Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

1. Типи кадрової політики

  1. Пасивний. В організації не має прогнозу кадрових потреб, засобів оцінки праці персоналу. Кадрова політика зводиться до ліквідації негативних наслідків.

  2. Реактивний. Керівництво контролює симптоми кризової ситуації, вживає заходів щодо ліквідації кризи.

  3. Превентивний. Керівництво має обґрунтовані прогнози розвитку ситуації, однак не має засобів впливу на неї.

  4. Активний (Раціональний). Мається обґрунтований прогноз розвитку ситуації і засоби впливу на неї, а також умови для здійснення середньострокових та дострокових кадрових планів.

  5. Авантюристичний. Керівництво не має обґрунтованого прогнозу кризової ситуації, але впливає на неї доступними методами.

2. Основні етапи прогнозування

  • ретроспекція – вивчення стану кадрової роботи і структури кадрів в минулому (за останні 10-15 років);

  • діагноз – визначення характеру і стану КР і структури кадрів на основі всебічного їх дослідження. Перш за все з’ясовуються тенденції в розвитку структури кадрів, визначаються шляхи вдосконалення кадрової роботи, цілі прогнозування та коло кадрових завдань, що потрібно вирішити;

  • вибір методу – найбільш відповідальний етап в прогнозуванні кадрової роботи. Методи можуть бути формалізованими (використовується апарат математичної статистики) та неформалізованими (використовуються експертні оцінки і пропозиції якісного характеру на основі останніх досягнень науки);

  • прогноз – передбачення основних змін і структурних відхилень в професійно-кваліфікаційному і соціально-демографічному складі кадрів, організація і проведення кадрової роботи на підприємстві.

3. Зайнятість населення і комплектування штату за кордоном

У промислово розвинутих країнах інтенсифікація виробництва і структурна перебудова економіки ведуть до скорочення зайнятості в багатьох галузях промисловості. В основному це стосується представників масових робочих професій – механіків, зварників, мало- і некваліфікованих робітників.

Однією з головних умов збільшення зайнятості є поліпшення професійної підготовки кандидатів на нові робочі місця. Тому промислово розвиті країни в даний час приділяють багато уваги удосконалюванню професійної підготовки і структури зайнятості населення. Так, у США розроблена всеосяжна програма зайнятості і професійної підготовки, у якій передбачається, що за центром зберігається загальний контроль і координація діяльності всіх навчальних програм. Право розпоряджатися коштами і приймати рішення делеговано на рівень адміністрації штатів.

Кваліфікація робітників, за даними економістів, морально застаріває в середньому через кожні 10 років. Перепідготовка робітників зажадала створення системи спеціальних підрозділів фірм: навчальних центрів і курсів, відділів кадрової політики, підрозділів по розробці нового навчального обладнання. Наприклад, систему професійної підготовки мають 80% підприємств Японії. При цьому розрізняють три типи професійної підготовки:

  • індивідуальне навчання на конкретному робочому місці (70% усіх навчальних занять);

  • програми, розраховані на одночасне навчання різних категорій персоналу;

  • програми, що не тільки стосуються визначених функцій на конкретному робочому місці, але й зв’язані з придбанням знань загального характеру.

В останні роки в промислово розвитих країнах набагато активніше йде процес зміни робочих місць, що зв’язано з наростанням вивільнення працівників з різних галузей промисловості. Наприклад, у США близько 40% усіх працівників займають своє робоче місце не більш двох років, у Великобританії – відповідно 24%.

Західні експерти визначають три основних фактори, що впливають на процеси вивільнення робочої сили: структурну перебудову світової промисловості, технологічний прогрес, збільшення числа працюючих жінок.

Служби працевлаштування роблять допомогу в професійній переорієнтації працівникам, що вивільняються. Перепідготовка здійснюється державними установами, організаціями підприємців або організаціями трудящих. На зміну структури попиту та пропозиції робочої сили істотно впливає інформаційна технологія. Збільшується потреба у фахівцях нових професій – аналітиках систем, інженерах і техніках по обслуговуванню ЕОМ.

Білет№9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]