Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

1 Поняття стійкості та її види.В тлумачному словнику укр..мови стійкість означає здатний витриматизовн. Вплив. Протидіяти йому, здатний зберігати існувати в несприятливих умовах.Сутність поняття стійкість відображає пост. стану, сталість параметрів і стабільність руху.Фін стійкість_ це сздатність с-ми виконувати свої ф-ї в супереч дій внутр.. та зовн. сер. Види: Заг. Стійкість-передбачає здатність зд. Управління внутр.. чинниками д-сті та пристосовуватися зо зовн. що дозволяє підтримувати оптимальні умови для ефект. Госп. Фінансова- це відображення стабільного перевищення доходами над витратами. Внутрішня-це аг. Фін. Стан п-ва. ,при якому забезпеч. Стабільність, високий результат функціонування.Зовнішня- обумовлена стабільністю ексередовища у рамках якого зд його д-сть.

2. Схема функціонування фінансової системи суб’єкта господарювання

Фін ресурси Результат фін д-сті

Інформація

3. Показники фінансового стану підприємства

Є такі показники фінансового стану п-ва:

1)Абсолютна фін стійкість. ВЗ<ВОК ,де ВЗ- виробничі запаси. ВОК- власний оборотний капітал.

2)Нормальний стійкий фін стан за яким гарантується платоспроможність п-ства якщо запаси та витратами =сумі робочого к-лу (РК) та кредитів банку під запаси (КБз) тобто З=РК+КБз

3) Задовільна фін стійкість осяється за умови ЗОК<ВЗ<ДФЗ,де ДФЗ- джерело формування в цьому випадку п-ство для покриття запасів використання вл. І залуч. Кошти і це є найбільш оптимальними співвідношенням

4) Незадовільний фін. Стійкість. ДФЗ <ВЗ незадовільдовільна фін стійкість.в такій ситуації запаси й витратами не забезпеч. Джерелами їх формування і п-ство перебуває на межі банкрутства.

4. Суть фінансової стійкості та її основні принципи В тлумачному словнику укр..мови стійкість означає здатний витримати зовн. вплив. Протидіяти йому, здатний зберігати існувати в несприятливих умовах. На сьогоднішній день забезпечення фін. стійкості СГє одним з осн завдань п-ва. Сутність поняття стійкість відображає пост. стану, сталість параметрів і стабільність руху. принципи: комплексності, системності, достовірності, об’єктивності; також обґрунтовано доцільність врахування механізмів.

5 Типи фінансової стійкості підприємства:

1) абсолютна фінансова стійкість (трапляється на практиці дуже рідко) - коли власні оборотні кошти забезпечують запаси й витрати;

2) нормально стійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються сумою власних оборотних коштів та довгостроковими позиковими джерелами; 3) нестійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються за рахунок власних оборотних коштів, довгострокових позикових джерел та короткострокових кредитів і позик, тобто за рахунок усіх основних джерел формування запасів і витрат; 4) кризовий фінансовий стан - коли запаси й витрати не забезпечуються джерелами їх формування і підприємство перебуває на межі банкрутства.

Фінансове стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних коштів спроможне забезпечити запаси й витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розрахуватись за своїми зобов'язаннями.

6. Аналіз фінансової стійкості суб’єкта господарювання

Фінансова стійкість підприємства характеризується:•достатньою фінансовою забезпеченістю безперервності основних видів діяльності;•фінансовою незалежністю від зовнішніх джерел фінансування;• здатністю маневрувати власними коштами;•достатнім забезпеченням матеріальних оборотних засобів власнимиджерелами покриття;•станом виробничого потенціалу.

Оцінка рівня фін. стійкості повинна відповідати наступним вимогам:

1Повинна бути узагальненою, тобто давати однозначну відповідь на рівень фінансової стійкості підприємства 2. Повинна акумулювати усі основні аспекти діяльності пдпр. 3. Має враховувати можливість короткотермінового погіршення окремих показників фін-госп. діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]