Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilety_vidpovidi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
879.1 Кб
Скачать

1. Методи управління персоналом

Управління персоналом здійснюється при допомозі науково розроблених методів. Методи – це спосіб впливу на колектив або окремого працівника для досягнення поставленої цілі, координації його діяльності в процесі виробництва. В теорії і практиці управління застосовують три групи методів: адміністративні, економічні і соціально-психологічні.

Адміністративні методи ґрунтуються на владі, дисципліні та покаранні, відомі в історії як «метод кнута». Вони опираються на адміністративну підпорядкованість об’єкта суб’єкту, на основі існуючої ієрархії управління. Адміністративні методи орієнтуються на такі мотиви поведінки, як усвідомлена необхідність трудової дисципліни, почуття обов’язку, бажання людини працювати в певній організації, культура трудової діяльності. Вони досить різноманітні і діють через такі механізми:

  • Правові норми й акти – державні Закони, укази, положення, стандарти, інструкції, затверджені державними органами і обов’язковими для виконання;

  • Інструкції, організаційні схеми, нормування;

  • Накази, розпорядження, які використовуються в процесі оперативного управління.

Головні функції адміністративних методів – це забезпечення стабільного юридичного середовища для діяльності організації, захисту конкретного середовища, гарантування прав і свобод.

Соціально-психологічні методи засновані на використанні моральних стимулів до праці і впливають на персонал з допомогою психологічних механізмів з метою проведення адміністративного завдання в усвідомлений обов’язок, внутрішню потребу людини. Цього можна досягнути через:

  • Формування колективу, створення нормального психологічного клімату й творчої атмосфери;

  • Особливий приклад;

  • Задоволення культурних і духовних потреб працівників;

  • Встановлення соціальних норм поведінки і соціального стимулювання розвитку колективу;

  • Встановлення моральних санкцій і заохочення;

  • Соціальний захист.

2. Планування роботи з кадрами.

Основні види планування:

  • тривале (10-15 і більше років);

  • перспективне (5 років);

  • поточне (до 1 року).

Тривале. Має форму цільових комплексних програм «Кадри», яка передбачає такі напрямки роботи з кадрами:

Вдосконалення планування і організації кадрової роботи, створення комплексної, системи управління кадрами на основі вдосконалення ЕОМ, вдосконалення систем комплектування, підготовки і підвищення кваліфікації кадрів, поліпшення їх структури, зміцнення дисципліни праці і стабілізація виробничих колективів, підвищення творчої ініціативи і трудової активності працівників, їх культурного рівня.

На основі тривалих планів роботи з кадрами розробляють перспективні і поточні плани, які разом є єдиною системою планування кадрової роботи на виробництві, яка дозволяє комплексно реалізувати важливі процеси формування кадрових потенціалів підприємства, об’єднання галузі.

Перспективне. Містить три основні розділи, які відображають:

  • заходи по вдосконаленню складу кадрів працівників, керівників і спеціалістів;

  • заходи по підготовці, перепідготовці і підвищенні кваліфікації кадрів, створенню єдиної системи безперервної освіти;

  • заходи по вихованню кадрів.

Поточний план. Конкретизує показники тривалого і перспективного планів роботи з кадрами і відображає питання комплектування підрозділів необхідних працівників їх розстановки та навчання, оцінки діяльності та підвищення кваліфікації, контролю раціонального використання робочого часу і здійснення запланованих заходів по роботі з кадрами.

Планування кадрової роботи включає науково обґрунтоване визначення перспективної і поточної потреби в кадрах необхідних спеціальностей і кваліфікації, проведення організаційно-виховної роботи в трудових колективах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]