіз макро і мікросередовища, 2.пізнання ек механізмів 3.стратегічний контоль д-сті підпр, 4.постійний облік ризику.

19. Сутність антикризового управління СГ Завдання антикризового управління:

- Розпізнавання кризових явищ

- Усунення причин що перешкоджають оздоровленню п-ства

- Застосування нестандартних управлінських антикризових рішень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]